Eurostat: Suntem pe locul patru în UE, la creşterea producţiei industriale, în februarie

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 15 aprilie 2008

Producţia industrială din România a cres-cut cu 1,8% în februarie, comparativ cu luna precedentă, pe locul al patrulea printre ţările membre ale Uniunii Europene (UE) pentru care există date publicate, arată, luni, Oficiul European de Statistică, Eurostat. România este pe locul al patrulea printre statele membre ale UE din punctul de vedere al creşterii lunare a producţiei industriale ajustate sezonier, după Slovenia (4,5%), Lituania (3,6%) şi Polonia (2,2%).

Producţia industrială a crescut în februarie, cu 7,2% faţă de prima lună a anului, susţinută de industriile prelucrătoare şi extractivă, mai puţin de energia electrică şi termică, gaze şi apă, care a a scăzut cu 6,9%, transmitea, în 11 aprilie, Institutul Naţional de Statistică (INS).

În Bulgaria, stat ce a aderat la Uniunea Europeană la ceeaşi dată ca şi România, producţia industrială a crescut lunar cu 1,2% în februarie 2008.

Producţia industrială ajustată sezonier din toate cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene a crescut cu 0,5% în februarie 2008 faţă de ianuarie 2008, iar în cele 15 ţări care fac parte din zona euro, cu 0,3%, mai informează Eurostat.

Astfel, în februarie 2008 comparativ cu ianuarie 2008, producţia de energie a cres-cut cu 1% în zona euro şi cu 0,6% în întreaga Uniune Europeană, în timp ce producţia de bunuri de folosinţă îndelungată a scăzut cu 0,4% în zona euro, dar a stagnat în UE.

În februarie 2008, dintre statele pentru care există date publicate, producţia industrială a crescut în 16 ţări, a stagnat în Olanda şi a scăzut în trei state. Dacă majorarea cea mai mare a fost atinsă în Slovenia, cea mai amplă scădere a producţiei industriale lunare a fost înregistrată în Grecia (4,7%), potrivit datelor Oficiului European de Statistică.

Din punct de vedere anual, în februarie 2008 comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, producţia industrială a cres-cut în 18 ţări şi a scăzut doar în Grecia (4,2%) şi Italia (0,8%). Cele mai mari creşteri au fost atinse în Polonia (12,3%), Slovacia (11,5%) şi Lituania (11,1%).

În România, producţia industrială a cres-cut cu 4,4% în februarie 2008 comparativ cu aceeaşi lună din 2007, pe locul al şaptelea dintre statele membre ale UE pentru care există date publicate, la fel ca şi Finlanda.

INS a informat însă, în 11 aprilie, că în februarie 2008, comparativ cu luna similară din 2007, producţia industrială a crescut cu 7,7%, creştere susţinută de energia electrică şi termică, gaze şi apă, cu un avans de 11,6% şi de industria prelucrătoare, care a urcat cu 8,7%. Industria extractivă a scăzut cu 5,4%.

Din punctul de vedere al creşterii anuale a producţiei industriale, Bulgaria se află înaintea României în clasament, pe locul al şaselea printre statele membre UE pentru care au fost publicate date, scrie Eurostat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb