Examenul lucidităţii

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 25 ianuarie 2012

CORNEL CODIŢĂ

În traiectoria oricărei guvernări există două momente de confruntare cu proba lucidităţii. Prima este valul uriaş de entuziasm, speranţe, iluzii şi dorinţe care se revarsă cu bucurie peste proaspeţii aleşi, pentru care instalarea în posturile de comandă ale guvernării se materializează de la o clipă la alta, iar puterea, din fantasmă, devine realitate palpabilă. Pierderea lucidităţii în acest moment este cît se poate de frecventă şi, pînă la un punct, scuzabilă. Este greu să faci faţă acelei dezlănţuiri de încredere care-ţi spune, susţinută de datele cele mai concrete ale realităţii, că de mîine, de azi, tot ceea ce ieri era doar vis s-a transformat într-un pom plin de roade pîrguite, care nu aşteaptă decît să fie culese. Greşelile cele mai frecvente pe acest fond de pierdere a lucidităţii sunt determinate de lungirea mult dincolo de necesar a perioadei de timp în care se face împărţirea "caşcavalului" şi repartizarea pe crăci, crengi şi crenguţe a solicitanţilor de posturi şi sinecuri, de la cei din primele rînduri ale abia încheiatei bătălii electorale, pînă la cei din urmă figuranţi care se cred îndreptăţiţi la o răsplată. Între timp, realitatea îşi vede de ale ei, iar problemele nerezolvate nu numai că nu se rezolvă de la sine, dimpotrivă, au tendinţa constantă şi perversă să se agraveze şi să producă consecinţe din ce în ce mai costisitoare. De regulă, atunci se trezesc la realitate noii guvernanţi şi următoarea reacţie, tipică, este să înceapă boceala pe tema "grelei moşteniri".

Cel de-al doilea examen al lucidităţii vine, obligatoriu, către încheierea naturală a mandatului, adică atunci cînd deşi oamenii guvernării n-au niciun fel de chef, ori apetit pentru bilanţuri, ele încep să curgă ca apa pe rîurile repezi de munte, tot mai vijelios, la vale. Problema este că marea majoritate a acestor bilaţuri nu sunt făcute de "echipele" de zgomote, specializate, ale "casei", ci de adversarii politici, ba încă şi mai rău, de oamenii din stradă. Vrea nu vrea, pentru orice guvernare vine momentul în care o mînă invizibilă trage linia sub care oamenii încep, de capul lor, să adune minusurile şi plusurile a ceea ce le-a adus mandatul celor cărora le-au dat puterea. Rezultatul, cel mai adesea, nu este pus cu binişorul pe treptele palatelor ministeriale, ci aruncat, ca o piatră colţuroasă, spre capul celor care au fost responsabili de gestiunea treburilor publice. Sentimentul care ucide luciditatea, de această dată, este teama! Teama de a da ochi cu realitatea, teama de a privi lucid rezultatul bilanţului ce-ţi este întocmit de ceilalţi, rareori cu bunăvoinţă şi nu de puţine ori, cu ostilitate. Greşeala tipică a pierderii lucidităţii, în aceste împrejurări, este cantonarea în starea de negare, însoţită de regulă de încercarea disperată şi tot mai ridicolă de "fardare a realităţii", care seamănă izbitor cu operaţia de "înfrumuseţare a mortului". Teama este un inhibitor mai puternic al lucidităţii, decît entuziasmul!

Guvernarea actuală, ajunsă aproape de finalul natural al mandatului, se află în acest punct critic al parcursului său, testul final de luciditate. Bilanţurile au început să se rostogolească peste capul ei, iar primele reacţii nu sunt deloc încurajatoare. Prima fază a negării a fost ignorarea totală şi pînă la un punct chiar ostentativă a mesajelor care au venit de la opoziţie. Sigur, nu te aştepţi ca cei ce-ţi sunt competitori politici să-ţi "vrea binele", iar ideea generală este să le reduci marja de impact asupra rezultatelor guvernării astfel încît, la sfîrşit, să nu împarţi cu ei roadele cele aducătoare de voturi. Logica aceasta este cît se poate de corectă, cu cîteva condiţii: să nu arunci copilul din copaie, odată cu zoaiele, în al doilea rînd să nu rămîi surd şi orb la ceea ce îţi spun adversarii atunci cînd ai putea trage un oarece profit politic din semnalările lor. În sfîrşit, logica aceasta stă în picioare cînd ceea ce rezultă la finalul guvernării este o căruţă de beneficii pentru societate şi alegători, iar nu un munte de nenorociri. Actuala guvernare a ignorat toate aceste premise ale realităţii în care a evoluat. Încă de la ruptura PDL-PNL s-a văzut că locul analizei lucide fusese luat de "încrederea neţărmurită în Partid, Linia şi Conducătorii săi". Cu alte cuvinte, s-a lucrat pe o singură variantă de ieşire, aceea în care PDL-ul urma să fie încununat de gloria realizărilor mandatului şi, implict, să fie singurul culegător al recunoştinţei alegătorilor. Calculul s-a dovedit eronat, nu doar pentru că a dat criza peste guvern, tocmai cînd era el mai în toiul aplicării măreţelor şi inexistentelor sale planuri şi politici capabile să ne facă pe toţi mai bogaţi, mai frumoşi şi mai mulţumiţi de viaţă! El s-a dovedit eronat nu doar din perspectiva viitorului, atît de rău voitor!, ci şi din cea a prezentului. Chiar şi în datele iniţiale ale ecuaţiei politice, asumarea guvernării în variantă "solo baby" a ignorat capacitatea de coagulare a unui front al opoziţiei, prin joncţiunea PNL-PSD, după cum a supraestimat potenţialul de pră-buşire-destrămare-descompunere în bucăţi al celor două partide, împinse unul în braţele celuilalt împotriva planurilor lor iniţiale, a vocaţiei lor politice şi chiar a unor costuri electorale previzibile.

Reacţia guvernării faţă de protes-tele din stradă nu dă nici ea semne că luciditatea va avea şanse prea mari să iasă la lumină. De la etichetele suburbane cu care au operat pe blogurile lor înalţii reprezentanţi ai guvernării, pînă la încercarea minimalizării efectului acestor mişcări de protest direct şi vehement ale populaţiei totul arată că sindromul negării este deja instalat. De altfel, modul ires-ponsabil şi incalificabil sub raportul normelor de stat, în care Primul Ministru şi-a revocat Ministrul de Externe, în plin exerciţiu al misiunii de reprezentare internaţională, arată că luciditatea a fost deja izgonită de la Palatul Victoria. Singura speranţă pentru actuala guvernare a rămas cocoţată în deal la Cotroceni. Ce şansă va da Preşedintele Traian Băsescu lucidităţii, în condiţiile presiunii crescînde a populaţiei şi a eşicherului politic exercitată asupra sa, este întrebarea cheie a evenimentelor din perioada imediat următoare. Ultimul răspuns de care atîrnă modul în care actuala guvernare va ieşi din scenă: prin prăbuşire totală, ori printr-o manevră măcar parţial controlată de limitare a pierderilor.

Opinia Cititorului ( 5 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. De asta data editorialistul de miercuri din Bursa on-line si- a restrans aria de analiza si a devenit mai inteligibil. Cu ceva digresiuni ce nu erau necesare in text. Desigur in ecuatia politica putere -opozitie a aparut ... multimea de protestatari nemultumiti care focalizau nemultumirile in doua slogane. Jos Basescu sau Demisia si Alegeri anticipate.! Parca aceste slogane rezolvau problemele izvorate din aroganta si incapacitatea profesionala a puterii.! Dupa cum s-a dovedit nu existau...

    1. Cand se refera la slogane ce reprezinta un obiectiv dorit de protestatari SMART este prescurtarea de la Specific, Masurabil ,Abordabil si Realizabil intr-un anumit Timp. Pentru uzul celor care doresc sa-si limpezeasca ideile si sa-si stabileasca obiective clare in timpul manifestarilor din strada !..

    Baha Ulah spunea ca va fi criza si in aceste conditii nici un lider politic nu va mai dori sa fie lider pentru ca nu va putea sa mai fie legitim, nu va mai putea sa slujeasca cetatenii si interesul comun...atunci noul model social bahaí va fi cel care va salva omenirea. Nu prea intelegeam eu cand eram mica aceasta afirmatie, Cred ca situatia descrisa de profet nu este prea departe!

    Va invit sa cititi scrierile lui Baha Ullah despre Noua Ordine Mondiala...sau cartea tradusa de editura Regala... 

    1. Bhha ha Buhu hu ...modelul social cu odrinul Reginei Maria...huuuuuu hahaha

      In locul Bahai , il preferam pe economistul -filosof Petre Tutea care a scris Manifestul Revolutiei Nationale .! Reeditat de Ed. Crater 1998. Aproximativ 110 pagini. Merita. Nu trebuie sa ne speriem de nataraii cu pretentii sociologice ce sunt platiti sa prosteasca pe romani. La TV in special. Daca protesyasyarii din strada aplica regula SMART citata mai sus ,este imposibil sa nu-si atinga obiectivele propuse. Putine,dar realizabile. Modelul de dezvoltare in viitor? Recititi-l pe marele...

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb