EXCLUSIV: Dezvoltatori imobiliari, îmbunătăţiţi funciar

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 3 decembrie 2010

Dezvoltatori imobiliari, îmbunătăţiţi funciar

Competiţia pentru preluarea activelor SNIF se dă între societăţi cu afaceri în domeniul imobiliar

Competiţia pentru preluarea companiei de stat responsabil cu mentenanţa sistemelor de irigaţii şi a lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor (SNIF) se dă între societăţi cu afaceri în domeniul imobiliar.

Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) urmează să fie scoasă la privatizare în perioada următoare şi deţine active de ordinul milioanelor de euro, cele mai importante fiind terenuri şi clădiri, unele dintre acestea chiar în centrul marilor oraşe.

Şapte competitori, printre care o societate din Ungaria şi două asociaţii de salariaţi, au depus scrisori de intenţie pentru preluarea SNIF, potrivit unui document oficial al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), instituţia responsabilă cu privatizarea SNIF, ajuns în posesia noastră.

Cine sunt competitorii şi ce domenii de activitate au

Una dintre societăţile care au depus scrisoare de intenţie pentru preluarea SNIF este "Satel Consultants SRL", companie specializată în activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management.

Societatea este deţinută de Vizitiu Magdalena şi de Dan Octavian Harabagiu, potrivit datelor de la Regis-trul Comerţului.

O altă societate interesată de SNIF este "Luxba Development SRL", originară din Spania.

"Luxba Development" are ca domeniu de activitate cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii şi este deţinută de alte două SRL-uri, "Diagonala Real Estate" şi "Rambla Real Estate".

În copetiţia pentru preluarea SNIF s-a înscris şi "Metex 2002 Invest", societate care se ocupă cu închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii, şi care este deţinută de două societăţi înregistrate în Cipru, "Donne Investments Limited" şi "Morril Enterprises Limited".

Alţi doi competitori pentru preluarea SNIF sunt "Grivco Building", gruprul de firme Grivco fiind controlat de vicepreşedintele Senatului, Dan Voiculescu, şi o societate din Ungaria "Benya 10 Kereskedelmi Kft".

Asociaţii de salariaţi, în competiţie

Scrisori de intenţie pentru preluarea SNIF au mai depus, pe lângă cele cinci societăţi, şi două asociaţii de salariaţi din cadrul societăţii.

Prima, "Asociaţia Salariaţilor din Îmbunătăţiri Funciare pentru Privatizarea SNIF" este condusă de Vasilica Blebea, preşedintele sindicaliştilor din SNIF şi din ANIF (Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare). Structura sindicală este afiliată la CNS Cartel ALFA.

Cea de-a doua asociaţie este "Dunărea Brăila a Salariaţilor din Îmbunătăţiri Funciare pentru Privatizarea SNIF SA". Actualul director general al SNIF Viorel Eugen a fost unul dintre liderii Asociaţiei "Dunărea Brăila".

Cumpărătorul nu va fi obligat să păstreze domeniul de activitate

Privatizarea SNIF este blocată, momentan, printr-o hotărâre a Parlamentului, în urma neregulilor des-coperite de Comisia de anchetă pe problemele sistemului de îmbunătăţiri funciare dar, foarte probabil, procedura urmează să fie reluată în 2011.

SNIF urmează să iasă din administrare specială (n.r. procedură pentru rederesarea societăţii ce are ca finalitate privatizarea) la 31 decembrie 2010, iar, conform informaţiilor noastre, procedura nu va mai fi prelungită - pentru SNIF existând variantele privatizării sau lichidării.

SNIF ar putea să fie scoasă la vânzare prin licitaţie publică cu strigare.

Din cauza situaţiei financiare precare, cel mai probabil, noul proprietar nu va fi obligat să păstreze domeniul de activitate al societăţii, respectiv construcţiile hidrotehnice.

Situaţia financiară a SNIF

Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare are următoarea situaţie economico-financiară, conform bilanţului depus pe 2009 la Ministerul Finanţelor Publice

- Datorii totale de 77.250.191 lei

- Pierderea netă de 10.036.835 lei

- Cifra de afaceri netă de 22.884.441 lei

- Capitalul social de 138.695.500 lei

- Creanţe de 20.125.134 lei

- Active imobilizate de 149.365.847 lei

- Provizioane de 138.293 lei

- Număr mediu de salariaţi de 615.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Daca veti solicita o actualizare a rezultatelor financiare sunt sigur ca veti constata o degradare semnificativa a acestora pe tot parcursul anului 2010. Aceasta in conditiile protectiei de care s-a bucurat societatea prin procedura de administrare speciala. Dumneavoastra sugerati ca s-ar putea ca prin privatizare, societatea sa ajunga la un cumparator interesat de latura imobiliara. Imi permit sa va intreb : Daca societatea se privatiza in 2009, cat platea un astfel de cumparator atunci si cat va plati acum, avand in vedere atat devalorizarea bunurilor imobiliare cat si acumularea de noi pierderi bilantiere ?

    Indiferent insa de pret si de modalitatea de privatizare, eu consider ca ea trebuie urgent demarata. In forma actuala societatea este total necompetitiva in comparatie cu societati private de mici dimensiuni, cu acelasi obiect de activitate, mult mai mobile si neinvatate sa tot astepte ajutor de la stat. Imi permit sa cred ca problemele identificate in actul de control incheiat de Curtea de Conturi in primavara anului 2010, nu pot fi solutionate de o societate comerciala care asteapta. Asteapta ce ? 

    Articolul este doar o radiografie bltz a SNIF SA.Situatia economica-juridica este mult mai complicata,fapt de care nu sant straine societatile amintite.In prezent SNIF este practic in insolventa generata de capusele politice care au devalizat-o,prin papusile politice numite la conducere,Valentin Apostol,Luigi Berghes,A.Chiliaditis,I.Nedelc u iar din 2007 de Adm Speciali St.Constantin si D.Drida sub atenta cordonare a lui N.Giugea presedintele ADS responsabili de situatia SNIF.Aceste aspecte sant cunoscute de Dl V.Tabara ministru MADR,cel care a initiat si condus Comisia de ancheta,finalizata cu un Raport,avizat de Parlament la 14.04.10 care trebuia sa se finalizeze,cu rapoarte ale ministerelor implicate.Faptul ca nu s-a realizat nimic, se explica prin existenta unei conspiratii, si cu participarea celor mentionati,pentru distrugerea sectorului.Se ridica intrebarea institutiile statului mai functioneaza,daca da unde sant masurile ce trebuiesc luate fata de cei vinovati.sau singurul vinovat va ramane Daniel Dragan.

    1. Este normal ca daca exista vinovati ei sa trebuiasca sa plateasca. Pentru ca ati pomenit despre acel raport al comisiei parlamentare, un aspect curios mi se pare faptul ca domnul V. Tabara a fost cel care in plen a votat impotriva propriului raport. Dar si raportul ca si postarea dumneavoastra cred ca urmaresc tocmai (si numai) vinovatii si mai putin sau deloc solutii pentru SNIF. Credeti ca acele capuse sunt doar apanajul SNIF-ului ? Daca stiti adevarul, de ce nu-l spuneti ? De ce nu spuneti ca din 2004, toate guvernele au dat hotarari de impartire a patrimoniului intre SNIF si ANIF, lucru care nu s-a realizat nici pana azi ? De ce nu spuneti ca toti conducatoriii, de teama sau din comoditate, au stat si au asteptat sa pice o solutie, dumnezeu stie de unde ? De ce nu spuneti ca amaratele (la figurat) de cantoane sunt singurele care interesau, fie si numai prin prisma petrecerilor departe de ochii privitorilor ? De ce nu spuneti ca toti sefii actuali stiu ca fiecare zi mareste pierderea pe care societatea o inregistreaza si ca toti acesti actuali conducatori probabil sunt mai interesati sa creeze o imagine apocaliptica venind din trecut pentru a ascunde contributia lor actuala si nemijlocita la blocarea oricarei actiuni constructive si implicit la falimentarea societatii .

    De snif s-a mintit si se minte de toti. Unii au ajuns sefi mari mintind ca au descoperit tot felul de lucruri. Nu i-a durut pe niciunul, ei au vrut doar sa se razbune ei intre ei. Sub pretextul snifului s-au batut partidele intre ele si politicienii intre ei. Iar daca adevarul nu le place zic ca acela nu e adevarul. Acum se zice ca ar trebui sa dea sniful unor asociatii de utilizatori. Sa-l dea pe degeaba, zicand ca este terminat. Pai sefii il termina. Cred ca niciunul, din 90 incoace, nu a fost mai bun.

    1. De cind a venit la Bucuresti acest Vorel Ion Eugeniu nu a facut decit porcarii,el este si in spatele executarii de la Braila,face doar afaceri personale la SNIF, ia spagi,salariul il ridica si de la sucursala Braila si ca director general la SNIF,omul e pus pe japca ca lumea in plus daca vrei sa vorbesti cu el dupa ora 10 e mereu beat.

    Citeam deunazi ,ca 6-7 societati ale statului, printre care si SNIF au adus o pierdere bugetului de stat de 1,55 miliarde de euro in 2010, din banii nostri, ai tuturor ( probabil se vor acoperi). In fine, masura privatizarii este obligatorie, dar cu o prioritate pentru societati cu capital autohton, care ar dori pastrarea obiectului de activitate, macar partial in tara. SNIF traieste duplicitar in economia de piata, protejata de umbrela administrarii speciale. Din 2008 lucreaza mai mult cersind la portile societatilor din imbunatatiri funciare, sa execute lucrari, de multe ori cu "recomandari" si, ca drept multumire, au tupeul sa afirme ca sunt dezavantajati si ca ministerul, prin ANIF, nu le dau lucrari cu incredintare directa, sa poata sa-si platesca salarii si atat, nu plati pentru buget (tva ,asig sociale,imp pe salarii), dar cel mai grav stopajele la sursa, pentru care orice administrator normal ar raspunde penal. Sub administrarea speciala ar fi trebuit sa respecte un plan pentru plata tuturor furnizorilor, momentan fiind suspendati de la plata catre creditorii bugetari. Nu au facut nimic, nu pentru ca nu au vrut, ci pentru ca asa au fost interesele. Oricum, nu mai pot executa mai nimic din domeniul de activitate, din motive lesne de inteles: nu masini, nu utilaje, nu combustibili, nu muncitori si foarte multa tesa. Din ancheta parlamentara rezulta un adevar urias "DEZASTRU", IAR VINOVATII SUNT TOTI ADMINISTRATORII SPECIALI. Tare mult as vrea sa vad cum vor plati datoriile catre furnizori, pentru ca, va fi scoasa la vanzare, iar statul isi va recupera partial din cei 6-700 miliarde de lei, iar restul societatilor nimic. Cu privire la privatizare, acolo unde interesul agricol national o cere, ar trebui sa fie o prioritate.Imobiliarele pot sa vina in restul teritoriului.Deci ne trebuie vointa,responsabilitate,respec t si asumarea tuturor erorilor de pana acum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb