EXCLUSIV Noi contracte secrete pentru vânzarea energiei

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 decembrie 2010

Piaţa noastră de energie a devenit, în ultimii doi ani, din ce în ce mai opacă şi lipsită de transparenţă. Sub "umbrela" crizei, furnizorii s-au "unit" şi nu mai participă la licitaţiile cu preţ considerat mare, ca să-i forţeze pe producători să facă ieftiniri. Au câştigat teren "băieţii deştepţi" care au reuşit să asigure furnizorilor energie ieftină, luată de la "Hidroelectrica", în mod netransparent, în perioada 2003-2005, nu se ştie la ce preţ. Ei i-au aprovizionat cu energie pe băieţii "mai fraieri" (furnizorii care nu au acces la energie hidro), pe fondul unei scăderi cu 10% a consumului de energie. Aşa se explică de ce au rezistat furnizorii să nu participe la multe din licitaţiile complexurilor energetice Turceni, Rovinari şi Craiova organizate pe pieţele OPCOM, în ultimii doi ani.

De cealaltă parte, producătorii nu "s-au dat de ceasul morţii" să facă reduceri mari de preţ. Se pare că succesul supravieţuirii lor este vânzarea energiei către consumatorii eligibili, care nu participă la licitaţiile pe de pieţele OPCOM.

"Hidroelectrica" nu este singurul producător de electricitate controlat de stat care are contracte netransparente de furnizare a energiei. Contracte secrete există şi la complexurile energetice din Valea Oltului, deşi este în vigoare, încă din 2008, un ordin al ministrului Economiei care îi obligă pe toţi producătorii să vândă energia disponibilă pe pieţele OPCOM. Numai că aceste contracte ale complexurilor energetice nu sunt încheiate, prin negocieri directe, cu furnizori privaţi, ca la "Hidroelectrica", ci cu consumatori eligibili.

"Complexul Craiova" a vândut 45% (1,43 milioane MWh) din energia livrată pe primele nouă luni către astfel de consumatori. Constantin Bălăşoiu, directorul general al companiei, ne-a explicat: "Nu am încălcat ordinul ministrului Economiei încheind aceste contracte pentru că am răspuns la proceduri de selecţie organizate de consumatori eligibili. Nu pot să vă spun cine sunt aceşti consumatori şi ce contract avem cu fiecare, dar vă pot spune că preţul la care vindem energia în cadrul aces-tor contracte este unul foarte bun, la o medie de 200 de lei/MWh".

Domnia sa ne-a declarat că ultimii doi ani au fost dificili pentru producătorii de energie, consumul scăzând, în total, cu 10%, iar clienţii punând o presiune foarte mare pe preţ: "Cu atâta energie în exces, concurenţa între producători şi furnizori a devenit acerbă şi nu am mai reuşit să vindem energie în bandă pe termen lung, pe piaţa centralizată administrată de OPCOM, mai ales că faţă de Rovinari şi Turceni, Complexul Craiova este un producător mai scump. Am ales atunci să ne axăm pe oferte competitive către consumatorii eligibili, care oricum nu pot participa la licitaţiile de pe OPCOM. Complexul Craiova le asigură acestor consumatori toate serviciile de care au nevoie, inclusiv pe cele cu echilibrarea".

Directorul "Complexului Craiova" apreciază că tocmai aceste servicii au adus clienţi societăţii pe care o conduce, mai ales că este în competiţie cu furnizori care au în portofoliu energie hidro.

Contracte cu consumatori eligibili, dar într-o proporţie mai mică, au şi complexurile Turceni şi Rovinari, deşi oficialii celor două societăţi nu ne-au oferit detalii în acest sens. Astfel, "Complexul Turceni" a livrat 15%, respectiv aproape 667.000 MWh, din energia vândută pe primele zece luni prin contracte bilaterale încheiate pe piaţa liberă, iar "Complexul Rovinari" - vreo 27%, respectiv aproape 963.000 MWh (n.r. oficialii celor două companii nu ne-au precizat cuantumul contractelor netransparente).

Ceva mai multă lumină în aceste procente înaintate de conducerile companiilor este adusă de datele publicate de OPCOM pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB), acolo unde producătorii organizează licitaţii pentru vânzarea energiei. "Complexul Rovinari" a reuşit să vândă, pentru 2010, circa 367.000 MWh, iar "Complexul Turceni" - aproape 46.000 MWh. "Complexul Craiova" nu a atribuit, pentru 2010, niciun contract pe PCCB, dar şi încearcă în următoarele zile norocul pentru anul viitor.

Singurul producător care nu a încheiat contracte cu eligibilii este "Nuclearelectrica". Potrivit datelor furnizate de companie, 34,5% din energia livrată în primele nouă luni reprezintă contracte bilaterale încheiate pe piaţa liberă, inclusiv pe PCCB şi pe PCCB-NC (pieţe trans-parente administrate de OPCOM). Din acestea, 16,4% sunt negociate direct cu producători şi reprezintă contracte de întrajutorare, care produc efecte doar pe perioada opririlor de mentenanţă şi reparaţii ale unuia din grupurile nucleare e de la Cernavodă.

De asemenea, în cadrul aceluiaşi procent de 6,4%, "Nuclearelectrica" SA are contract de furnizare de energie cu "Transelectrica" pentru energia necesara alimentării consumului propriu în Staţia de 400 KV Cernavodă şi pentru consumatorii de pe platforma Cernavodă.

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) consideră că producătorii ar trebui să respecte ordinul ministrului Economiei şi să liciteze toată energia disponibilă pe pieţele OPCOM.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb