EXPERTUL AURELIU LECA: "Producţia de energie pe biomasă, împiedicată de mafia lemnului"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 septembrie 2014

"Producţia de energie pe biomasă, împiedicată de mafia lemnului"

Deputatul Iulian Iancu susţine introducerea Codului Silvic în CSAT

Ţara noastră dispune de resurse importante de biomasă (lemn, deşeuri lemnoase şi alte plante energetice), care însă sunt controlate de câteva firme străine, ce împiedică dezvoltarea industriei, a declarat, ieri, expertul în energie Aureliu Leca.

Domnia sa a explicat: "Aşa numita mafie a lemnului ţine sub control resursa, adică împiedică accesul firmelor care vor să producă energie pe bază de biomasă. În contextul situaţiei generate de conflictul ruso-ucrainean, nu ne mai putem permite să ignorăm potenţialul extraordinar pe care ţara noastră îl are în domeniu şi este nevoie de o strategie adoptată de Guvern prin care să nu mai exportăm masiv lemn, ci să îl folosim cu prioritate pentru producţia de căldură şi electricitate. Biomasa este o resursă 100% authtonă, accesibilă ca preţ şi care poate înlocui rapid, cu succes centralele pe gaz dacă situaţia regională se înrăutăţeşte".

Potrivit expertului, exportul de lemn se face către ţări precum Japonia sau Ungaria, în timp ce ţara noastră taie 3 hectare de pădure pe oră: "Curtea de Conturi a arătat, într-un raport, că sunt pierderi de 5 miliarde de euro din jaful pădurilor în perioada 1990-2011. În ţările de origine ale acestor firme care ne controlează lemnul nu sunt permise astfel de tăieri, iar programele de reîmpădurire sunt obligatorii".

Iulian Iancu, şeful Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, a declarat, la rândul său, că situaţia geopolitică din regiune s-a deteriorat rapid şi că sistemul nostru energetic trebui să fie declarat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) ca fiind de importanţă strategică naţională. "În acest context, trebuie introdusă în atenţia CSAT şi Codul Silvic cu o lege privind producţia de energie şi căldură pe bază de biomasă. În prezent, Codul Silvic este blocat în Parlament. Sunt şocat de cum au acţionat structurile de lobby ale acestor firme". Proiectul de lege privind modificarea Codului silvic a fost respins, la finele lunii iunie, în plenul Camerei Deputaţilor. PNL şi PDL au anunţat că nu au votat proiectul.

Fostul ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, deputatul PNL Lucia Varga, cea care a şi iniţiat proiectul a declarat: "PNL nu este de acord cu actul normativ, pentru că nu rezolvă problemele silvicultorilor. Sperăm ca această lege să nu fie promulgată de preşedinte. Nu există o modalitate transparentă de vânzare a masei lemnoase, aceasta se vinde direct din pădure, nu din rampe şi depozite. Mediul de afaceri din industria de prelucrare a lemnului trebuie protejat, noi am propus dreptul la preempţiune pentru agenţii economici din industria mobilei, sunt agenţi economici care ar putea să valorifice superior lemnul şi să creeze noi locuri de muncă, dar se confruntă cu deficitul materiei prime".

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, şi alţi membri ai PSD au susţinut proiectul invocând ca argument amendamentul referitor la limitarea la 30% a cumpărării din masa lemnoasă a ţării ca o măsură ce ar fi creat şanse egale pentru toate firmele şi ar fi înlăturat monopolul pe piaţă al firmelor străine care realizează peste 50% din prelucrarea şi exploatarea masei lemnoase din ţara noastră.

Un nou proiect de Cod Silvic ar trebui să ajungă pe masa parlamentarilor în această toamnă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Voi PDL,PNL si UDMR(probabil si de la PSD) ati distrus padurile,prin retrocedarile astea aiurea.Voi politicieni,ati distrus tara.Sa va fie rusine!Satra de excroci.

    1. ...i-ati rusinat rau de tot, cred ca o sa le fie jena si sa mai iasa din casa...

      Solutia e simpla (de-aia nici nu se aplica) - proprietate privata a padurilor (si terenurilor agricole) si, mai ales, legislatie tip trespassing, ca-n State, dreptul de a-ti apara proprietatea cum crezi de cuviinta, cu arama-n mana la nevoie. 

      Probabil si de la PSD?!?

      Tot ce merge prost in Romania este, absolut sigur, din cauza PSD! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb