Exporturile FOB ale companiilor româneşti din domeniul IT au fost în primele opt luni ale anului de circa 150 milioane euro, de peste cinci ori mai mici decât importurile CIF care au atins 855,2 milioane euro, potrivit datelor provizorii ale Institutului Naţional de Statistică (INS).
În primele opt luni ale anului, exporturile în industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi de birou (hardware) au fost de 150,9 milioane de euro, în creştere cu 5,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Privind exporturile în informatică şi activităţi conexe (software şi servicii IT), acestea au scăzut cu 91,4%, la 0,1 milioane euro, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Importurile hardware au fost de 846,9 milioane de euro, în creştere cu 54,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar importurile în sectorul software şi servicii IT au fost de 8,3 milioane de euro, în creştere cu 117,4%, faţă de perioada 1 ianuarie - 31 august 2006.
În prezent, în România activează în domeniul IT 8.091 societăţi, dintre care 563 în sectorul hardware şi 7.528 în sectorul software şi servicii, potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
Valoarea exporturilor FOB (Free On Board) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea mărfii, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care marfa trebuie să le suporte pentru a fi încărcată la bord.
Valoarea importurilor CIF (Cost, Insurance and Freight) este preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.