Fabricile de zahăr din sfeclă sunt pe cale de dispariţie

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 23 iulie 2007

Fabricile de zahăr din sfeclă sunt pe cale de dispariţie

Fabricile care folosesc sfecla de zahăr pentru producţie riscă să se închidă, până cel târziu în primavara anului viitor, pierzând în faţa celor care folosesc ca materie primă zahărul brut, de cele mai multe ori importat, mult mai ieftin, susţin sindicaliştii din industria alimentară. "În momentul de faţă, dacă nu se găsesc soluţii pentru procesatorii de zahăr din sfeclă se va ajunge la închiderea acestor fabrici, iar România va pierde cota aferentă pentru zahărul din sfeclă. Ministerul Agriculturii trebuie să intervină de urgenţă, indiferent de negocierile cu Uniunea Europeană", a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu. Acesta a precizat că fabricile procesatoare de zahăr din sfeclă sunt defavorizate faţă de fabricile importatoare, din cauza costurilor de achiziţie a materiei prime.

"Costul zahărului din sfeclă, cu taxa de restructurare inclusă, este de 2,32 de lei pentru un kilogram, iar cel din zahăr brut de 1,39 de lei pentru un kilogram. Prin urmare, procesatorii nu pot vinde, din cauza preţurilor mai mici practicate de importatori", a explicat Dragoş Frumosu, citat de NewsIn.

Potrivit lui Frumosu, închiderea acestor societăţi ar avea un impact negativ atât asupra angajaţilor, cât şi asupra fermierilor, cultivatori de sfeclă.

România a obţinut, în urma negocierilor cu Uniunea Europeană, o cotă de 109.164 de tone de zahăr din sfeclă şi o cantitate de 329.636 de tone pentru procesarea zahărului brut, precum şi o cotă de 9.981 de tone de izoglucoză, materie primă în industria băuturilor ră­coritoare şi alte domenii.

La sfârşitul lunii decembrie 2006, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a repartizat cota de zahăr din sfeclă astfel: Zahăr Oradea (33.123 tone), Zahărul Luduş (33.395), Zahăr Bod (18.406), SC Agrana SA (24.240 tone). De asemenea, cota de zahăr brut a fost alocată celor şase fabrici: Zahăr Oradea (31.480 tone), Zahăr Corabia (36.320), Zahăr Lieşti (53.092), SC Agrana SA (130.668), SC Marr Sugar SRL (36.320) şi Zahărul Călăraşi (41.756).

România consumă anual circa 550.000 de tone de zahăr, necesarul fiind acoperit atât din producţia internă, cât şi din importuri de zahăr alb şi brut. Zahărul brut importat şi ulterior prelucrat în România acoperă circa 85% din consumul intern.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb