Fabricile care folosesc sfecla de zahăr pentru producţie riscă să se închidă, până cel târziu în primavara anului viitor, pierzând în faţa celor care folosesc ca materie primă zahărul brut, de cele mai multe ori importat, mult mai ieftin, susţin sindicaliştii din industria alimentară. "În momentul de faţă, dacă nu se găsesc soluţii pentru procesatorii de zahăr din sfeclă se va ajunge la închiderea acestor fabrici, iar România va pierde cota aferentă pentru zahărul din sfeclă. Ministerul Agriculturii trebuie să intervină de urgenţă, indiferent de negocierile cu Uniunea Europeană", a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu. Acesta a precizat că fabricile procesatoare de zahăr din sfeclă sunt defavorizate faţă de fabricile importatoare, din cauza costurilor de achiziţie a materiei prime.
"Costul zahărului din sfeclă, cu taxa de restructurare inclusă, este de 2,32 de lei pentru un kilogram, iar cel din zahăr brut de 1,39 de lei pentru un kilogram. Prin urmare, procesatorii nu pot vinde, din cauza preţurilor mai mici practicate de importatori", a explicat Dragoş Frumosu, citat de NewsIn.
Potrivit lui Frumosu, închiderea acestor societăţi ar avea un impact negativ atât asupra angajaţilor, cât şi asupra fermierilor, cultivatori de sfeclă.
România a obţinut, în urma negocierilor cu Uniunea Europeană, o cotă de 109.164 de tone de zahăr din sfeclă şi o cantitate de 329.636 de tone pentru procesarea zahărului brut, precum şi o cotă de 9.981 de tone de izoglucoză, materie primă în industria băuturilor răcoritoare şi alte domenii.
La sfârşitul lunii decembrie 2006, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a repartizat cota de zahăr din sfeclă astfel: Zahăr Oradea (33.123 tone), Zahărul Luduş (33.395), Zahăr Bod (18.406), SC Agrana SA (24.240 tone). De asemenea, cota de zahăr brut a fost alocată celor şase fabrici: Zahăr Oradea (31.480 tone), Zahăr Corabia (36.320), Zahăr Lieşti (53.092), SC Agrana SA (130.668), SC Marr Sugar SRL (36.320) şi Zahărul Călăraşi (41.756).
România consumă anual circa 550.000 de tone de zahăr, necesarul fiind acoperit atât din producţia internă, cât şi din importuri de zahăr alb şi brut. Zahărul brut importat şi ulterior prelucrat în România acoperă circa 85% din consumul intern.