FAŢĂ DE CEEA CE DEŢINE STATUL, Foştii proprietari solicită o suprafaţă aproape dublă de teren agricol

ELI ROMAN
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 16 decembrie 2005

Foştii proprietari de terenuri agricole şi forestiere solicită o suprafaţă agricolă de 1,3 milioane hectare, în contextul în care statul român deţine circa 700.000 de hectare teren agricol.

Situaţia terenurilor agricole şi forestiere existentă la nivelul ţării arată că rezervele primăriilor de teren agricol ajung la 200.000 de hectare, ne-a spus Theodor Nicolaescu vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). "La ora actuală avem reprezentanţi în teritoriu care fac verificări în ceea ce priveşte corectitudinea suprafeţelor declarate de primării", spune domnul Nicolaescu.

Domnia sa ne-a mai precizat că pe lîngă rezervele care se găsesc la nivel de primării, statul mai deţine o suprafaţă de 4 milioane de hectare teren forestier, în timp ce Agenţia Domeniilor Statului (ADS) are 550.000 de hectare teren agricol.

Numărul mare de cereri pentru terenuri agricole ar putea să fie mai mic în realitate odată cu validarea acestora, susţine vicepreşedintele ANRP. "La validarea cererilor vor fi întîlnite şi cazuri în care foştii proprietari deşi au primit o parte a terenului înapoi, solicită restituirea întregii proprietăţi", afirmă Theodor Nicolaescu.

Statisticile ANRP arată că, la închiderea perioadei în care puteau fi depuse cererile de retrocedare, au fost primite 606.514 de cereri ale proprietarilor, vizînd o suprafaţă de 1,3 milioane hectare de teren agricol şi 2,8 milioane hectare de teren forestier.

Oficialii ANRP asigură că nu vor exista probleme în procesul de restituire a terenurilor din punct de vedere al suprafeţelor deţinute de stat. Potrivit afirmaţiilor domnului Nicolaescu, în şedinţa de Guvern de miercuri, Executivul a aprobat o hotărîre de Guvern referitoare la stabilirea ordinii de soluţionare a retrocedărilor, în sensul fluidizării procesului. "Vor avea prioritate toţi vechii proprietari şi apoi celelalte peroase care solicită terenuri, în ordinea depunerii cererilor", a mai precizat domnia sa. Totodată, săptămîna viitoare, Executivul urmează să aprobe o hotărîre prin care comisiile locale care solicită terenuri de la alte unităţi sînt obligate să declare pe propria răspundere că nu mai au rezerve pentru retrocedări. "Urmărim să eliminăm toate posibilităţile prin care acestea ar putea ascunde anumite suprafeţe", afirmă Theodor Nicolaescu.

În urma solicitării adresate de ANRP, la sfîrşitul lunii trecute, către primarii din ţară era solicitată o situaţie a terenurilor agricole şi forestiere disponibile. Conform spuselor domnului Nicolaes-cu au existat primari care au refuzat să afişeze rezerva de terenuri deţinută la nivelul localităţii, fapt ce i-a nemulţumit pe cei care vor să li se restituie proprietăţile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb