FAŢĂ DE MARTIE Indicele FIC al percepţiei despre mediul de afaceri a scăzut cu 2 pp

Alexandru Costea
Macroeconomie / 8 octombrie 2015

În cadrul analizei privind indicele percepţiei despre mediului de afaceri, numărul respondeţilor care se aşteaptă ca veniturile lor să crească rămâne în jur de 60%, în comparaţie cu procentul de 62% din luna martie 2015, "indicând astfel un sentiment pozitiv şi de stabilitate", arată un comunicat al Consiliului Investitorilor Străini (FIC), remis azi redacţiei.

"Cu toate acestea, numărul de respondenţi care se aşteaptă la o creştere semnificativă a scăzut de la 14,28% la 7,4%, comparativ cu o creştere de la 48,5% la 51,9% a respondenţilor care se aşteaptă la o creştere moderată a veniturilor. Un alt aspect pozitiv este că niciunul dintre respondenţi nu se aşteaptă la o contracţie semnificativă, dar cei care aşteaptă oarecum o contracţie a veniturilor a crescut de la 2,86% la 7,4%, indicând astfel provocări specifice sectorului în care îşi desfăşoară activitatea", conform sursei citate.

Una dintre schimbările majore în ceea ce priveşte răspunsurile companiilor o reprezintă cea vizând creşterea pieţei interne şi de export. Aşteptările de creşterea per ansamblu a pieţei interne au scăzut de la 58% la 53%, în timp ce din perspectiva de creştere a pieţei de export, acestea au scăzut de la 45,8% la 40%. În mod similar, perspectiva de creştere globală a scăzut în perioada martie 2015 - septembrie 2015 de la 68,5% până la 53,2%, un număr crescut de respondenţi având sentimentul că afacerea lor va rămâne substanţial aceeaşi. Proporţia membrilor FIC care au răspuns că aceasta va rămâne la fel, a crescut de la 20,69% până la 38,3%.

Perspectivele de ansamblu pentru investiţiile de capital rămân în linii mari aceleaşi din martie 2015 pâna în septembrie 2015. Cu toate acestea, există o creştere semnificativă a respondenţilor care consideră că România are un grad de atractivitate mai ridicat în comparaţie cu celelalte locaţii din grup.

În ceea ce priveşte potenţialul pe care România îl are de oferit, 44,4% dintre membrii FIC care au răspuns au observat o îmbunătăţire a atractivităţii, în comparaţie cu rezultatul de 28% din martie 2015.

Din perspectiva disponibilităţii forţei de muncă, 58,5% dintre respondenţi semnalează disponibilitatea de forţă de muncă competitivă, în timp ce 22,6% disponibilitatea de forţă de muncă înalt calificată, rezultând un total de 80% răspunsuri care indică o disponibiltate bună a forţei de muncă per ansamblu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb