Profitul net al Erste Group a ajuns la 1,18 miliarde de euro în primele nouă luni ale acestui an, în creştere cu 54% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când a înregistrat un profit de 764,2 milioane de, potrivit unui comunicat de presă al grupului financiar austriac.
CEO-ul Erste Group Bank AG, Andreas Treichl, a declarat: "Performanţele noastre reflectă în continuare tendinţele deja manifestate în cursul acestui an: calitatea activelor a continuat să se îmbunătăţească considerabil, prin urmare provizioanele de risc au scăzut şi mai mult, venitul operaţional a scăzut uşor, sub presiunea contextului caracterizat de dobânzi reduse, iar costurile operaţionale s-au majorat ca urmare a investiţiilor în digitalizare. Creditarea a crescut la un nivel rezonabil, cu peste 4 miliarde de euro credite nete nou acordate în primele nouă luni ale anului, în timp ce depozitele clienţilor au crescut cu peste 6 miliarde de euro în aceeşi perioadă. În opinia noastră, această evoluţie sugerează că deponenţii au ales să compenseze nivelul redus al dobânzilor economisin şi mai mult.(...) Per total, situaţia noastră actuală creează o bază puternică pentru o profitabilitate viitoare solidă, într-un context care se menţine dificil".
Potrivit raportului financiar al grupului, în perioada raportată, venitul net din dobânzi a scăzut cu 1,7%, la 3,26 miliarde de euro, iarvenitul net din taxe şi comisioane s-a redus cu 3,8%, la 1,32 miliarde de euro, în principal ca urmare a reducerii venitului din operaţiuni cu valori mobiliare şi servicii de plăţi.
Cheltuielile administrative generale au crescut în primele nouă luni ale anului cu 3,9%, la 2,96 miliarde de euro. Această evoluţie a determinat diminuarea profitului operaţional cu 10,8%, la 1,99 miliarde de euro. Raportul cost/venit s-a situat la 59,7% (faţă de 56% în perioada similară a anului trecut).
Costurile nete cu provizioanele aferente activelor financiare neevaluate la valoarea justă în contul de profit şi pierdere au scăzut semnificativ la 63,2 milioane euro, respectiv 6 puncte de bază în raport cu nivelul mediu al împrumuturilor brute către clienţi (-87,8% faţă de 518,4 milioane euro, respectiv 53 puncte de bază), datorită scăderii semnificative a creditelor neperformante şi creşterii veniturilor din recuperarea creditelor deja amortizate în România şi Ungaria, precizează grupul.
Rata creditelor neperformante a continuat să se îmbunătăţească la 5,5%, de la 7,1% în primele nouă luni ale anului anterior.
Rata de acoperire a creditelor neperformante s-a situat la 67,7%.
Potrivit Erste Group, contextul operaţional se anunţă favorabil creşterii creditării. Estimările privind creşterea economică reală se situează între 1,3% şi 4,5% în toate pieţele principale din Europa Centrală şi de Est (CEE), inclusiv Austria, iar pentru 2017 estimările se situează în intervalul 2-3% pentru CEE şi în jur de 1,5% pentru Austria.
Creşterea economică reală ar urma să fie generată de cererea internă solidă, în timp ce creştearea reală a salariilor şi scăderea şomajului ar trebui să sprijine activitatea economică din CEE, se mai arată în comunicatul grupului financiar.
1. Culmea ipocriziei
(mesaj trimis de anonim în data de 05.11.2016, 14:52)
În opinia noastră, această evoluţie sugerează că deponenţii au ales să compenseze nivelul redus al dobânzilor economisin şi mai mult...
Sigur ca da; daca voi dati dobanzi de rahat, de ce sa nu ne inghesuim cu banutii la voi, trebuie sa va scoata cineva din cacat.
The Brute are/a avut dreptate cand a observat mentiunea cu" romanii sunt invatati cu barbaria"
Isarescu este mielusel bland fata de Treichl.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.11.2016, 14:55)
Maestre The Brute, nici o vorbulita/nu ne lumineaza cu situatia de la Chisinau.Asteapta sa treaca alegerile?