Banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed) a decis, în şedinţa de politică monetară din această săptămână, să lase nemodificată dobânda-cheie şi, totodată, nu a dat semne că îşi va modifica ritmul de majorare a costului creditului, ceea ce a generat declinul dolarului.
Dolarul a pierdut 0,4% ieri, la ora 10.14, pe piaţa din New York, ajungând la 1,0810 unităţi/euro. Moneda americană a coborât până la 1,0819 unităţi/euro pe parcursul zilei de ieri, atingând cel mai redus curs al ultimelor opt săptămâni.
Miercuri seara, Fed a informat: "Aşteptăm ca, odată cu ajustările graduale ale politicii monetare, activitatea economică să crească într-un ritm moderat". Banca a precizat că vrea să crească dobânzile treptat, pe măsură ce piaţa muncii se va redresa tot mai mult.
Conform jucătorilor de pe piaţă, există o probabilitate de numai 15% ca Statele Unite să majoreze dobânzile în luna martie.
În opinia analiştilor, dolarul va continua să se deprecieze, în condiţiile în care oficialii americani încearcă, prin declaraţiile lor, să provoace această scădere. În plus, spun specialiştii, moneda americană este supusă presiunilor din cauza incertitudinilor legate de politicile noului preşedinte Donald Trump.
Anul trecut, dolarul a crescut cu 3% faţă de euro, cea mai mare parte a avansului venind după victoria lui Donald Trump. Moneda a fost susţinută şi de aşteptările legate de majorarea dobânzii-cheie de către Fed, măsură care a fost luată de această instituţie în decembrie 2016. Federal Reserve a decis, în reuniunea din zilele de 13-14 decembrie, să urce dobânda cu 0,25 puncte procentuale, la un interval cuprins între 0,50% şi 0,75%. Fed nu mai majorase dobânda din decembrie 2015.