FETEA (ACA): "Nu mai găseşti un borcan de miere românească curată în supermarketuri"

Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 14 martie 2018

Apicultorii români se plâng că întâmpină probleme cu vânzarea mierii din cauza importurilor provenite din afara spaţiului comunitar la preţuri reduse, în timp ce vremea ploioasă prognozată pentru această primăvară ar putea afecta producţia de miere din anul curent, mai ales la rapiţă şi salcâm.

Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), a declarat: "Nu am avut probleme deosebite în această iarnă din punct de vedere al depopulărilor familiilor de albine, pentru că a fost o iarnă blândă, doar că acestea au consumat mai mult şi noi, apicultorii, a trebuit să băgăm mâna în buzunar ca să le satisfacem necesarul de hrană. Am avut doar mortalităţi izolate, nu atât de masive ca în alţi ani. Am înţeles că până în mai va fi tot ploaie, va fi o primăvara ploioasă, iar la noi perioada de cules la rapiţă durează o săptămână. Ori, dacă plouă trei-patru zile, s-a compromis total producţia de miere de rapiţă şi va fi la fel şi la salcâm".

De asemenea, reprezentantul Asociaţiei susţine, citat de Agerpres, că apicultorii întâmpină probleme cu vânzarea mierii, supermarketurile preferând mierea din import la preţuri extrem de mici: "Avem probleme cu vânzarea mierii, chiar dacă este şi aşa puţină. În toate supermarketurile există numai miere UE şi non UE. Nu mai găseşti un borcan de miere românească curată, pentru că se aduce la preţuri de 6 lei şi 6,5 lei borcanul din Ucraina, Mexic şi nu mai ştiu de pe unde. Sperăm însă să se dezvolte sectorul de miere bio pentru că se promovează puternic".

Preşedintele ACA a precizat că prin schimbarea Legii etichetării, aşa cum au promis autorităţile, amestecul de miere va fi permis numai dacă se va scrie ţara de provenienţă şi procentul de participare la amestec.

"Se pare că se va schimba Legea etichetării şi atunci o să se dea voie la amestecul de miere, dar numai dacă se va scrie ţara de provenienţă şi procentul de participare la amestec. Noi am fi vrut ca să nu se mai amestece deloc şi într-un borcan să fie doar miere din China şi să lăsăm doar cumpărătorul să aleagă", a subliniat reprezentantul apicultorilor.

În ceea ce priveşte programul privind acordarea de miere de albine în şcoli şi grădiniţe, respectiv un borcan de miere românească de 350 de grame pe lună, pentru care Ministerul Agriculturii a alocat 16,8 milioane de lei, Fetea a precizat că programul a fost amânat pentru anul 2019, adăugând că este un program important pentru susţinerea vânzărilor de miere autohtonă.

Fetea este optimist în ceea ce priveşte noile politici care se vor aplica după 2020 pentru acest domeniu, în condiţiile în care se doreşte creşterea cu 50% a fondurilor prin programul naţional şi un sprijin direct pe familia de albine, aşa cum se oferă şi celorlalte specii zootehnice.

România produce, în medie, 20.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins, în anul 2015, un vârf de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine. Potrivit ACA, în ultimii doi-trei ani, consumul de miere a înregistrat o creştere de 15%, până la 550 de grame pe locuitor, pe an, însă şi în aceste condiţii România se află tot la sfârşitul clasamentului, la nivel european.

Datele statistice arată că românii consumă, în medie, 500-550 de grame de miere pe locuitor, pe an, un consum în creştere faţă de acum 10 ani, dar de 3-4 ori mai puţin comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ce vrajeala de doi lei,poate fi si miere proasta dar mierea pe care o cumpar eu din supermarket e foarte buna.

    Mai lasati la pret,ca s-a saturat lumea de gargara voastra! 

    Exemplu: borcanul de miere in market e vandut la 900 g pe cand acelasi borcan la apicultorul roman e vandut la 1000 g. 

    1. Dom'ne, daca ai impresia ca albinele aduna mierea si "trantorul" a montat un robinet in spatele stupului, te invit la trei zile de extras (program complet, nene, cu toate fazele!) si-ti dau bonus miere sa ai pe un an (5litri=min. 7kg) - separat de ziua de munca!! Vezi ca trebuie sa n-ai sciatica, sa rezisti la 35 grade cca. 10 ore pe zi si sa nu fii alergic la venin de albine - nu trebuie calificare, e vorba de munca bruta, ocna!!!!!!! Vii??? Nu vii! Cine ziceai ca umbla cu gargara?!?!?

    Am ramas in urma cu legislatia in domeniul alimentar.Eu ii inteleg pe pe cei din marile lanturi de magazine,ca trebuie sa faca profit,si nu putin,insa mai conteaza si sanatatea celui care vinzi.Cand o sa scrie pe fiecare produs ce contine,dar in mod real,adica 90% lapte praf,restul ,poate, lapte natural,intram in normalitate.Sau daca nu e miere naturala,sa se scrie altceva pe produs ,nu miere...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb