Finanţare norvegiană pentru 34 proiecte din industria "verde"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 13 iunie 2014

Finanţare norvegiană pentru 34 proiecte din industria "verde"

Un număr de 34 proiecte dezvoltate de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) şi organizaţii non-guvernamentale (ONG) au primit finanţare în cadrul programului "Inovare Verde în Industria din România", potrivit reprezentanţilor Innovation Norway, operatorul programului.

Suma oferită a fost de 21,6 milioane euro, au precizat domniile lor.

"Inovare Verde în Industria din România" este parte a schemei de finanţare pusă la dispoziţia ţării noastre, prin intermediul Granturilor Norvegiene şi al Granturilor Spaţiului Economic European (SEE) pentru perioada 2009 - 2014.

Programul are ca obiectiv creşterea competitivităţii întreprinderilor verzi, ecologizarea industriilor existente, precum şi inovarea şi dezvoltarea spiritului antreprenorial verde.

Activităţile eligibile pentru finanţare au inclus proiecte din toate sectoarele economice care se referă la dezvoltarea, implementarea şi investiţia în tehnologii de mediu inovatoare cu impact redus asupra mediului; produse şi servicii ecologice; eficienţa materialelor şi gestionarea deşeurilor; procese de management şi de producţie ecologice.

Programul conţine două scheme prin intermediul cărora sunt acordate finanţările, respectiv Schema de grant pentru proiecte individuale, în valoare de 19,408 milioane euro, şi Schema de granturi mici, în valoare de două milioane euro.

Primul apel de propuneri a fost lansat în martie 2013, cu data limită de depunere a proiectelor în August 2013.

Reprezentanţii Innovation Norway au precizat că au fost primite 85 proiecte a fost primit până la expirarea datei limită, suma totală a subvenţiilor solicitate fiind de peste două ori mai mare decât suma disponibilă, de 47,6 milioane euro.

În cadrul Schemei de granturi pentru proiecte individuale, au fost aprobate 15 proiecte, cu o valoare totală de 14,2 milioane euro. Alte trei proiecte, de 2,2 milioane euro, au fost recomandate pentru finanţare, dar nu au primit, încă, acordul final, iar patru proiecte, în valoare de 1,6 milioane euro, se află pe o listă de rezervă, putând primi finanţare, cu condiţia realizării unor clarificări.

Valoare medie a granturilor oferite prin această schemă a fost de 825.099 euro, cea mai mică alocare fiind de 200.000 euro, iar cea mai mare, de aproape 1,5 milioane euro, potrivit datelor prezentate de oficialii Innovation Norway.

Sumele nerambursabile puse la dispoziţie au acoperit, în medie, 46% din valorea investiţiei, arată sursa citată.

Numărul locurilor de muncă create prin intermediul acestei scheme este de 226, a mai arătat operatorul de program.

În cazul Schemei de granturi mici, valoarea medie a finanţărilor oferite a fost de 171.326 euro, minimul fiind de 65.000 euro, iar maximul, de 200.000 euro.

Celor două scheme li s-a adăugat sportul financiar acordat pentru sprijinirea relaţiilor bilaterale dintre ţara noastră şi Norvegia şi facilitarea proiectelor de parteneriat, în valoare de 215.000 euro.

Ambasadorul Norvegiei în România, Tove Bruvik Westberg, a declarat, în cadrul conferinţei de prezentare a rezultatelor programului, că "înverzirea" industriei reprezintă un subiect tot mai important la nivelul economiei europene şi a celei româneşti, în condiţiile în care există multă poluare, generată de tehnologii de producţie vechi.

Programul "Inovare Verde în Industria din România" este administrat de către Innovation Norway, o companie publică norvegiană cu sediul în Oslo, deţinută de Ministerul Norvegian al Comerţului şi Industriei şi de municipalităţile judeţene norvegiene. Innovation Norway este cel mai important instrument al Guvernului Norvegian pentru inovare şi dezvoltare a întreprinderilor şi a industriei norvegiene.

În ţara noastră, Innovation Norway are un birou de proiecte situat la Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti şi este Operator de Program pentru două dintre programele incluse Granturile Norvegiene şi SEE 2009 - 2014.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb