Ministerul Muncii a reuşit să atingă, până la sfârşitul lunii mai 2013, o rată de absorbţie pe POSDRU de 16,27%.
În ianuarie, rata de absorbţie pentru acest program era de 7,73%.
"Pe parcursul anului trecut, am reuşit să corectăm mult din deficienţele sistemului, astfel încât, din momentul deblocării fondurilor, la începutul lui 2013, am reuşit să creştem rata absorbţiei cu mai mult de 8%", au explicat oficialii din ministerul de resort, precizând: "Totuşi, procentul este extrem de mic. AM POSDRU şi-a propus drept ţintă de absorbţie până la sfârşitul anului în curs - 47% din alocarea financiară curentă. Acest lucru va presupune un efort considerabil nu numai din partea organismelor care gestionează programele POSDRU, ci din partea tuturor actorilor implicaţi în sistem".
Gradul de absorbţie pe care şi-l propune ministerul pentru bugetul 2014-202 este "unul cât mai mare", după cum ne-au spus sursele citate, subliniind: "În speranţa că Ministerul Muncii va gestiona POSDRU şi în perioada de programare 2014-2020, vom profita de experienţa acumulată în perioada actuală, iar rezultatele vor fi, cu siguranţă, mult mai bune decât cele pe care am reuşit să le obţinem până în prezent".
• Simplificarea procedurilor şi reducerea termenelor de plată - obiectivele Ministerului Muncii pentru acest an
Simplificarea procedurilor şi reducerea termenelor de plată sunt obiectivele pe care Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) şi le-a propus pentru anul în curs, în vederea creşterii gradului de absorbţie a fondurilor europene prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), ne-au declarat reprezentanţii ministerului de resort, adăugând: "Acest lucru presupune, în primul rând, reducerea numărului de documente pe etape de verificare a unor cheltuieli, lucrări executate sau activităţi des-făşurate. În al doilea rând, presupune reducerea timpului alocat plăţii facturilor, odată ce acestea au fost emise de către beneficiari. Mai exact, scurtarea termenului de plată către beneficiari şi scurtarea timpului între momentul plăţii facturilor şi momentul în care se trimit cererile de rambursare către Comisia Europeană".
POSDRU este unul dintre programele operaţionale care au fost pre-suspendate, în 2012. În timpul celor cinci luni în care POSDRU a fost pre-suspendat, nu au fost efectuate plăţi de la Uniunea Europeană către statul român.
Oficialii din minister ne-au explicat: "Acest lucru nu înseamnă că banii au fost pierduţi, ci că sistemul era nefuncţional şi a trebuit să fie remediat. România a acceptat o corecţie de 25% pentru ca plăţile să fie reluate. Trebuie subliniat faptul că aceşti bani nu sunt pierduţi şi că beneficiarii nu sunt afectaţi în vreun fel. Banii respectivi vor fi realocaţi pentru noi Cereri de Propuneri de Proiecte".
Potrivit surselor citate, cele mai mari probleme au fost identificate în perioada de pre-suspendare: "Din lipsa fondurilor, am fost nevoiţi să apelăm la Ministerul de Finanţe pentru a debloca şi realoca sume de la bugetul de stat, astfel încât să putem onora cererile de plată primite. În a doua jumătate a anului 2012, mulţi beneficiari au avut de suferit din pricina întârzierilor de plată, însă, odată cu deblocarea banilor de la Comisia Europeană, AM POSDRU a reuşit să ajungă la zi cu rambursarea cheltuielilor către beneficiari. Numai în perioada martie - aprile 2013 au fost verificate şi achitate peste 1.000 de cereri de rambursare în valoare totală de peste 400 de milioane de lei".
• Dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii lui - obiectivul general al POSDRU
Obiectivul general al POSDRU îl constituie dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii acestuia, "prin conectarea educaţiei şi învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii şi asigurarea participării crescute pe o piaţă a muncii modernă, flexibilă şi inclusivă, pentru 1.650.000 de persoane", potrivit reprezentanţilor MMFPSPV.
Aceştia au subliniat că, în funcţie de axa proiritară, POSDRU a oferit posibilitatea instruirii, reintegrării în muncă sau perfecţionării unei largi palete sociale, începând de la elevi, până la doctoranzi, şomeri, persoane aparţinând minorităţilor sau persoane din medii defavorizate.
Până în prezent, prin POSDRU au fost depuse 10.835 de proiecte, cu o valoare totală de 43 miliarde lei. Dintre acestea, 3.046 proiecte au fost aprobate, în valoare de peste 16 miliarde lei, suma totală decontată, atât de la bugetul de stat, cât şi din bani europeni fiind de 6,6 miliarde lei.
În intervalul 1 ianuarie - 31 mai 2013, AM POSDRU a onorat cereri de plată în valoare de 984,4 milioane lei, din fonduri UE şi de 151,9 milioane lei - de la bugetul de stat. Suma totală alocată ţării noastre prin POSDRU pentru perioada de programare 2007-2013 este de 3,47 miliarde euro (aproximativ 15 miliarde lei).