FINANŢAREA EUROPEANĂ Peste 1 miliard de euro - plăţile către beneficiarii POS Mediu

Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 13 iunie 2013

Peste 1 miliard de euro - plăţile către beneficiarii POS Mediu

Gradul de absorbţie a fondurilor europene prin Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu), în raport cu alocarea UE pentru perioada 2007-2013, este de 15,46%, potrivit reprezentanţilor Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.

Potrivit acestora, Autoritatea de Management (AM) din domeniu îşi propune să atingă un grad cât mai ridicat al absorbţiei fondurilor europene, până la finalul anului, acest lucru fiind influenţat, însă, şi de numărul şi valoarea cererilor de rambursare depuse de beneficiarii POS Mediu.

În acest sens, autorităţile abilitate derulează mai multe acţiuni, după cum ne-au spus oficialii din ministerul de resort: "În vederea creşterii gradului de absorbţie, Autoritatea de Management POS Mediu a îmbunătăţit şi simplificat procedura de verificare a cererilor de prefinanţare/rambursare transmise de beneficiari, prin scurtarea perioadei de analiză a acestora. Astfel, Cererile de Rambursare sunt analizate în maxim cinci zile la AM POS Mediu, iar Cererile de Prefinanţare, în maxim două. De asemenea, AM POS Mediu acordă sprijin permanent beneficiarilor, prin întâlniri periodice pentru analiza stadiului implementării proiectelor şi clarificarea aspectelor care pot conduce la întârzieri în implementarea acestora (de exemplu, achiziţiile publice), prin transmiterea de instrucţiuni şi recomandări pentru evitarea erorilor în completarea documentelor (de exemplu instrucţiunea privind verificarea posibilelor conflicte de interese/suspiciuni de fraudă din cadrul proiectelor finanţate prin POS Mediu), prin elaborarea unor liste de autoevaluare a sistemului intern de management şi control şi de autoevaluare a legalităţii derulării procedurilor de achiziţie publică. Aceste liste oferă beneficiarilor Programului două instrumente de autoevaluare privind sistemul propriu de achiziţii publice şi capacitatea internă de management".

Până în prezent, au fost depuse şi aprobate 444 de proiecte, cu o valoare totală de circa 8 miliarde euro. Pentru 359 dintre acestea au fost semnate contracte de finanţare, cu o valoare totală de 7,6 miliarde euro.

În prezent, plăţile către beneficiarii proiectelor finanţate din POS Mediu se ridică la peste 1,2 miliarde euro, din care aproximativ 527 milioane euro reprezintă banii din prefinanţare şi restul de circa 700 milioane euro - fondurile rambursate (152 milioane euro fiind bani de la bugetul de stat).

Corecţii de 10% pentru POS Mediu

În urma negocierilor care au avut loc între partea română şi Comisia Europeană, au fost aplicate corecţii financiare, în cazul POS Mediu, de 10% din valoarea alocată, după ce, iniţial, a fost propusă o corecţie preventivă de 25%. Corecţiile financiare au fost reduse ca urmare a faptului că "AM POS Mediu a luat măsuri suplimentare de verificare şi prevenire a cazurilor de conflict de interese", potrivit surselor citate.

Cele mai mari proiecte sunt cele din sectorul de apă/apă uzată, care presupun extinderea/modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, construirea/modernizarea staţiilor de tratare a apei potabile şi a staţiilor de epurare, precum şi creşterea calităţii serviciilor publice de apă şi canalizare, în condiţiile unor tarife suportabile pentru populaţie.

"Un astfel de proiect poate atinge valoarea de 192.302.899 euro (cum este cel implementat de compania de apă RAJA pentru judeţele Ialomiţa şi Constanţa)", potrivit reprezentanţilor Ministerului Mediului.

Durata de pregătire şi complexitatea proiectelor - printre cele mai importante probleme în accesarea fondurilor pentru mediu

Printre cele mai importante probleme apărute în derularea POS Mediu se numără durata foarte mare de pregătire a proiector de infrastructură de mediu la nivel regional, în condiţiile în care aranjamentele instituţionale necesare procesului de regionalizare a utilităţilor publice (apă potabilă, canalizare şi managementul deşeurilor municipale) presupun asocierea Unităţilor Administrativ Teritoriale în scopul realizării şi exploatării în comun a utilităţilor publice respective.

"Pregătirea acestor proiecte a fost demarată în 2005-2007 şi aproximativ 50% dintre acestea au fost finalizate şi aprobate în 2011", ne-au exemplificat oficialii din minister.

O altă problemă semnalată este complexitatea proiectelor finanţate, care includ un număr mare de contracte de servicii, lucrări şi furnizare, ce necesită derularea unor proceduri de achiziţii publice, în conformitate cu legislaţia naţională în domeniu.

Totodată, în cadrul procedurii de achiziţii publice, au fost înregistrate întârzieri în publicarea anunţurilor de participare, dar şi în atribuirea contractelor, acestea din urmă fiind cauzate de numărul mare de contes-taţii, care vizează, pe de o parte, criteriile de selecţie sau factorii de atribuire utilizaţi de beneficiari, iar, pe de altă parte, desemnarea câştigătorilor procedurilor de achiziţii publice, numeroase contestaţii referindu-se la modul de evaluare a ofertelor depuse.

294 milioane euro - valoarea plăţilor către beneficiari, în primele cinci luni din 2013

În ceea ce priveşte facturile care nu au fost decontate, valoarea cererilor de rambursare şi a cererilor de plată aflate, în acest moment, în diverse stadii de analiză şi procesare la nivelul Organismelor Intermediare şi Autorităţii de Management POS Mediu este de aproape 312 milioane lei (aproximativ 72 milioane euro).

Bugetul alocat prin POS Mediu pentru perioada 2007-2013 este de 5,6 miliarde euro, din care 4,5 miliarde euro reprezintă cofinanţarea de la Uniunea Europeană.

În perioada ianuarie - 24 mai 2013, valoarea plăţilor către beneficiari s-a ridicat la 293,8 milioane de euro.

"Pentru perioada 2014-2020, AM POS Mediu îşi propune o absorbţie cât mai ridicată", ne-au spus reprezentanţii ministerului de resort, menţionând că negocierile cu instituţiile europene sunt des-făşurate de Ministerul Fondurilor Europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb