Finanţele ţin cu dinţii de birurile la carburanţi

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 29 mai 2008

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian refuză să coboare nivelul de taxare şi de accizare a produselor petroliere. Aceasta este, de altfel, o soluţie prin care statul ar putea tempera evoluţia ascendentă a preţurilor carburanţilor de pe piaţa internă.

Ministrul Vosganian nu consideră că o măsură fiscală de reducere a nivelului de taxare şi accizare ar avea impact asupra preţurilor la pompă, întrucât, în opinia sa, responsabile de tarifele ridicate de pe piaţă sunt companiile petroliere. Domnia sa îşi menţine opinia că acestea speculează creşterea cotaţiilor internaţionale a barilului de petrol şi îşi maximizează profiturile.

Varujan Vosganian consideră: "Preţurile carburanţilor comercializaţi pe piaţa internă sunt ridicate, comparabile cu cele din alte state europene. Pe fondul unui baril cotat la circa 135 de dolari, companiile petroliere locale înregis­trează profituri uriaşe faţă de perioada similară a anului trecut".

Pentru a nu provoca dezechilibre la bugetul de stat, ministrul exclude posibilitatea reducerii taxării şi accizării carburanţilor, dar sugerează Consiliului Concurenţei să înceapă o nouă investigaţie pentru a vedea care este nivelul competiţiei de pe piaţa internă.

Vosganian a precizat că ţara noastră are rezerve interne importante de petrol dar şi un nivel scăzut de taxare şi accizare comparativ cu alte state membre ale UE.

Potrivit Ministerului Economiei şi Finanţelor, în România, acciza pentru benzina fără plumb este de 33 eurocenţi pe litru, iar pentru motorină este de 27 eurocenţi pe litru. În Franţa, acciza este 61 eurocenţi pe litru pentru benzina fără plumb, respectiv de 43 eurocenţi pe litru pentru motorină. TVA-ul în România este de 19%, iar în Franţa acesta este de 19,6%.

Ministrul Economiei afirmă că, în condiţiile unei fiscalizări mai reduse, preţurile carburanţilor din ţară rămân similare cu cele din Occident.

Domnia sa a mai precizat că, în eventualitatea unei fuziuni a companiilor MOL şi OMV, Comisia Europeană analizează impactul ei asupra pieţei de produse petroliere în spaţiul sud-est-european, inclusiv în România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb