Firmele de IT se feresc să angajeze oameni noi din cauza salariilor tot mai mari

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 26 august 2008

Firmele de IT se feresc să angajeze oameni noi din cauza salariilor tot mai mari

Firmele de IT oferă tot mai puţine locuri noi de muncă, preferând să atribuie sarcini suplimentare angajaţilor existenţi, din cauza costurilor mari cu salarizarea, au declarat reprezentanţii agenţiilor de recrutare şi cei ai companiilor de software, citaţi de NewsIn.

Oferta de locuri de muncă din domeniul IT a crescut în prima jumătate a acestui an cu numai 27% faţă de perioada similară din 2007, comparativ cu media pe ţară de 86%, potrivit statisticilor Best Jobs.

Potrivit datelor furnizate de companiile de software, salariul mediu net lunar al unui programator junior în Java este de 1.200-1.300 euro, iar un programator avansat ajunge să câştige între 2.500 şi 3.000 euro pe lună.

Reprezentanţii agenţiilor de recrutare susţin că salariile nete pentru programatori au atins aproape nivelul celor din Vest, fapt ce a determinat companiile să crească eficienţa angajaţilor existenţi, pentru a-şi eficientiza costurile cu forţa de muncă. În plus, aceştia susţin că firmele aflate în expansiune se confruntă cu mari probleme din cauza lipsei de specialişti în România.

"Companiile au început să apeleze la head-hunting întrucât numărul de aplicanţi la anunţurile de angajare a scăzut foarte mult. Programatorii au devenit o resursă scumpă. Salariile în Bucureşti au crescut foarte mult în ultimii patru ani, ajungând ca un programator cu până într-un an de experienţă să câştige cel puţin 1.000 de euro", a declarat directorul de marketing al Neogen, Constantin Ferseta.

De cealaltă parte, reprezentanţii companiilor de IT susţin că, pentru a-şi fideliza angajaţii, pe lângă un salariu motivant le oferă bonusuri pentru atingerea obiectivelor, excursii, traininguri pentru dezvoltarea carierei şi asigurări medicale sau pensii private.

Într-un clasament pe regiune al salariilor programatorilor, angajaţii români ocupă poziţia a patra după Cehia, care are o medie a veniturilor de 2.000 euro, Ucraina şi Slovacia. În ceea ce priveşte salariul mediu pentru aceeaşi poziţie în Europa de Vest, cel mai bine plătiţi sunt programatorii germani, cu lefuri de peste 3.000 de euro, urmaţi de cei francezi care primesc 2.800 de euro lunar.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), salariul mediu net acordat în luna iunie din 2008 salariaţilor din informatică şi cercetare-dezvoltare a avut o creştere anuală de 33%, până la 2.234 lei, în condiţiile în care faţă de luna mai a sporit cu numai 1%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb