Fiscul confiscă bijuterii, dar vinde tinichele

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 februarie 2010

Fiscul confiscă bijuterii, dar vinde tinichele

Piaţa secundară, organizată de Finanţe pentru valorificarea mărfurilor confiscate, ascundehibe de milioane de lei

Câţiva bănunţi în plus. Aceasta pare să fie lozinca Fiscului când trece la valorificarea produselor pe care le confiscă.

Fiscul a obţinut, anul trecut, prin valorificarea a circa 31,6 milioane de produse confiscate din comerţul ilicit, circa 26,8 milioane lei, conform datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), remise redacţiei.

Ceea ce înseamnă, practic, o medie de sub un leu pe produs. Vânzările stocului de mărfuri confiscate prin reţeaua de magazine proprii, prin licitaţie publică, în regim de consignaţie sau prin vânzare directă, au fost mai mari ca în 2008, an în care statul a obţinut doar 19 milioa-ne lei, prin valorificarea unui stoc de 32 milioane de produse, potrivit sursei citate.

În lupta cu comerţul ilicit, captura autorităţilor statului nu este neglijabilă.

De altfel, numai din agricultură, în urma acţiunilor de combatere a evaziunii fiscale, datele obţinute de BURSA relevă că statul a avut o captură în valoare de peste 150.000 euro: 936 de tone de cereale, 229 de tone de făină, 30 de mijloace de transport etc.

În categoria bunurilor confiscate intră o gamă foarte largă de produse: alimente, confecţii şi încălţăminte, aparatură electronică, metale preţioa-se, autovehicule, titluri de valoare etc.

Practic, orice cetăţean poate să cumpere de la stat, în toate judeţele ţării, produse la preţuri foarte avantajoase, de la terenuri agricole, ma-şini, bijuterii, haine sau ustensile pentru pescuit, până la acţiuni.

Spre exemplu, poţi achiziţiona un autoturism Opel Omega Karavan în stare bună cu 2850 lei, un Ford Escort cu 2967 lei, sau un BMW 525 neînmatriculat cu doar 750 lei.

În condiţiile în care gramul de aur se vinde pe piaţă cu peste 100 lei, la stat, un produs din aur de 3 grame poate să coste doar 48 lei, iar cele din argint se vând chiar şi cu 2 lei gramul.

Totodată, un teren intravilan de 300 mp pe litoral costă 21.828 lei, iar mp al unui teren arabil poate consta şi mai puţin de un 1 leu.

Iar exemplele pot continua...

Preţurile pieţei sunt sensibil mai mari decât cele practicate de Fisc.

Dar tocmai asta pare să fie explicaţia pentru tarifele scăzute. Fiscul nu a organizat o piaţă pentru valorificarea lor, pentru că nu a dus grija unei transparenţe reale asupra procesului de valorificare.

O mare problemă o constituie, tocmai, faptul că mulţi dintre cetăţeni nu cunosc această oportunitate, fapt recunoscut şi de către cei implicaţi în valorificarea stocurilor.

"Din păcate, pe site-ul ministerului de Finanţe, de unde primim cele mai multe cereri, nu există şi adresele de unde pot fi cumpărate aceste bunuri, iar pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu cetăţenii ar trebui, totuşi, să rezolvăm această problemă", ne-a spus unul dintre valorificatori.

Sunt voci care susţin, chiar, că această ambiguitate în care se desfăşoară comerţul de stat cu bunurile confiscate este special întreţinută pentru ca mărfurile cele mai bune să fie achiziţionate la cele mai avantajoase preţuri de către cunoscătorii acestui tip de afacere, chiar de către cei implicaţi în sistem.

Acest fapt pare să explice de ce preţul mediu al unui produs valorificat a fost de sub 1 leu şi de ce multe dintre stocuri s-au golit rapid.

Preşedintele Patronatului de Comerţ, Turism, Industrie şi Servicii (PCTIS), Ion Dedu, ne-a declarat: "Într-adevar, procedura de înstrăinare a bunurilor confiscate de autoritaţile statului este destul de ambiguă, prin licitaţii, vânzare directă sau cedare cu titlu gratuit. Problema este că Ministerul Finanţelor aplică legislaţia respectivă în aşa fel încât să nu poată exista o transparenţă şi o participare echitabilă a eventualilor doritori".

Liderul PCTIS consideră că pe site-ul Ministerului de Finanţe "sub acoperire legală", se desfăşoară o afacere extraordinară, însă, nu exclude nici posibilitatea că "este vorba numai de scăpări neintenţionate ale celor care au comandat site-ul respectiv".

Oricum ar fi, intenţionate sau nu, scăpările pot fi remediate, iar Fiscul ar trebui să fie primul care să le sesizeze, din moment ce chiar asta-i este menirea: să colecteze cât mai mulţi bani la buget.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Stimate domnule ziarist,

    Imi permit sa va invit sa fiti participant inscris la o licitatie organizata oriunde in tara unde fiscul scoate la vanzare un bun atractiv - exemplu un teren in Constanta. In procent de 99% inainte de a patrunde in sala unde se tine licitatia veti fi abordat de unul-doi indivizi (de regula solizi si bronzati) care fie va sugereaza ca vor ei sa cumpere si daca ii concurati nu va asteapta lucruri tocmai bune, fie ca renunta in favoarea dumneavoastra pentru o anumita suma pe care trebuie sa i-o achitati, in caz contrar amenitand ca ridica pretul in cadrul licitatiei astfel incat sa va oblige sa adjudecati la o suma mult mai mare decat cea pe care o anticipaseti.

    Aceasta este realitatea, domnule ziarist. Alaturi de celelalte aspecte invocate de dumneavoastra, ea nu ar trebui ignorata. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb