Actualizare 15:45 Ministrul Justiţiei nu a luat încă o decizie dacă proiectul graţierii va fi adoptat prin ordonanţă, asumarea răspunderii sau de către Parlament
Florin Iordache, ministrul Justiţiei, a afirmat astăzi, la finalul dezbaterilor organizate de instituţia pe care o conduce, că nu a luat încă o decizie dacă proiectele privind graţierea şi modificarea Codurilor penale vor fi adoptate prin ordonanţă de urgenţă, prin asumarea răspunderii Guvernului sau printr-o lege promovată în Parlament.
Ministrul a promis că cele două proiecte vor prelua o parte dintre propunerile făcute de participanţii la dezbatere.
Acesta a reafirmat că o componentă de bază a proiectului legii Graţierii va fi "recuperarea prejudiciului", relatează Hotnews.ro.
Întrebat de ziarişti dacă aceste proiecte vor fi adoptate prin dezbatere parlamentară, Iordache a răspuns: "Dezbatere înseamnă şi atunci când îşi asumă Guvernul răspunderea în faţă Parlamentului".
"În acest moment, până nu finalizez textele celor două acte normative, nu pot să vă spun ce recomandare (...) voi avea" în ceea ce priveşte forma sub care vor fi adoptate, a spus ministrul Justiţiei, care a precizat că va purta şi o discuţie cu premierul Sorin Grindeanu.
Florin Iordache a promis că va "ţine cont de observaţiile" făcute în cadrul dezbaterii de astăzi, iar "prevederile neclare cu siguranţă vor fi eliminate".
"Varianta iniţială fără îndoială va fi amendată", a promis ministrul, care a adăugat că după adoptarea proiectelor vor fi eliberate din penitenciare "până în 3.000" de persoane.
Florin Iordache a mai spus că pentru decongestionarea penitenciarelor este avut în vedere "un pachet mai larg" de măsuri, care include recursul în compensare şi sistemul de brăţări electronice pentru infracţiuni uşoare pedepsite cu închisoarea până la 2 ani.
(S.A.)
-----------
Actualizare 14:45
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat astăzi că niciun politician nu va beneficia de graţiere, în cadrul celei de-a doua runde de discuţii a dezbaterii publice organizate de Ministerul Justiţiei pe tema celor două proiecte de OUG privind graţierea şi modificarea codurilor penale.
Un participant la dezbatere, Daniel Stănculescu, l-a întrebat pe ministru dacă de graţiere va beneficia vreun om politic. "Nu", a fost răspunsul enunţat de Ministrul Justiţiei, potrivit News.ro.
Un alt participant la eveniment i-a spus lui Iordache: "Urgenţa pentru ţară nu este să eliberăm puşcăriaşii. Sunteţi ministrul Justiţiei. Acum faceţi istorie. Dacă treceţi ordonanţele faceţi o mare ruşine justiţiei române. Toate ordoananţele sunt cu dedicaţie pentru toţi oamenii politici care sunt infractori. Trebuie să nu greşiţi. Dragnea şi Tăriceanu au greşit. Ceilalţi politicieni care sunt penali nu au ce caută în viaţa poporului român. Sunteţi într-o funcţie istorică. Vă rog din sufelt, ţineţi cu poporul. Preşedintele României are drept de graţiere. Preşedintele este alesul a 8 milioane de români. Vom face manifestaţii şi ajungem până acolo când veţi cere singuri alegeri anticipate".
Întrebat de una dintre persoanele care au participat la dezbaterea publică a celor două proiecte de ordonanţă dacă de acestea vor beneficia fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, toţi acuzaţi în dosarul Mineriadei, ministrul Justiţiei a răspuns: "Nu".
Un alt participant la dezbatere l-a întrebat pe ministrul Justiţiei dacă preşedintele PSD, Liviu Dragnea, va fi "avantajat" de cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale. Răspunsul lui Iordache a fost acelaşi: "Nu".
Întrebat dacă iese Dan Voiculescu din penitenciar în baza ordonanţei privind graţierea, Iordache a răspuns: "Treceti mai departe".
(J.F.)
------
Actualizare 14:15 Iohannis cere Executivului abandonarea proiectelor de OUG privind graţierea
Preşedintele Klaus Iohannis a cerut astăzi Guvernului "să abandoneze demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale", prin intermediul unei postări pe reţeaua de socializare Facebook. Şeful statului afirmă, de asemenea, că "vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată".
Astfel, Iohannis a scris: "Guvernul nu poate să treacă peste voinţa cetăţenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată! O democraţie solidă este una în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că deţin, vremelnic, puterea".
"Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale", a adăugat preşedintele ţării.
Klaus Iohannis afirmă că ţara noastră are doar de pierdut din prelungirea acestei situaţii care a provocat proteste la care au participat zeci de mii de oameni.
(J.F.)
------
Actualizare 11:07 Gigi Becali: "Cel care a furat un cârnat este la puşcărie, cel care a furat 200 de milioane este graţiat"
Ordonanţa de Urgenţă privind graţierea este "un proiect şmecheresc", pentru că cel care a furat un cârnat stă la puşcărie, iar un altul care a furat 200 de milioane va fi graţiat, a afirmat astăzi omul de afaceri Gheorghe Becali, la dezbaterea de la Ministerul Justiţiei.
Becali a mai spus că directorii de penitenciare sunt "stăpâni de sclavi" şi a cerut ca şeful Administraţiei Naţionale a Penitenicarelor (ANP) Marius Vulpe, care este prezent la dezbatere, "să fie dat afară", relatează News.ro.
În intervenţia sa la dezbaterea publică de la Ministerul Justiţiei, Becali a afirmat: "Este un proiect şmechereşte. Vă dau cazul Vişinescu: iese peste trei ani. De aia oamenii ies în stradă. Eu am propus între trei şi patru ani pentru abuz în serviciu. Eu am fost acolo (în penitenciar, n.r.) şi ştiu. (...) Ăla care a furat un cârnat e la puşcărie, ăla care a furat 200 de milioane este graţiat. Directorii de penitenciare sunt stăpâni de sclavi".
Becali a arătat că cea mai mare problemă a puşcăriilor este Administraţia Naţională a Penitenicarelor. "Am un coleg care în patru ani nu a venit niciodată acasă", a adăugat Becali.
El a susţinut că, dacă tot se face o "lege a graţierii", trebuie ca prevederile acesteia să permită să iasă 6.000 sau 7.000 de oameni din închisori. "De exemplu, şantajul ar trebui trecut în proiect", a precizat Becali.
Gigi Becali a fost încarcerat din 20 mai 2013 până în 3 aprilie 2015, când a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Poarta Albă, după ce a executat o treime din pedeapsa de trei ani şi şase luni de închisoare primită în cele trei dosare (cel privind schimbul de terenuri cu Ministerul Apărării, dosarul "Valiza" şi cel al sechestrării persoanelor care i-au furat maşina).
În timpul dezbaterii, în sală sunt prezentate cu un videoproiector imagini din mai multe închisori.
Reprezentantul unei organizaţii din Timişoara a spus, în intervenţia sa, că nu înţelege de ce se mai dezbat aceste ordonanţe de urgenţă şi a adus o listă cu 2.000 de semnături ale unor oameni care se opun proiectelor.
"Am aici 2.000 de semnături care se opun acestor proiecte. Cerem să se retragă proiectele şi să meargă pe lege organică", a spus acesta.
(S.A.)
----------
Actualizare 10:50
Peste o sută de oameni participă, la acest moment, la dezbaterea publică a proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale.
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a afirmat în deschiderea dezbaterii că de graţiere nu vor beneficia violatorii, criminalii, recidivişitii şi cei acuzaţi de fapte de corupţie.
Dezbaterea publică de la Ministerul Justiţiei a început la ora 10.00, alături de ministrul Justiţiei fiind directorul Administraţiei Naţionale a Penitenicarelor şi secretari de stat din Ministerul Justiţiei, relatează News.ro.
În sală, printre cei care vor avea intervenţii în dezbatere sunt Gheorghe Becali şi reprezentanţi ai mai multor organizaţii nonguvernamentale.
Ministrul Justiţiei a spus, la începutul dezbaterii, că toţi cei care şi-au prezentat, verbal sau în scris, dorinţa de a participa la această consultare, o pot face, arătând că aceştia vor putea să îşi exprime opiniile cu privire la două ordonanţe de urgenţă.
Florin Iordache a precizat că de proiectul privind graţierea nu vor beneficia violatorii, criminalii, cei acuzaţi de fapte de corupţie şi nici recidiviştii, iar condiţia pusă este legată de recuperarea prejudiciilor.
În ceea ce priveşte proiectul de ordonanţă privind modificarea Codurilor penale, ministrul Justiţiei a menţionat că, săptămâna trecută, Curtea Constituţională a României a decis că încă şase articole din codurile penale sunt neconstituţionale, iar în aceste condiţii se impun noi modificări.
"Ascultăm toate părerile şi opiniile şi vrem să ne asigurăm că toate opiniile şi argumentele vor fi integrate în aceste acte, astfel încât ele să nu plece din minister fără opiniile împărtăşite", a spus Iordache.
La dezbatere se află şi fostul avocat al fraţilor Cămătaru, Mihai Costea, condamnat la 13 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune, precum şi Florentin Scaletchi, fostul preşedinte al OADO, condamnat la şase ani de închisoare pentru fapte de corupţie, ambii executând pedepsele primite.
(S.A.)
-----------
Ministerul Justiţiei organizează, astăzi, o dezbatere publică privind proiectele de ordonanţă de urgenţă care vizează graţierea şi modificarea Codurilor penale, la care sunt aşteptate peste 200 de persoane.
Dezbaterea are loc la o zi după ce peste 40.000 de oameni au manifestat în Bucureşti împotriva celor două proiecte, scrie News.ro.
Manifestaţii la care au participat, în total, peste 30.000 de oameni au avut loc, ieri, şi în Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Iaşi, Timişoara, dar şi în diaspora. O altă demonstraţie a fost anunţată, pe Facebook, pentru această dimineaţă, în faţa Ministerului Justiţiei.
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că la dezbatere, programată să înceapă la ora 10.00, sunt aşteptaţi toţi cei care s-au înscris (peste 200 de persoane), lucrările urmând să aibă loc, cel mai probabil, în două serii, din cauza capacităţii limitate a sălii.
Jurnaliştii vor avea acces la dezbatere, deşi iniţial s-a anunţat că aceştia vor participa doar la o declaraţie de presă după eveniment.
Dezbaterea publică privind proiectul de Ordonanţă de Urgenţă (OUG) pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind graţierea unor pedepse este programată între orele 10.00 şi 12.00 la sediul Ministerului Justiţiei (MJ), Sala de consiliu, etajul I, potrivit reprezentanţilor instituţiei.
Timpul alocat fiecărei intervenţii este de trei minute pentru fiecare asociaţie, respectiv participant individual, a precizat MJ.
Un protest a fost anunţat pe Facebook, pentru această dimineaţă, chiar în faţa instituţiei.
În anunţul de pe reţeaua de socializare se arată: "Luni dimineaţă e o «dezbatere» la Ministerul Justitiei pe puncte care NU sunt negociabile. Graţierea pentru fapte care includ corupţie nu e negociabilă. Nici dezincriminarea unor astfel de fapte. Hai să dezbatem şi să protestăm şi luni dimineaţă, chiar în faţa celor care se prefac că dezbat. Luni se pregăteşte un simulacru de consultare publică la Ministerul Justiţiei cu «reprezentanţii» străzii, la care dezbatere s-au anunţat că participă Becali şi Ciuvică. Vrem Justiţie, nu Circ. Încă nu au înţeles că adevărata dezbatere este în stradă, este în reacţiile presei încă independente, este în reacţiile organizaţiilor profesionale, ale altor instituţii precum DNA sau CSM, în reacţiile oricărui om îi pasă de democraţia greu câştigată, aşa cum e ea, imperfectă. Dezbaterea e în stradă, nu e circul pe care îl fac ei la televiziuni de partid, nici în circul pe care îl numesc dezbatere de la Ministerul Justiţiei".
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), reunit în plen, în absenţa ministrului Justiţiei, Florin Iordache, a dat, în 25 ianuarie, aviz negativ proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările Codurilor penale. Avizul dat de CSM este unul consultativ.
Pe această temă, preşedintele Klaus Iohannis a declanşat procedura pentru organizarea unui referendum. Preşedintele contestă cele două ordonanţe de urgenţă.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.
Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.
Proiectul care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.
În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi că beneficiari ai folosului patrimonial de pe urmă faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.
1. Referitor la Iordache
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 30.01.2017, 11:09)
Intr-o tara distrusa de coruptie – urmare a jafului nemaintilnit in istorie a resurselor si bugetului tarii, romanii au ajuns intr-o tara relativ bogata saracii Europei! – jefuitorii au obtinut o mare victorie prin faptul ca CCR a „constat” ca sprijinul acordat de Servicii Justitiei este neconstitutional si a cerut „intrarea in legalitate”. Atunci am fost asigurati ca cererea CCR nu va afecta lupta anticoruptie. Ei, iata ce s-a intimplat nu dupa mult timp: Cu ceva timp in urma ministrul Justitiei a declarat solemn: „probele folosite pentru condamnarea oamenilor vor fi declarate nule, iar dosarele vor fi revizuite”!
Deci, prin ordonante, omul ne-a aratat numai virful aisbergului. Stupefiati aflam ca se urmareste nu numai dezincriminarea faptelor de coruptie, abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, conflictul de interese, facindu-i pe functionarii publici sa nu mai raspunda pentru orice porcarie ar face, adica imuni in fata legii, ci se urmareste anularea probelor si aruncarea la cosul de gunoi a doarelor penale existente. Asa ca jaful pe care l-am trait ni se va parea un vis frumos pe linga ce urmaresc sa ne faca porcii astia. Ca urmare, omul, Iordache, categoric a ajuns un pericol public. Cei care-l intilnesc sunt rugati sa anunte organele ca sa fie internat la balamuc.
2. Ministru' "COERENT" !!!
(mesaj trimis de Mititei furiosi în data de 30.01.2017, 15:02)
Da-ti demisia doar pentru conferinta de presa avuta acum.
Dragnea esti mai tare decat Trump. Clujul scoate mai multa populatie in strada decat Wasingtonul.
Bravo dragnea de l-ai scos la cuvantat pe ala de de Cedo!
L-ai imbatat pe ministru sub-justitiei azi noapte ca nu ii stau bine ochi-n cap?
Dragnea cum stai cu calendarul de guvernare? Salariul minim intra in vigoare sau ai dat fumigena cu Gherleni liberi de la Casa Alba, poti sa duci puscariasi in Bucuresti.
2.1. Tv-urile de stiri (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.01.2017, 19:09)
Au ciuntit gafa la care ma refer.
3. Felicit Adevarul, ziar
(mesaj trimis de anonim în data de 30.01.2017, 15:07)
Redactorul sef, sunt de acord cu gandirea exprimata.
4. Abuzul in serviciu
(mesaj trimis de Dyogene în data de 30.01.2017, 16:35)
Asta e adevarata miza, abuzul in serviciu, nu neaparat gratierea.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.01.2017, 23:49)
Ce intelegem prin asumarea raspunderii?
Ca cei ce isi asuma raspunderea se pun chezasi ca vor plati daune pentru pagubele create de cei eliberati prematur din puscarii ?
Vor crea un fond din propriile salarii pentru acoperirea imaginii sifonate a Romaniei, tara in care coruptia si alte fapte reprobabile nu sunt pedepsite corespunzator?