Florin Vasilică, EY România: "Este necesară creşterea ofertei de acţiuni pentru menţinerea criteriilor de piaţă emergentă"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 august 2020

"Deşi eforturile depuse de BVB şi ASF în direcţia promovării beneficiilor listării la bursă au fost considerabile, preferinţa antreprenorilor români rămâne pentru finanţarea prin bănci", spune Florin Vasilică Pandemia Covid-19 a redus listările la burse în întreaga lume în prima jumătate a anului 2020, potrivit EY

Piaţa noastră de capital are nevoie de creşterea ofertei de acţiuni pentru a putea menţine criteriile de eligibilitate privind statutul de piaţă emergentă, atrage atenţia Florin Vasilică, Lider al Departamentului Strategie şi Tranzacţii din cadrul EY România, într-un raport al entităţii remis, ieri, Redacţiei.

Este o afirmaţie care vine în condiţiile în care, de luna viitoare, piaţa noastră va intra în categoria celor emergente secundare sub umbrela FTSE Russell, dar listările companiilor de stat sunt temporar blocate, ca urmare a legii ce interzice, timp de doi ani, înstrăinarea participaţiilor statului, în contextul efectelor pandemiei de Covid-19.

Florin Vasilică a spus: "În România, piaţa de capital s-a dezvoltat semnificativ în ultima perioadă în direcţia emisiunilor de obligaţiuni, comparativ cu zona de IPO-uri, unde ritmul este în continuare lent. Prima jumătate a anului 2020 a fost afectată puternic de extinderea virusului COVID-19, mai ales din perspectiva IPO-urilor. Deşi mult aşteptate, listările companiilor de stat au fost amânate din nou ca urmare a votului parlamentar de a îngheţa temporar vânzarea oricărei părţi a companiilor de stat. În momentul de faţă, este necesară o creştere a ofertei de acţiuni pe piaţa românească de capital pentru a putea menţine criteriile de eligibilitate privind statutul de piaţă emergentă".

Reprezentantul EY România a punctat că, în prezent, sunt anunţate potenţiale listări în sectorul de retail şi IT şi este posibil să asistăm la un interes mai mare pentru piaţa AeRO din partea companiilor.

"Cu toate acestea, deşi eforturile depuse de către Bursa de Valori Bucureşti şi Autoritatea de Supraveghere Financiară au fost considerabile în direcţia promovării beneficiilor listării la bursă, preferinţa antreprenorilor români rămâne în continuare pentru finanţarea prin instituţiile de credit", arată Florin Vasilică.

De altfel, pandemia Covid-19 a dus la scăderea numărului listărilor de companii la burse în întreaga lume, în prima jumătate a anului, faţă de primele şase luni din 2019, după cum se arată în raportul trimestrial EY - Global IPO trends: Q2 2020.

Practic, în cel de-al doilea trimestru al anului, s-a înregistrat o diminuare a activităţii IPO faţă de perioada similară a anului 2019 în toate regiunile, atât ca număr de tranzacţii, cât şi sub aspectul capitalului atras.

Raportul arată că, în lunile aprilie şi mai, s-a înregistrat o scădere de 48% a volumului tranzacţiilor (97 de tranzacţii) şi o diminuare de 67% a valorii tranzacţiilor (13,2 miliarde de dolari) în comparaţie cu lunile aprilie şi mai din anul 2019.

"Această situaţie a tras în jos activităţile regionale din primul semestru al anului curent faţă de prima jumătate a anului trecut, numărul total (419 tranzacţii) şi valoarea totală a tranzacţiilor (69,5 miliarde de dolari) scăzând cu 19% şi, respectiv, 8% în prima jumătate a anului în comparaţie cu perioada similară din anul 2019", se arată în raport.

Deşi în luna iunie s-a înregistrat o intensificare a tranzacţiilor, activitatea IPO globală din prima jumătate a anului a fost apatică la bursele din America de Nord şi de Sud şi EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa) şi a înregistrat o creştere în zona Asia-Pacific.

Atât volumul tranzacţiilor (81 de tranzacţii), cât şi valoarea tranzacţiilor (24,5 miliarde de dolari) de pe continentul american s-au redus cu 30%, comparativ cu prima jumătate a anului 2019. În aceeaşi perioadă, în zona EMEIA, numărul (68 de tranzacţii) şi valoarea (10,1 miliarde de dolari) tranzacţiilor IPO s-au diminuat cu 50% şi, respectiv, 44%.

Activitatea IPO din zona Asia-Pacific a crescut cu 2% ca număr de tranzacţii (270 de tranzacţii) şi cu 56% din perspectiva capitalului atras (34,9 miliarde de dolari), în comparaţie cu primul semestru al anului 2019.

În prima jumătate a anului, per ansamblu, în sectorul tehnologiei s-au înregistrat 87 de IPO-uri, care au atras capital în valoare de 17,2 miliarde de dolari, în industrie au fost realizate 83 de tranzacţii cu venituri în valoare de 9,6 miliarde de dolari, iar în sectorul sănătăţii au avut loc 76 de tranzacţii, care au atras 15,9 miliarde de dolari.

În ceea ce priveşte perspectivele pentru cel de-al doilea semestru, echipa de la EY notează: "Având în vedere pandemia COVID-19 şi impactul negativ al acesteia asupra activităţilor economice globale, pe termen scurt şi mediu, guvernele din toată lumea vor continua să implementeze politici şi să stimuleze economiile pentru a combate şomajul în creştere. În acelaşi timp, băncile centrale vor injecta mai multe lichidităţi în sistemele financiare".

În opinia celor de la EY, ambele măsuri sunt de bun augur pentru pieţele de capital, unde este de aşteptat un reviriment al activităţii IPO în semestrul al doilea al anului 2020.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...

    Increderea vine din povesti de succes. Din acest punct de vedere, trecutul recent al BVB (listarea NRF, titluri de stat) este de bun augur pentru listarile viitoare.

    Pe de alta parte, lipsa unei pozitii transante din partea BVB si ASF privitoare la fraudele repetate ale grupului SIF 1 - SIF 4 nu e de natura sa incurajeze investitorii prezenti sau potentiali. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb