Fondurile de acţiuni, precum şi titlurile băncii austriece "Erste Group Bank", tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul EBS, au adus cele mai bune randamente investitorilor, reprezentând cele mai bune plasamente de pe piaţă, realizate la termen de o lună. Astfel, persoanele care ar fi decis să-şi lichideze acţiunile EBS din portofolii, marţi, ar fi obţinut un câştig de 36%, în timp ce fondul de acţiuni BT Index, administrat de societatea BT Asset Management, a fost cel mai performant al ultimei luni, cu un randament de 18,81% în intervalul cuprins între 3 iulie - 4 august.
Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare, a consemnat o apreciere de 15,6% în intervalul analizat, urmat la scurtă distanţă de către indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de pe Bursă, care a urcat cu 15,33%. Randamente bune au obţinut şi investitorii care s-au hotărât să achiziţioneze acţiuni din componenţa indicelui BET, care a urcat cu 15,56% în perioada de referinţă.
Tot pe plus s-au găsit şi persoanele care s-au hotărât, în intervalul 3 iulie - 4 august, să constituie depozite în lei la bănci. Cei mai norocoşi investitori au fost cei care s-au orientat către "Marfin Bank", cea mai bună ofertă în acest caz, aceştia câştigând 0,94% din depozitul iniţial.
Au stat bine şi cei care şi-au direcţionat economiile într-un depozit lunar în euro la o bancă comercială. Astfel, persoanele care, în urmă cu o lună, au ales această categorie de plasament, ar fi obţinut un câştig de 0,46% (exprimat în euro), dacă ar fi rămas fideli depozitelor în euro de la "Romanian International Bank".
La polul opus au fost persoanele care s-au hotărât, luna trecută, să-şi păstreze banii "la ciorap". Din cauza deprecierii leului în raport cu moneda euro, cei care nu au optat pentru un alt tip de plasament au înregistrat o devalorizare a economiilor cu 0,14%.
Perdante au fost şi persoanele care s-au hotărât, luna trecută, să-şi investească banii în bijuterii şi metale preţioase. Preţul aurului a înregistrat luna trecută o evoluţie negativă pe pieţele internaţionale, depreciindu-se cu 0,49%. În ţara noastră, un gram de aur valorează, în prezent, circa 90 de lei.
Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.