Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român, proiecte în valoare de 230 milioane dolari

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 martie 2019

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român, proiecte în valoare de 230 milioane dolari

Consiliul de Administraţie al Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român a aprobat două proiecte în valoare totală de aproximativ 230 de milioane de dolari, potrivit unui comunicat transmis redacţiei.

Iskander Abdibaitov, directorul general al Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român, a declarat: "În doar 4 luni de la înfiinţare, Consiliul de Administraţie al Fondului a aprobat două proiecte majore de investiţii cu o valoare totală de circa 230 milioane dolari. Este un pas major pentru sectorul energetic local, care demonstrează angajamentul, încrederea şi dorinţa acţionarilor săi de a investi şi contribui la dezvoltarea economică a României. În perioada următoare, obiectivul Fondului va urmări implementarea rapidă a investiţiilor aprobate, precum şi identificarea altor oportunităţi de investiţii în sectorul energetic",

Consiliul de Administraţie al Fondului s-a reunit săptămâna trecută în prima şedinţă de lucru de la constituirea acestuia în octombrie anul trecut.

Cei doi acţionari ai Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român sunt Ministerul Energiei prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (20%) şi KMG International (80%), acesta fiind parte a memorandumului de înţelegere încheiat de cele două parţi în 2013.

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie este prezentă în toate structurile de conducere şi decizie ale Fondului - Consiliul de Administraţie, Consiliul Director şi Comitetul de Iniţiere a Investiţiilor. În plus, reprezentanţii societăţii au drepturi egale în propunerea de proiecte pentru finanţare şi au drept de veto asupra tuturor proiectelor de investiţii, pe considerente de securitate naţională.

În linie cu cele mai bune practice internaţionale în domeniu, Consiliul de Administraţie este format din 5 membri care reflectă structura acţionarilor săi - 4 persoane din partea KMG International (Daniyar Berlibayev, Azamat Zhangulov, Alexey Golovin, Ionel Popescu) şi o persoană din partea Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (Mihai Liviu Mihalache).

În prima şedinţă de lucru a Fondului (25 februarie), Consiliul de Administraţie a discutat şi aprobat de principiu principalele investiţii care vor fi susţinute prin Fond în perioada următoare. Astfel, prin entităţi dedicate de tip vehicule speciale (SPV sau special purpose vehicule) se vor atrage/aloca circa 230 milioane de dolari pentru construcţia unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia şi dezvoltarea unei reţele de benzinării pe plan local, potrivit informaţiilor transmise.

"Cu o perioadă de implementare de 4 ani, centrala de cogenerare (de producere combinată de energie electrică şi termică) va asigura agent termic şi apă caldă menajeră pentru locuitorii oraşului Năvodari, iar pentru platforma Petromidia - energie electrică şi abur tehnologic pentru susţinerea activităţilor de obţinere a produselor petroliere. În acelaşi timp, aceasta va contribui şi la stabilizarea producţiei şi a distribuţiei de energie electrică în regiunea Dobrogea.

Noua centrală va respecta cele mai înalte standarde tehnologice, de eficienţă energetică şi protecţie a mediului, urmând a fi realizată în parteneriat cu Uzina Termoelectrică Midia - deţinută în prezent de Ministerul Energiei (56,58%) şi KMG International (43,42%). Aceasta va funcţiona cu gaz natural", potrivit sursei citate.

O altă direcţie de investiţie agreată de Consiliul de Administraţie al Fondului urmăreşte dezvoltarea unei reţele de benzinării în România într-o perioadă de implementare de circa 5 ani şi care va permite o creştere pe plan local a vânzărilor de carburanţi produşi de Rompetrol Rafinare la rafinăria Petromidia Năvodari - cea mai mare unitate de profil din România şi una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre. Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul român prin Ministerul Energiei (44,7%), mai transmite comunicatul.

Noile staţii de carburanţi vor fi operate sub brandul şi standardele Rompetrol şi vor asigura crearea a peste 1.000 de noi locuri de muncă, peste 5.000 de persoane implicate în diverse faze de dezvoltare (design, execuţie, construcţie) şi peste 1.200 parteneri comerciali.

Cu o durată de 7 ani, fondul kazah - român are un nivel investiţional estimat de aproximativ 1 miliard de dolari. Contribuţia KMGI la capitalul fondului este de 150 milioane de dolari, iar o parte din aceasta, contribuţia statului român în valoare de 30 milioane de dolari, va fi achitată de către KMGI.

Principala prioritate a fondului vizează dezvoltarea proiectelor energetice, contribuind, astfel, la dezvoltarea sectorului energetic din România, precum şi la consolidarea securităţii energetice a ţării prin diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol şi la consolidarea unui climat investiţional favorabil în România.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb