"Fondul Proprietatea" îmbie fondurile private de pensii

VALENTINA STRATULAT
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 20 ianuarie 2011

Mircea Oancea

Mircea Oancea

Administratorii fondurilor private de pensii văd listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti (n.r programată pentru 25 ianuarie) drept o oportunitate, fiind atraşi în principal de expunerea pe care le-ar oferi-o pe sectorul energetic.

Până acum, plasamentele în acţiuni FP erau interzise pe piaţa pensiilor private întrucât Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) cere ca investiţiile fondurilor de pensii private să fie făcute în instrumente tranzacţionate pe o piaţă reglementată din Uniunea Europeană sau Spaţiul Economic European.

Mircea Oancea, preşedintele CSSPP, atrage atenţia asupra ponderii mici a investiţiilor în acţiuni făcute de fondurile de pensii în condiţiile în care maximul reglementat este de 50% din active: "Până în prezent, fondurile de pensii au o medie de investiţie de 12% - 13% în acţiuni. Eu cred că va exista cu siguranţă un interes pentru Fondul Proprietatea. Interesul este generat de lipsa de emitenţi şi de lipsa de lichiditate din piaţa românească, FP fiind un emitent care promite mult din acest punct de vedere".

Ioan Vreme, preşedintele "Generali - societatea de administrare a fondurilor de pensii", consideră că listarea FP va fi un eveniment major pentru piaţa de capital internă îmbunătăţind free-float-ul BVB şi capitalizarea bursei cu aproximativ 30%. Domnia sa vede şi un eventual risc în deţinerea la FP. "Aproximativ 67% din portofoliul FP este deţinut în companii nelistate; iar, în majoritatea cazurilor, statul român este acţionar majoritar. Riscul politic şi ris-cul modificărilor actuale de legislaţie pot influenţa negativ valoarea acţiunilor FP (exemplu: cazul Romgaz)", ne-a spus domnia sa.

"Dacă se dovedeşte a fi o acţiune lichidă, cu siguranţă FP va face obiectul tranzacţiilor pentru fondurile de pensii", este convins şi Bogdan Georgescu, Investment Manager la BRD Pensii.

Mult mai rezervat, Crinu Andănuţ, directorul general al "Allianz-Tiriac Pensii Private", ne-a spus că nu poate anticipa gradul de interes al fondurilor de pensii private (individual sau agregat, ca piaţă) pentru Fondul Proprietatea, întrucât acest interes depinde de foarte multe variabile care nu s-au clarificat încă".

În general, administratorii de fonduri de pensii văd în listarea FP o oportunitate să îşi diversifice portofoliile deţinute pe piaţa internă de capital. Simona Diţescu, director general "BCR Pensii", se aşteaptă ca acelaşi efect să îl aibă şi listarea "Romgaz" şi suplimentarea "free-float"-ului "Transelectrica" şi "Transgaz".

Totuşi, cu o floare nu se face primăvară, iar startul tranzacţionării FP nu va pune, automat, BVB pe harta investiţiilor fondurilor private de pensii.

Marius Popescu, CEO "ING Pensii", este de părere că, chiar şi în urma listării FP, oferta de investiţii a bursei bucureştene va fi una limitată: "Listarea Fondului Proprietatea, ca efect direct, va duce la apariţia unui emitent foarte important în universul investiţional al fondurilor private de pensii. Însă un singur emitent, fie el şi de această mărime, nu poate rezolva problema reprezentativităţii sectoriale a întregii economii pe piaţa de capital, astfel că BVB va continua să ofere oportunităţi limitate pentru construirea unui portofoliu diversificat de acţiuni".

În luarea deciziilor de investire, fondurile de pensii vor acorda importanţă preţului de cotare, dar şi politicii statului la conducerea societăţilor din portofoliul Fondului.

Administratorii subliniază că aşteaptă şi alte listări ale companiilor de stat. Legislaţia actuală permite ca maximum 5% din activele unui fond de pensii să fie plasate într-un singur emitent.

Activele celor nouă fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au crescut în luna decembrie cu 4,3% faţă de noiembrie şi au depăşit la sfârşitul anului trecut un miliard de euro, situându-se la 4,33 miliarde lei, potrivit datelor CSSPP. Faţă de decembrie 2009, activele fondurilor pe Pilonul II au crescut cu 81,7%. 5,18 milioane persoane participă la fondurile de pensii administrate privat. Plasamentele în acţiuni ale fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) însumau 529,55 millioane de lei, comparativ cu 222,94 milioane de lei la finele anului 2009.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. foarte interesant articolul. multumim.

    1. Super articol... un subiect de urmarit in continuare ... daca nu cumva "cartile se fac cu usile inchise"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb