Fondul Proprietatea s-a "curentat" cu Electrica

A.T.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 3 aprilie 2015

Ioan Roşca, directorul general al Electrica SA (foto stânga), a refuzat oferta lui Greg Konieczny, managerul FP (foto dreapta).

Ioan Roşca, directorul general al Electrica SA (foto stânga), a refuzat oferta lui Greg Konieczny, managerul FP (foto dreapta).

Surse: Distribuitorul de energie a refuzat să cumpere participaţiile minoritare deţinute de Fond la filialele sale

ACTUALIZARE 18:39 BVB: Acţiunile Electrica au închis în scădere cu 4,44%

Acţiunile Electrica au închis şedinţa de tranzacţionare de pe BVB în coborâre cu 4,44%, până la nivelul unitar de 11,85 lei. Totodată, pe bursa londoneză, preţul GDR-urilor Electrica se contracta cu 0,83%, la 12 dolari/unitate.

Titlurile Fondului Proprietatea se depreciau, de asemenea, pe BVB, cu 1,17%, la 0,8450 lei/acţiune.

(Elena Deacu)

---

Actualizare 14:15 BVB: Electrica, în scădere cu peste 4%

Acţiunile Electrica coborau pe BVB cu 4,03% în jurul orei 14, până la nivelul unitar de 11,9 lei. Totodată, pe bursa londoneză, preţul GDR-urilor Electrica se contracta cu 0,83%, spre 12 dolari/unitate.

Şi titlurile Fondului Proprietatea se depreciau pe BVB, cu 0,58%, la 0,85 lei/acţiune.

(V.B.)

---

Actualizare 11:37 Acţiunile Electrica scad cu 3,23% pe BVB

Acţiunile Electrica (EL) se confruntă cu un declin de 3,23% pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), până la 12 lei/unitate. Şi pe bursa din Londra, preţul certificatelor de depozit (GDR) Electrica este în declin, cu 0,83%, către nivelul unitar de 12 dolari.

La rândul ei, valoarea titlurilor Fondului Proprietatea (FP) coboară pe BVB cu 0,06%, la 0,8545 lei/unitate.

În deschiderea burselor, titlurile EL se depreciau pe BVB cu 2,42%, până la 12,1 lei/acţiune, iar pe bursa londoneză, GDR-urile companiei se contractau cu 0,83%, spre 12,1 dolari/unitate. Pe de altă parte, acţiunile FP se bucurau de un avans de 0,64% pe Bursa de Valori Bucureşti, până la 0,8605 lei/unitate.

(Valentin Busuioc)

---

Fondul Proprietatea (FP) pare să fi mizat pe o carte necâştigătoare în negocierile pe care le purta cu Electrica SA, de mai bine de un an, pentru vânzarea acţiunilor pe care le deţine la filialele holdingului de distribuţie şi furnizare a electricităţii.

Electrica şi FP au anunţat, ieri seară, că au decis să înceteze negocierile pentru vânzarea acestor pachete minoritare întrucât nu au ajuns la un consens cu privire la preţul tranzacţiei. Astfel, FP şi-a anunţat acţionarii că şi-a revocat oferta făcută către Electrica.

Surse apropiate situaţiei susţin că FP ar fi cerut Electrica circa 175 milioane de euro pentru toate acţiunile pe care le deţine la Electrica Transilvania Sud, Electrica Transilvania Nord, Electrica Muntenia Nord şi Electrica Furnizare. "Electrica a refuzat oferta inflexibilă a fondului solicitând un discount de minim 35% pentru acest pachet, considerând că fondul este captiv în filialele sale, care nu sunt listate la Bursă", afirmă sursele noastre.

În urmă cu un an, înainte de listarea Electrica SA la Bursa de Valori Bucureşti, FP ar fi cerut pe aceste acţiuni o sumă totală de 140 milioane de euro, în timp ce Electrica ar fi oferit maxim 100 de milioane de euro, mizând pe nevoia de lichiditate a fondului, care avea în derulare programul de răscumpărare a acţiunilor proprii.

După listarea Electrica, negocierile au fost reluate, iar eşecul anunţat ieri arată, în opinia unor voci din piaţă, că FP ar fi mizat greşit în negocieri că Electrica ar fi presată să-şi plaseze lichidităţile după ce Enel s-a răzgândit şi nu şi-a mai vândut activele din România.

Electrica ar fi fost unul dintre cei mai puternici ofertanţi pentru preluarea distribuţiilor de electricitate deţinute de Enel în ţara noastră, conform surselor din piaţă, dar grupul italian a suspendat negocierile la începutul acestui an şi a anunţat, în martie, că nu mai doreşte să le vândă.

Sursele noastre mai spun că argumentul Electrica în faţa FP ar fi fost că preferă să majoreze capitalul filialelor proprii cu banii păstraţi pentru activele Enel şi să facă, astfel, investiţii în reţele de distribuţie a electricităţii. Pus în faţa acestui fapt, FP a revocat oferta, iar voci din piaţă pariază că negocierile vor fi reluate, dar de la un preţ mai mic. O majorare a capitalului filialelor ar fi o altă lovitură pentru Fond, care ar fi nevoit să vină cu bani de acasă, în cazul în care doreşte să nu-i fie diluate participaţiile.

Însă, administratorii Fondului au spus răspicat, prin vocea managerului Greg Konieczny, că nu plănuieşte să cheltuie nici un ban până nu se reduce discountul dintre preţul titlurilor FP şi valoarea activului net.

Marius Dan, Investor Relations Director FP, declarase, la începutul lui martie, la Londra, că speră ca Fondul să aibă un anunţ privind rezultatul negocierilor cu Electrica, pentru vânzarea participaţiilor la subsidiarele acesteia, până la finalul lunii martie. "Dacă vindem aceste participaţii, atunci banii vor fi folosiţi pentru distribuţiile către acţionari şi răscumpărări", a mai spus domnul Dan, atunci.

FP deţine participaţii de câte 22% la filialele Electrica Muntenia Nord, Transilvania Sud, Transilvania Nord şi la Electrica Furnizare.

Ioan Roşca, directorul general al Electrica SA, a declarat, prin intermediul unui comunicat remis redacţiei aseară, după închiderea ediţiei: "Pentru moment, între aşteptările noastre şi cele ale reprezentanţilor Fondului Proprietatea există diferenţe, fiecare urmărind, evident, satisfacerea intereselor acţionarilor şi investitorilor săi. Chiar dacă negocierile nu s-au finalizat cu succes de data aceasta, Electrica şi FP rămân parteneri în continuare. Pe de altă parte, noi vom continua procesul de analiză al unor oportunităţi de investiţii, pe care însă le putem derula doar în condiţii avantajoase pentru societatea noastră".

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. EL sta cu banii pe cont de aproape un an si nu are ce face cu ei, cea mai buna solutie ar fi sa plateasca un dividend exceptional actionarilor. Tov Rosca ar trebui deja sa isi caute servici pentru eleganta de a face un IPO pentru investitii si apoi sa continuie hranirea cainilor cu frunze taiate. Sunt convins ca actinarii sti sa investeasca mai bine decat o face Rosca.

    1. Cum este posibil ca orice analfabet ahtiat dupa bani sa emita astfel de idei

      Bun venit in capitalism. Va plac produsele ieftine sau cele spumpe? Ca sa cumparati ieftin atunci inseamna ca vreti eficienta. Banii care stau degeaba in conturile EL inseamna ineficienta.

    @Ion

    V-ar trebui dividend exceptional,pe cand angajatilor de la Electrica le-au fost si vor fi reduse sau anulate si cele cateva bonusuri langa salariu pe care le mai primeau.Ce ar fi sa veniti sa lucrati la 20 sau 110KV,sa va puneti viata zilnic in pericol si mai vorbim atunci.Succese...  

    1. Cum ar fi sa stati acasa? Nimeni nu va forteaza sa mergeti la serviciu. Compania este a actionarilor nu a sindicatului. Va doresc sa deveniti actionari si sa nu mergeti la 20 sau 110kv. Banii aceia care sunt in conturlile EL sunt ai actionarilor. Ei au dat bani Electricii pentru investii, foarte multi bani, si cum acele investitii nu au fost facute, acum actionarii isi vor banii inapoi. Foarte simplu nu pentru salarii ci pentru investitii.

      Daca toti electricienii ar sta acasa,asa cum insinuati, de unde ati mai astepta profit ?

      Oricum,nu toti banii care sunt in conturile Electrica sunt ale actionarilor,firma exista si inainte ca o parte din actionari sa se fi nascut, asta e problema cu capitalistii astia de dupa revolutie,ca asteapta dupa nici un an de investit bani sa ii primeasca inapoi cu roaba.  

      Din pacate privatizarile facute in Romania nu sunt privatizari ci jafuri,mare parte din actionari sunt simplii bisnitari cu bani spalati.

      Mare greaseala a facut statul roman cu privatizarea sectorului energetic,sper sa apuc ziua cand vor fi renationalizate. 

      ce sa mai zici pe o linie de medie sau inalta tensiune :-) El isi pune zilnic viata in pericol cand se gandeste daca sa citeasca sau nu un raport financiar si nu exista nicio reducere...

      Sunt convins ca se gaseste unul care isi iubeste meseria si vrea sa dea de mancare copiilor sai. Oricum cererea/oferta de servicii prestate de electricieni isi gaseste echlibrul prin salariu. Nu va faceti iluzii electricienii ca si instalatorii, inginerii, managerii sunt dispensabili.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb