FONDUL PROPRIETATEA - UN AN DE LA LISTARE: OBIECTIV FINAL PENTRU "FRANKLIN TEMPLETON": Portofoliul "Proprietatea", listat 100%

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 25 ianuarie 2012

"Fondul a atras investiţii străine de peste 500 de milioane de euro în portofoliul său", ne-a declarat Grzegorz Konieczny.

"Fondul a atras investiţii străine de peste 500 de milioane de euro în portofoliul său", ne-a declarat Grzegorz Konieczny.

Fondul Proprietatea a atras investiţii străine de peste 500 de milioane de euro în portofoliul său, ne-a declarat Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, care consideră că listarea Fondului Proprietatea pe Bursa de Valori Bucureşti a reprezentat un moment istoric pentru piaţa de capital din România.

Potrivit domniei sale, obiectivul final al administratorului de Fond este ca 100% dintre companiile din portofoliu să fie listate pe bursă.

Grzegorz Konieczny încurajează acţionarii să aibă în vedere un orizont investiţional pe termen lung pentru Fondul Proprietatea.

Pentru foştii proprietari, despăgubiţi cu titluri la fond, însă, mesajul este acelaşi: să se adreseze statului. "Fondul Proprietatea nu este implicat în procesul de retrocedare şi nu face declaraţii în privinţa acestora", ne-a spus domnul Konieczny.

Interviu cu Grzegorz Konieczny, manager Fondul Proprietatea

Cum apreciaţi evoluţia Fondului Proprietatea în acest prim an de la listare (evoluţia cotaţiei acţiunilor, portofoliului, acţionariatului)?

Grzegorz Konieczny: Listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti a reprezentat un moment istoric pentru piaţa de capital din România. Listarea a condus la o dublare a lichidităţii bursei în 2011, faţă de 2010. Fondul Proprietatea este, în prezent, cel mai vizibil şi cel mai lichid emitent de pe piaţa românească şi a reprezentat, de departe, cea mai tranzacţionată acţiune de pe Bursă, cu o medie zilnică de 54% din rulajul BVB în 2011. Valoa-rea totală a tranzacţiilor cu acţiunile Fondului a depăşit 5,1 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro) în primul an de la listare.

- Acţionarii şi investitorii au putut accesa portofoliul unic al Fondului Proprietatea prin intermediul pieţei reglementate, cu acces complet la informaţii relevante.

- Au fost îmbunătăţite practicile de guvernanţă corporativă în companiile din portofoliu, iar administratorul Fondului a oferit asistenţă pentru eficientizarea proceselor de decizie în cadrul acestor companii.

- Managerul Fondului a realizat noi investiţii în România şi în alte ţări central-europene, administrând Fondul pe parcursul unor perioade de volatilitate ridicată.

- Drepturile acţionarilor au fost protejate constant pe parcursul anului, iar administratorul s-a opus deciziilor care erau, în opinia noastră, în detrimentul intereselor pe termen lung ale acestora.

- În acelaşi timp, administratorul Fondului s-a angajat într-un dialog cu Guvernul României şi a susţinut ofertele publice principale şi secundare ale companiilor cu capital majoritar de stat din portofoliu, precum şi planurile de implementare a managementului profesionist în aceste companii.

- Au fost acordate dividende la câştigurile din 2010, în sumă totală de 432,7 milioane de lei.

- Într-un efort de a îmbunătăţi valoarea intrinsecă a acţiunilor Fondului, administratorul a iniţiat un program de răscumpărare, în prima parte a lui 2011, şi l-a finalizat până la sfârşitul celui de-al treilea trimes-tru. Pe parcursul programului, au fost răscumpărate, pentru o sumă totală de 120,3 milioane de lei, 240,3 milioane de acţiuni, echivalentul a 1,74% din Fond, la un preţ mediu de 0,4994 lei pe acţiune. Au fost eliminate restricţiile de vot pentru a asigura că o acţiune este egală cu un vot, o decizie luată de acţionari la ultima AGA şi care a intrat în vigoare la 13 ianuarie 2012.

- Au fost aduse îmbunătăţiri considerabile în privinţa comunicarii şi transparenţei faţă de acţionari şi faţă de publicul larg, prin activităţi precum anunţuri către bursă, conferinţe de presă, întâlniri cu investitorii şi îmbogăţirea conţinutului site-ului, care acum include informaţii relevante cu privire la primele 20 de companii din portofoliu, companii care reprezintă aproape 90% din VAN.

- Fondul a atras investiţii străine de peste 500 de milioane de euro în portofoliul său.

Care sunt măsurile luate de Franklin Templeton pentru creşterea valorii acţiunilor FP?

Grzegorz Konieczny: Managerul de Fond îşi menţine angajamentul ferm faţă de acţionarii Fondului Proprietatea, axându-se pe deblocarea valorii din interiorul fondului, pentru a asigura cele mai bune rezultate pe termen lung pentru acţionarii săi. Putem face anumiţi paşi pentru a ne asigura că suntem poziţionaţi perfect pentru a reduce discount-ul, cum ar fi:

- Realizarea unor tranzacţii de vindere şi cumpărare în portofoliul Fondului, care ar trebui să conducă la o creştere pe termen lung a VAN-ului pe acţiune;

- Implicare activă în cadrul companiilor din portofoliu, axată pe îmbunătăţirea guvernanţei corporative şi pe eficienţa operaţiunilor;

- Reducerea numărului de companii nelistate din portofoliu, prin oferte publice iniţiale şi cesiuni;

- Continuarea acţiunilor de a atrage atenţia investitorilor faţă de Fondul Proprietatea şi de piaţa din România;

- Listarea Fondului pe Bursa de la Varşovia, pentru a-i îmbunătăţi vizibilitatea în rândul unei categorii mai largi de investitori şi pentru a atrage investitori pe termen lung;

- Programe de răscumpărare a acţiunilor şi dividende, în concordanţă cu politica asumată, ca mijloc de a reda valoare pentru acţionari;

- Îmbunătăţirea guvernanţei corporative şi creşterea transparenţei prin relevarea mai multor informaţii despre companiile din portofoliul Fondului.

Credem că aceste acţiuni se vor reflecta, în cele din urmă, în preţul acţiunilor.

Statul este obligat să listeze companiile din portofoliul Fondului Proprietatea în acest an. Ce aşteptări aveţi privind aceste listări? Ce companii credeţi că vor ajunge pe bursă în acest an?

Grezegorz Konieczny: Suntem încrezători că Guvernul îşi va îndeplini angajamentul şi va respecta termenul de 31 decembrie 2012 pentru listarea companiilor de stat din portofoliul Fondului. Cu siguranţă, sperăm să asistăm la listarea unora dintre cele mai importante companii, cum sunt Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Deja un aspect pozitiv este faptul că Guvernul a dat undă verde iniţierii procedurilor de listare pentru Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

Toate părţile interesate par să rea-lizeze beneficiile transparentizării şi îmbunătăţirii guvernanţei corporative a acestor companii, iar listarea lor pe bursă este un pas important în direcţia corectă. Aceste listări vor avea şi un impact asupra VAN-ului (n.r. valoarea activului net) Fondului şi ar trebui să ajute la reducerea discount-ului la care se tranzacţionează acţiunile FP în acest moment.

Care este mesajul administratorului către micii acţionari care sunt nemulţumiţi de evoluţia acţiunilor FP pe Bursă?

Grzegorz Konieczny: Există o serie de factori care au afectat evoluţia acţiunilor Fondului Proprietatea pe Bursă, cum ar fi:

- În primul rând, oferta relativ mare, datorată transferului constant de acţiuni dinspre Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor către foştii proprietari. Transferul ca mijloc de compensare, de la listare încoace, a 34% din acţiunile Fondului a pus presiune la vânzare din partea acelor persoane care aşteptau să transforme compensaţia în bani. A fost o perioadă ieşită din comun, care acum se încheie, având în vedere că statul mai deţine o parte foarte mică din capitalul social vărsat al Fondului

- În al doilea rând, pieţele internaţionale au fost volatile, iar Româ-nia a fost, şi ea, afectată.

Sperăm că eforturile şi acţiunile noas-tre în calitate de administrator al Fondului se vor reflecta până la urmă în creşterea preţului acţiunilor Fondului. Îi încurajăm pe toţi acţionarii să aibă în vedere un orizont investiţional pe termen lung pentru Fondul Proprietatea.

Care sunt ţintele Franklin Templeton pentru Fondul Proprietatea în acest an? Ce obiective aveţi în ceea ce priveşte companiile din portofoliu?

Grzegorz Konieczny: Obiectivul nostru final ca administrator de Fond este să avem 100% dintre companiile din portofoliu listate pe bursă, pentru o mai mare transparenţă şi competitivitate. De aceea, vom încuraja activ Guvernul să respecte termenul de 31 decembrie 2012 pentru listarea celor 19 companii din portofoliul FP şi vom colabora cu autorităţile pentru a accelera procesul de listare. Totodată, vom căuta soluţii pentru alte companii nelichide din portofoliul nostru. Sperăm că abordarea noastră va avea ca rezultat creşterea raportului dintre VAN şi acţiuni şi un preţ mai mare al acţiunilor la sfârşitul lui 2012.

Aţi avut anul trecut un road-show la Londra împreună cu Bursa de Valori Bucureşti. Care au fost rezultatele? Intenţionaţi să mai organizaţi astfel de evenimente în acest an?

Grzegorz Konieczny: Am profitat de faptul că listarea Fondului a pus România din nou pe harta inves-titorilor instituţionali străini şi am promovat Fondul Proprietatea şi piaţa din România în străinătate prin organizarea de road-show-uri internaţionale şi conferinţe în peste 15 ţări. Rezultatul acestei activităţi a fost o schimbare semnificativă în structura acţionariatului. Investitorii instituţionali străini deţin în prezent peste 43% din capitalul social vărsat al Fondului Proprietatea (la 31 decembrie 2011), faţă de 10%, la sfârşitul lui 2010. Asta înseamnă peste 500 de milioane de euro de investiţii noi de portofoliu în România.

Vă mentineţi intenţia să vă listaţi şi la Bursa din Varşovia?

Grzegorz Konieczny: Administratorul Fondului îşi menţine angajamentul de a lista Fondul Proprietatea pe Bursa de la Varşovia. Continuăm discuţiile cu CNVM în privinţa listării secundare şi sperăm să vedem rezultate concrete în primul trimestru din 2012.

Aţi declarat în repetate rânduri că procesul de despăgubire, respectiv procesele în justiţie demarate de acţionari, nu vă privesc, fiind problema statului român. Consideraţi că imaginea Fondului Proprietatea a avut de suferit din cauza acestor procese?

Grzegorz Konieczny: Fondul Proprietatea a avut un rol în procesele de retrocedare a proprietăţilor doar după ce tribunalele au luat decizii în aceste cazuri. Fondul Proprietatea nu este implicat în procesul de retrocedare şi nu face declaraţii în privinţa aces-tuia. Imaginea publică a Fondului Proprietatea ar trebui să fie bazată pe acţiunile corporative, care s-au axat pe protejarea şi deblocarea valorii din portofoliul Fondului.

Ce părere aveţi despre creşterea fulminantă a participaţiei Elliott la FP? Vedeţi în viitor posibilitatea ca acţionarii să decidă lichidarea Fondului Proprietatea?

Grzegorz Konieczny: Potrivit Actului Constitutiv, Fondul Proprietatea poate fi lichidat doar după ce procesul de retrocedare este finalizat şi nu credem că CNVM ar fi de acord cu o schimbare a acestui Act Constitutiv. Dat fiind preţul atractiv la care Fondul a fost tranzacţionat în ultimele luni, este normal ca investitorii să-şi mărească participaţia la Fond în vederea unor beneficii ulterioare de pe urma acţiunilor corporative şi de portofoliu menţionate mai sus, care ar putea avea un impact asupra re-evaluării preţului acţiunilor Fondului.

Credem că principala atracţie pentru investitorii instituţionali străini, cum este şi Elliott, este că fondul se tranzacţionează în prezent la un dis-count semnificativ faţă de NAV-ul său şi că aceştia împărtăşesc credinţa noastră în potenţialul de creştere pe termen lung al Fondului.

Au fost acordate dividende la câştigurile din 2010, în sumă totală de 432,7 milioane de lei.

Îi încurajăm pe toţi acţionarii să aibă în vedere un orizont investiţional pe termen lung pentru Fondul Proprietatea.

Suntem încrezători că Guvernul îşi va îndeplini angajamentul şi va respecta termenul de 31 decembrie 2012 pentru listarea companiilor de stat din portofoliul Fondului. Cu siguranţă, sperăm să asistăm la listarea unora dintre cele mai importante companii, cum sunt Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

Obiectivul nostru final ca administrator de Fond este să avem 100% dintre companiile din portofoliu listate pe bursă, pentru o mai mare transparenţă şi competitivitate.

Fondul Proprietatea nu este implicat în procesul de retrocedare şi nu face declaraţii în privinţa acestuia.

Am promovat Fondul Proprietatea şi piaţa din România în străinătate prin organizarea de road-show-uri internaţionale şi conferinţe în peste 15 ţări.

Potrivit Actului Constitutiv, Fondul Proprietatea poate fi lichidat doar după ce procesul de retrocedare este finalizat şi nu credem că CNVM ar fi de acord cu o schimbare a acestui Act Constitutiv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb