Prima fermă de bivoli a fost construită în oraşul arădean Pecica, în vecinătatea Parcului Natural "Lunca Mureşului", valoarea investiţiei fiind de 600.000 euro. Banii provin din fonduri europene, în urma derulării unui proiect de cooperare transfrontalieră între oraşul Pecica şi autorităţile de localitatea maghiară Mórahalom.
Proiectul a fost conceput pentru un efectiv de 10 bubaline (9 bivoliţe de lapte şi 1 bivol). În cadrul fermei s-a construit un grajd pentru adăpos-tirea animalelor pe timpul iernii, un imobil care să găzduiască un cabinet veterinar, precum şi locuinţe pentru cei care lucrează la fermă. Suprafaţa de păşunat pentru cele 10 bubaline este 11,2 hectare.
Petru Antal, primarul oraşului Pecica, a spus: "Prin aplicarea acestui proiect s-a propus reintroducerea la Pecica a unei populaţii de bivoli, care, prin păşunat, să revigoreze flora originară din Parcul Natural Lunca Mureşului şi să elimine vegetaţia neautohtonă. Zona are o valoare naturală şi peisagistică deosebită, iar menţinerea speciilor tipice zonei şi distrugerea celor nespecifice locului duce la refacerea şi conservarea habitatelor. Bivolul - cunoscut sub denumirea de Bos Bubalus Bubalis, este un animal compatibil cu necesităţile zonei, atât din punct de vedere biologic cât şi economic".
Pentru funcţionarea fermei de bivoli au fost achiziţionate diverse maşini şi unelte. Astfel, au fost cumpărate un tractor agricol, un încărcător frontal, o remorcă, o cositoare rotativă, o motopompă, o moară cu ciocănele, precum şi alte unelte. De asemenea, au fost achiziţionate instrumente de observare şi monitorizare a fermei şi a animalelor.
Proiectul prin care s-a construit ferma de bivoli de la Pecica s-a derulat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România 2007-2013, finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Proiectul este în valoare de 623.017 euro, din care suma destinată părţii române este de 28.972 euro, pentru Asociaţia Ecologică Natura Pecica şi 195.180 euro pentru Consiliul Local Pecica. Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 14 luni. Obiectivele proiectului au fost modelarea şi începerea unui sistem de activităţi durabile pentru protecţia naturii, care va pune baza reabilitării teritoriilor ocrotite cu un potenţial economic nevalorificat până în prezent prin creşterea speciilor de animale autohtone. Ferma de bivoli poate atrage un număr mare de turişti, în special copii, pentru care urmărirea acestor animale interesante ar fi o lecţie practică de biologie şi un prilej de a petrece mai mult timp în aer liber.
Creşterea bivolilor este o activitate pe cale de dispariţie în judeţul Arad, doar câteva familii din nordul judeţului, în special din localităţile din zona Gurahonţ-Hălmagiu, ocupându-se cu creşterea unui număr mic de astfel de animale.
Din laptele de bivoliţă se pot obţine preparate foarte apreciate de consumatori, cum ar fi brânzeturile, care se fabrică într-o gamă foarte variată de sortimente, cum sunt Mozzarella, Cheddar, Karnal, Surati.