Fondul Proprietatea mai poate despăgubi mai puţin de 2000 de proprietari, pentru restul de mii de proprietari care au notificări pe Legea 10/2011, respectiv pe Legea 247/2005, neexistând alternative de despăgubire, potrivit unui comunicat transmis de Partidul Forţa Civică.
Partidul constata că actuala clasă politică a abandonat rezolvarea problemei proprietăţii cu toate că, în octombrie 2010 CEDO a dat o Hotărâre Pilot împotriva Româ-niei, hotărâre prin care, obliga statul să rezolve până la 12 iulie 2012 această problemă.
Guvernul a propus o lege prin care urmează să plafoneze şi să eşaloneze despăgubirile acordate foştilor proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist, potrivit unui raport al Centrului Român pentru Politici Europene (CRPE), publicat luni. Potrivit propunerii legislative, Guvernul ar urma să plafoneze despăgubirile la 300.000 de lei şi să le eşaloneze pe o perioadă de 15 ani, se arată în raportul citat.
"O eventuală plafonare a valorii despăgubirilor nu ar face altceva decât să producă o reală discriminare între proprietarii care au fost despăgubiţi şi cei care urmează să fie despăgubiţi. Acest lucru ar genera sute de procese şi noi condamnări ale Ro-mâniei la CEDO", con-sideră Forţa Civică.
Pentru o soluţionare a acestor probleme, partidul spune că este necesară elaborarea în regim de urgenţă a unei noi legi a proprietăţii, o lege ce trebuie elaborată cu consultarea Aso-ciaţiilor de proprietari exis-tente, şi care să aibă ca principal principiu compensarea în echivalent valoric: "Este de notorietate faptul că exis-tă încă circa 500.000 ha de teren agricol în adminis-trarea Agenţiei Domeniilor Statului, peste 5.000.000 ha de păduri în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor - ROMSILVA şi nenumărate imobile aflate în proprietatea Administraţiilor Locale".
"Forţa Civică" mai susţine că Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) trebuie de urgenţă restructurată, "dacă se doreşte stoparea corupţiei din aceas-tă instituţie: "Procesele de evaluare, despăgubire şi plată, trebuie să devină transparente, astfel încât orice proprietar să poată vedea pe site-ul instituţiei modul în care ANRP îi soluţionează dosarul".
Statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, mai deţine 7,58% din capitalul social subscris al FP şi 5,01% din capitalul social subscris şi vărsat, potrivit unui raport de la finele lunii septembrie.
"Fondul Proprietatea" a raportat, la sfârşitul lunii septembrie, un profit de 535,29 milioane lei, cu 2,4% mai redus decât valoarea de la finalul lunii august, iar activul net a coborât cu 5,9%, la 14,61 miliarde lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de persoana indreptatita la despagubiri în data de 20.10.2011, 16:26)
ceea ce propune forta civica e rezonabil si este prevazut deja de legea 10 - restituiri in natura si daca nu mai e posibil , compensari cu echivalent ori actiuni fp .
gangsterii au fentat insa legea si f.f. rar , doar prin locuri neinteresante , in provincie , au dat imobile la schimb . imensa majoritate a fost trimisa la fp pentru a putea fi talharita usor .
statul a luat , are de unde sa dea la schimb si despagubirea nu trebuie facuta din taxele si impozitele care alimenteaza bugetul . cu banii aia avem alta treaba .
ceea ce s-a urmarit de mafioti a fost sa pastreze imobilele statului (constructii si terenuri) pentru praduiala in timp .