FORUM - PETROLIŞTII DIN QATAR ŞI KUWEIT Preţul actual al ţiţeiului nu este cel real

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Supliment Golf / 10 martie 2011

Preţul actual al ţiţeiului nu este cel real

Cotaţiile ridicate sunt efectul tensiunilor din Orientul Mijlociu

Preţul actual extrem de ridicat al ţiţeiului nu este cel real, ci reprezintă efectul psihologic al tensiunilor din Orientul Mijlociu, au declarat, ieri, oficialii unor companii petroliere din Qatar şi Kuweit.

Khaled Saeed Al Ruaihi, directorul de explorare al "Qatar Petroleum" (QA), apreciază: "Problemele din Orientul Mijlociu sunt cele care au declanşat creşterea preţului petrolului şi aceste conflicte par că nu se mai termină. Companiile petroliere nu se bucură de această creştere conjuncturală şi sperăm că aceste conflicte se vor încheia în curând. Nu ştiu unde se va ajunge preţul petrolului, dar sper ca situaţia din Orient şi Nordul Africii să se aşeze".

Ali Abdulla Ahmad, directorul comercial al KNPC - Compania Naţională de Petrol din Kuweit, a spus că preţul ridicat al petrolului este o reacţie psihologică generată de tensiunile din ţările arabe. Alt factor care, în opinia domniei sale, a determinat aprecierea cotaţiilor este cererea ridicată din China şi Brazilia.

Oficialul KNPC a subliniat: "Escaladarea cotaţiilor pentru ţiţei a dus preţurile la un nivel care nu este real. Acest nivel nu este preţul real şi ştiu că va scădea după stingerea conflictelor. Preţul ţiţeiului ar trebui să reprezinte o balanţă între cerere şi ofertă şi să fie unul rezonabil pentru această perioadă".

Majorările succesive ale preţurilor la carburanţi pe piaţa autohtonă nu sunt justificate şi ele s-au produs atât din cauză că producătorii aveau în plan aceste creşteri, dar şi din cauza modului de privatizare a societăţilor producătoare, a declarat, ieri, la Camera Deputaţilor, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu. Domnia sa a precizat, potrivit Agerpres: "Este un lucru rău că se majorează preţurile, pentru că aceste majorări nu sunt justificate. Mulţi producători au spus că din cauza accizelor. Eu cred că aceşti producători aveau în plan majorarea preţurilor. Sigur, aces-te majorări vin şi din cauza modului de privatizare, pentru că privatizarea s-a făcut în mod incorect".

Şeful de la Finanţe a solicitat Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi Consiliului Concurenţei să continue investigaţiile în acest domeniu. Ialomiţianu a spus: "Nu există o concluzie a Consiliului Concurenţei. A fost o prezentare în Guvern. Acele concluzii nu cred că sunt făcute pe baza unor investigaţii foarte serioase şi noi le dăm tot sprijinul, prin organele de control". Consiliul Concurenţei a desfăşurat o anchetă cu privire la scumpirea carburanţilor, însă premierul Emil Boc s-a declarat nemulţumit de această analiză. În consecinţă, autoritatea de concurenţă va trebui să lucreze cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) la o nouă analiză privind creşterea preţului carburanţilor pe piaţa noastră.

Oportunităţi de afaceri în Qatar şi Kuweit

Oficialii QA şi KNPC au prezentat, ieri, oportunităţi de afaceri pentru companiile româneşti care activează în domeniul petrolier. QA este des-chis la colaborări cu producători şi furnizori de echipamente în domeniul petrolier, dar şi cu furnizorii de servicii. În plus, QA este dispus să creeze companii mixte şi diverse asocieri pentru explorarea şi exploatarea resurselor de ţiţei şi gaze.

KNPC va construi ce-a de-a patra sa rafinărie, care va fi si cea mai mare din lume. Investiţia este evaluată la 6-8 miliarde de dolari şi va avea o capacitate de circa 600.000 de barili pe yi. Pentru realizarea rafinăriei, KNPC organizează licitaţii electronice şi invită antreprenorii români, dar şi furnizorii de servicii şi echipamente specifice.

Concurenţa cere Guvernului extinderea perioadei de finalizare a raportului privind carburanţii

Conducerea Consiliului Concurenţei a solicitat Guvernului prelungirea termenului în care trebuie să finalizeze verificările privind creşterile preţului carburanţilor, perioadă în care va compara datele cu cele ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), susţin surse citate de Mediafax. Extinderea perioadei a fost solicitată pentru a se căuta elemente noi prin integrarea datelor Consiliului cu cele pe care le are ANAF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb