FOST SECRETAR DE STAT ÎN MINISTERUL MEDIULUI, Marin Anton investeşte în energia regenerabilă

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 21 noiembrie 2012

Proiectul în care va investi Marin Anton se află în faza de avizare.

Proiectul în care va investi Marin Anton se află în faza de avizare.

20-25 milioane euro vor fi investite în circa cinci parcuri fotovoltaice, în Afumaţi

Marin Anton, fost secretar de stat în Ministerul Mediului, va investi în mai multe proiecte de producere a energiei regenerabile.

Domnia sa va face parte dintr-un grup de cinci-şase acţionari/asociaţi care vor construi în jur de cinci-şase parcuri fotovoltaice în zona Afumaţi-Ilfov, după cum ne-a spus Valeria Oprea, unul dintre reprezentanţii proiectului. Domnia sa ne-a precizat că, în prezent, sunt derulate negocieri pe mai multe planuri, unul dintre acestea vizând numărul persoanelor care vor investi în producerea de energie electrică din surse fotovoltaice, în parcurile din Afumaţi.

Demersurile pentru obţinerea documentaţiei necesare au fost demarate încă de acum un an, în prezent proiectul fiind în faza de avizare. Cu o capacitate estimată de 15-17 MW, parcurile fotovoltaice vor intra în producţie la finalul anului următor, după cum ne-a spus sursa citată, adăugând: "În ceea ce priveşte durata proiectului, 90% înseamnă timpul alocat obţinerii documentelor necesare, lucrările propriu-zise urmând să dureze câteva luni".

Investiţia este estimată la circa 20-25 de milioane de euro, iar banii vor fi asiguraţi din fonduri proprii, cel mai probabil recurgându-se şi la co-finanţare de la bănci, ne-a mai spus doamna Oprea.

Dacă va finaliza acest proiect până la sfârşitul anului viitor, Marin Anton va fi unul dintre beneficiarii certificatelor verzi acordate producătorilor de energie regenerabilă, pentru amortizarea investiţiei.

Zoltan Nagy, directorul general al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a declarat, recent, că, potrivit legislaţiei care promovează energia din surse regenerabile, numărul certificatelor verzi acordate producătorilor poate fi modificat în 2015, cu excepţia sectorului fotovoltaic, unde numărul certificatelor poate fi redus începând cu ianuarie 2014.

La rândul său, Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE, a spus că va propune, în raportul privind piaţa de energie pe 2012, reducerea numărului de certificate verzi pentru parcurile fotovoltaice şi pentru cele eoliene, deoarece au scăzut costurile acestui tip de investiţii.

Domnia sa a explicat: "A scăzut costul investiţiei pentru un MW instalat în parcurile fotovoltaice. Cos-tul tehnologiei a scăzut cam la jumătate faţă de momentul în care am conceput şi am aprobat schema de susţinere a energiei verzi. În raportul pentru anul 2011 am informat Guvernul şi Comisia Europeană că ANRE crede că trebuie redusă schema de sprijin cu un certificat verde pe MW solar şi cu 0,3 certificate verzi pe MW eolian. Probabil că în ianuarie, în raportul pentru 2012, vom propune o scădere mai mare a numărului de certificate verzi. Până la urmă, pentru un investitor serios rata internă de recuperare a investiţiei este de bază, nu numărul de certificate verzi, al căror preţ poate fluctua".

Potrivit lui Zoltan Nagy, puterea instalată în panouri fotovoltaice va ajunge la 43 MW până la finalul anului 2012, aşteptările specialiştilor aratând că, până la sfârşitul anului 2013, aceas-ta va ajunge la 140 MW.

Marin Anton, care are o avere estimată la circa 10 milioane de euro, s-a retras, în această primăvară, din PDL, demisionând şi din funcţia de secretar de stat în Ministerul Mediului, şi s-a înscris în PNL, candidând la postul de deputat de Giurgiu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Uite cam asa se fac averi in Romania ! Ne facem vreo 6 luni ca punem umarul la propasirea neamului din fotoliul de secretar de stat, perioada in care avem timp sa ne conducem si imperiul de afaceri ca doar nu se face pontajul la secretarii de stat, obtinem informatiile necesare configurarii unor proiecte, de la sursa, ca doar nu o sa mai dam si bani pe consultanta (cei care au detinut pozitii de secretari de stat doar iau bani pe consultanta ulterior doar pentru ca stiu ce usi trebuiesc deschise) si apoi suntem investitori in energie, noua categorie de investitori in trend ! Iar investitorii din domeniul energiei nu stau la aceeasi masa cu amarastenii care investesc in chestii mai putin marete ! Noi dam legea energiei in asa fel incat doar noi stim cum s-o aplicam ... ca doar nu suntem fraieri sa spunem multimii ce "portite" sunt bine ascunse intre textele alea !

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb