Foştii directori ai ADS, trimişi în instanţă pentru afacerile din Insula Mare a Brăilei

Nataşa Negru
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 4 iunie 2008

Foştii directori ai ADS, trimişi în instanţă pentru afacerile din Insula Mare a Brăilei

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dis­pus trimiterea în judecată a doi inculpaţi, foşti directori în cadrul Agenţiei Domeniilor Statului (ADS). Este vorba des­pre Candet Cristinel Vasile, fost director general al ADS şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al ADS, în sarcina căruia a fost reţinută infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, şi Ciobanu Mihai, fost director al Direcţiei de urmărire contracte din cadrul ADS, în sarcina căruia a fost reţinută infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată. Potrivit unui comunicat de presă al DNA, dosarul a fost înaintat deja Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti.

Culiţă Tărâţă, directorul SC "Trei Brazi" din Insula Mare a Brăilei, şi-a arătat mulţumirea că, în sfârşit, a fost demons­trată legalitatea demersurilor în instanţă iniţiate de ADS.

Rechizitoriul întocmit de procurori cuprinde planul des­făşurat al acuzaţiilor de care se fac vinovaţi cei doi. În perioada iulie-august 2001, Candet Cris­tinel Vasile, în calitate de director general al ADS şi preşedinte al CA al ADS, nu a respectat, cu ştiinţă, procedura legală privind darea în folosinţă a suprafeţelor agricole din Insula Mare a Brăilei, procedura de selectare a potenţialilor investitori şi nu a dispus direcţiilor din subordine efectuarea activităţilor premergătoare încheierii unui contract, fapt care a avut drept consecinţă aprobarea şi încheierea în mod nelegal a unui contract de arendă din 2001 cu "TCE 3 BRAZI" Piatra Neamţ pentru suprafaţa agricolă de 56.559 ha, situată în Insula Mare a Brăilei.

Conform DNA, la momentul iniţierii procedurilor de încheiere a aces­tui contract, în exploatarea agricolă şi adminis­trarea SC INSULA MARE A BRĂILEI era implicată firma "REEN IMPORT-EXPORT", printr-un contract de management înregistrat la Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, la data de 24 mai 2001. De altminteri, în anii 2000-2001, finanţarea înfiinţării culturilor a fost asigurată de către "REEN IM­PORT­-EX­PORT", în baza unui contract de asociere în participaţiune încheiat la data de 17 aprilie 2000.

Totodată, directorul general al ADS a dispus modificarea contractului-cadru de arendă existent în cadrul ADS, omiţând să insereze în conţinutul proiectului de contract supus aprobării Consiliului de Administraţie o clauză privind sumele investite de "REEN IMPORT EXPORT" în Insula Mare a Brăilei şi modalitatea în care această societate va putea să recupereze aceste sume.

În plus, Candet Cristinel Vasile, nu a dispus direcţiilor din subordine ca la predarea terenului către "TCE 3 BRAZI" să se efectueze inventarierea producţiei existente în Insula Mare a Brăilei, precum şi analiza stadiului lucrărilor agricole, a culturilor şi evaluarea producţiei.

Ca urmare, prin exercitarea abuzivă a funcţiei deţinute, în legătură cu încheierea contractului de arendă cu "TCE 3 BRAZI", Candet Cristinel Vasile a păgubit ADS cu suma de 28.008.391,63 lei, sumă pe care instituţia a fost obligată de către Curtea de Apel Ploieşti să o achite către "REEN IMPORT EXPORT".

În august 2004, Ciobanu Mihai, în calitate de director al Direcţiei de urmărire contracte din cadrul ADS, nu a urmărit, cu ştiinţă, executarea aceluiaşi contract de arendă din 2001. În plus, la data de 9 august 2004, a semnat un act adiţional la contractul menţionat, diminuând în mod nelegal cuantumul arendei ce ar fi trebuit achitată de către "TCE 3 BRAZI" cu contravaloarea a 13.942 tone grâu, motivată de o pretinsă destufizare a Insulei Mari a Brăilei efectuată de "TCE 3 BRAZI".

În vederea recuperării prejudiciului, a fost aplicată măsura sechestrului penal pe un imobil aparţinând inculpatului Candet Cristinel Vasile, mai informează DNA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb