FRANCESCO STARACE, DIRECTOR EXECUTIV ENEL GROUP: "Nu am decis dacă vindem active din România, deşi sunt investitori interesaţi"

R.R.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 noiembrie 2019

"Nu am decis dacă vindem active din România, deşi sunt investitori interesaţi"

Grupul Enel nu a luat nicio decizie privind vânzarea de active din România, însă ar putea hotărî să vândă, în contextul în care combinaţia dintre active de distribuţie de energie şi active de producţie de energie regenerabilă este foarte valoroasă pentru mulţi investitori, a declarat marţi directorul executiv al Enel Group, Francesco Starace.

"Pe subiectul vânzării de active din Româ-nia: Nu avem nicio «vacă sfântă» pe acest subiect - orice activ poate fi vândut, cu condiţia ca noi să fi finalizat de implementat eficientizarea sau să fi terminat de dezvoltat afacerea. Deci, dacă vedem că o companie poate creşte în continuare în România, probabil că nu vom vinde. Dacă mai putem aduce eficienţă în România, probabil că nu vom vinde. Iar dacă nu vom avea pe cineva interesat de vreun activ, cum am putea vinde?", a afirmat Francesco Starace.

Acesta a estimat că activele Enel din România sunt valoroase şi că există oameni interesaţi să cumpere, relatează Agerpres.

"Ideea e că am vândut active în Franţa, SUA, Italia, Brazilia, Rusia şi am putea vinde active din România, de ce nu? Dar depinde ce oferte primim, ce interese vor exista faţă de aceste active, şi deoarece avem un pachet atractiv în România şi România este o ţară bună şi există multă valoare în activitatea noastră de acolo, cred că sunt oameni interesaţi (să cumpere, n.r.). Dar până acum nu am luat nicio decizie de a vinde. (...) Există o discuţie despre active din majoritatea ţărilor europene, în acest moment, iar combinaţia dintre active de dis-tribuţie şi active de energie regenerabilă este foarte valoroasă pentru mulţi investitori, acest lucru e adevărat", a declarat directorul executiv al Enel Group.

Grupul Enel: "Vom aloca, în perioada 2020-2022, jumătate din totalul investiţiilor planificate pentru decarbonizarea infrastructurii globale de producţie de electricitate"

Grupul Enel vrea să aloce, în perioada 2020-2022, jumătate din totalul investiţiilor planificate pentru decarbonizarea infrastructurii globale de producţie de electricitate, cu 14,4 miliarde de euro pentru implementarea accelerată a noilor capacităţi de energie regenerabilă şi substituirii progresive a producţiei de cărbune, arată planul strategic al Enel pentru 2020-2022.

Conform unui comunicat al Enel, până în 2022, Grupul urmează să dezvolte noi capacităţi de generare a energiei regenerabile de 14,1 GW (+22% faţă de planul anterior) şi va reduce capacitatea instalată şi producţia în centralele pe cărbune cu 61%, respectiv cu 74% faţă de 2018.

Grupul a mai transmis că profitul net din activităţi curente planificat la 6,1 miliarde de euro în 2022 (+ 27% faţă de 4,8 miliarde de euro estimat în 2019), obiectivul pentru 2021 fiind majorat cu aproximativ 200 de milioane de euro faţă de planul anterior

În ceea ce priveşte remunerarea acţionarilor, sursele citate precizează că Enel va continua să plătească, pe întreaga perioadă a planului, cea mai mare sumă dintre cele două niveluri de referinţă - 70% din profitul net din activităţi curente al Grupului şi un Dividend Per Acţiune minim garantat (DPS), cu o rată anuală consolidată de creştere de 8,4% pentru DPS implicit şi 7,7% pentru DPS minim.

Francesco Starace, CEO şi Director General al Enel, a declarat: "Planul Enel pentru perioada 2020-2022 se bazează pe modelul sustenabil de afaceri pe care l-am creat, aliniat la cele două tendinţe globale care modelează sectorul energetic: decarbonizarea şi electrificarea. Transformarea digitală a activităţilor noastre extinse din domeniul reţelelor de distribuţie şi adoptarea unor modele de platforme pentru activităţile noastre de relaţii directe cu clienţii sunt principalii factori ai acestui plan, stimulând eficienţa şi introducând servicii suplimentare.

Noul nostru plan prevede investiţii globale mai mari în comparaţie cu planul anterior şi abordează în mod direct urmărirea Obiectivelor ONU de Dezvoltare Durabilă (ODD). 2019 a reprezentat un punct de cotitură pentru dinamica transformării în cadrul sistemelor energetice globale şi ne aşteptăm la o accelerare a tendinţelor de decarbonizare şi electrificare în anii următori" .

Ponderea energiilor regenerabile în capacitatea instalată totală urmează să atingă 60% în trei ani, determinând creşterea profitabilităţii infrastructurii de generare, precum şi creşterea producţiei fără CO2 până la 68% în 2022, se mai arată în comunicatul potrivit căruia se estimează că investiţiile Enel în decarbonizare vor contribui cu 1,4 miliarde de euro la creşterea EBITDA a Grupului.

Francesco Starace a mai spus că Enel va accelera decarbonizarea mixului său de capacităţi de generare a energiei prin investiţii semnificative în creşterea celor din surse regenerabile, reducând în acelaşi timp producţia de energie termo-electrică.

Domnia sa a adăugat: "Pregătim pentru viitor reţelele noastre şi activităţile legate de clienţi prin investiţii în digitalizarea reţelei, precum şi prin transformarea progresivă a Enel într-un grup bazat pe modele de tip platformă. (...) Aceste acţiuni sunt esenţiale pentru electrificarea consumului, stimularea acţiunilor împotriva schimbărilor climatice, precum şi asigurarea furnizării de energie curată, accesibilă".

În comunicat se mai precizează că aproximativ 1,2 miliarde de euro din cheltuielile de capital (capex) vor viza electrificarea consumului, dat fiind portofoliul de clienţi de retail extins şi diversificat al Enel.

"Se preconizează că investiţiile vor genera creşterea EBITDA cu 0,4 miliarde de euro şi vor poziţiona favorabil Enel pentru a beneficia de oportunitatea creşterii consumului, ca urmare a electrificării. În total, aproximativ 13 miliarde de euro vor reprezenta investiţii în proiectele de tranziţie energetică, pe baza celor două tendinţe principale de decarbonizare şi electrificare, care oferă mai multe oportunităţi de creare de valoare: - Infrastructuri: 11,8 miliarde de euro vor fi investiţi în continuarea digitalizării şi automatizării reţelelor, având ca rezultat final o contribuţie de 0,7 miliarde de euro la creşterea EBITDA a Grupului; - Ecosisteme şi platforme: 1,1 miliarde de euro vor merge către Enel X pentru continuarea strategiei de implementare a serviciilor şi infrastructurii care sprijină decarbonizarea şi electrificarea, cu scopul de a contribui cu 0,4 miliarde de euro la creşterea EBITDA a Grupului", au mai transmis reprezentanţii Enel.

Grupul Enel activează în peste 30 de ţări, având o capacitate instalată netă de producţie de energie de circa 90 GW. Compania distribuie electricitate şi gaz printr-o reţea de peste 2,2 milioane de kilometri, are circa 73 de milioane de clienţi casnici şi companii în toată lumea.

Enel România este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, dar şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, prezent pe piaţa locală din 2005.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb