Franklin Templeton încearcă să oprească procesele de la Fondul Proprietatea

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 noiembrie 2010

Acţionarii Fondului, chemaţi să aprobe, din nou, Actul Constitutiv

Asaltat de contestatarii care cer în instanţă anularea hotărârilor luate la ultima Adunare Generală a Acţionarilor Fondului Proprietatea (FP), Franklin Templeton, administratorul FP, încearcă să contracareze o parte dintre argumentele acţionarilor nemulţumiţi, convocând din nou AGEA pentru ca Actul Constitutiv al Fondului să fie aprobat, pentru a doua oară.

Imediat după AGA din 6 septembrie, când Franklin Templeton a fost desemnat administratorul Fondului şi a fost aprobată listarea FP la bursă, au fost demarate şi acţiunile în instanţă.

Primul proces a fost intentat de către o avocată, Ioana Sfârâială, faimoa-să pentru implicarea ei în demersul prin care Societatea Feroviară de Turism a pierdut hotelul "Astoria".

Ioana Sfârâială a solicitat anularea hotărârilor luate în AGA pentru că proiectul de modificare a Actului Constitutiv al Fondului nu ar fi fost publicat în termenul legal, de 30 de zile înainte de Adunarea Generală.

Sfârâială a mai susţinut şi că numirea "Franklin Templeton Inves-tment Management" administrator la Fondul Proprietatea este nulă, întrucât era condiţionată de modificarea actului constitutiv al Fondului.

Primul termen al procesului a fost fixat pe 3 noiembrie. Între timp, pe rolul Tribunalului Bucureşti, au mai fost înregistrate două acţiuni, ambele solicitând anularea hotărârilor AGA din 6 septembrie.

Deşi consideră "aberante" demersurile acţionarilor nemulţumiţi, surse din piaţă sunt însă îngrijorate că Fondul Proprietatea ar putea fi târât prin Tribunale multe luni de acum înainte, periclitând listarea.

"Acţiionarii aşteaptă de ani de zile listarea Fondului şi acum când, în final, este aprobată, pe unii îi omoară legalitatea demersurilor de publicare a Actului Constitutiv. Poate să fie vorba doar despre o chichiţă judecătorească ce invocă ei, însă astfel de procese pot dura mult şi bine. Dacă Actul Constituiv este adoptat încă o dată de acţionarii FP, atunci putem spune la revedere oricăror procese pe această temă. O să dispară, astfel, temeiul oricărui proces de acest gen", au declarat, pentru ziarul BURSA, surse din piaţă care nu au dorit să îşi dezvăluie identitatea.

Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pe 2011, pe ordinea de zi

Acţionarii Fondului Proprietatea au fost chemaţi, la finele lunii viitoare, ca să aprobe şi Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al Fondului pentru 2011.

Profitul estimat de Fond pentru 2011 este de 207 milioane de lei, în condiţiile unor venituri de 299 milioane de lei şi a unor cheltuieli de circa 92,3 milioane de lei.

BVC-ul pentru 2011 este, mai curând, unul conservator, pornind de la premisa că Fondul nu se va lista în 2011 la nicio Bursă internaţională şi că nu va face tranzacţii care să implice societăţi din portofoliu.

Reprezentanţii Franklin Templeton au precizat însă că BVC-ul nu reprezintă o reflectare a activităţilor pe care administratorul Fondului plănuieşte să le desfăşoare anul viitor.

Comparativ cu BVC-ul din 2010, în cel pentru 2011, se prognozează o scădere cu 74% a cheltuielilor cu salariile angajaţilor, administratorilor şi conducerii, precum şi o diminuare cu 81% a cheltuielilor cu chiriile.

Cresc, în schimb, cu 79%, cheltuielile cu primele de asigurare, membrii Comitetului Reprezentanţilor urmând să încheie asigurări de răs-pundere obligatorie.

Cu 122% sunt estimate că vor creşte cheltuielile cu serviciile bancare, dat fiind şi faptul că Fondul va achita, în fiecare lună, circa 24.000 de euro unei bănci depozitare.

Comisionul plătit către Franklin Templeton a fost estimat la circa 60 de milioane de lei (0,479% pe an din Valoarea Activului Net al Fondului), şi reprezintă circa 69,5% din din cheltuielile din activitatea curentă ale Fondului.

Fondul şi-a mai bugetat cheltuieli cu comisioanele, onorariile şi cotizaţiile de 13,43 milioane de lei, aici fiind incluse şi comisioanele către CNVM şi Depozitarul Central.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Ce va mai miratzi oameni buni? Daca cei care au cheltuit bani cu nemiluita pentru a pregati statutul nou al FP, isi faceau treaba, nu avea cine sa mai conteste nimic. Dar e ca peste tot ...se pun capuse incompetente in pozitzii cheie. Si rezultatele se vad. De ce nu se sesizeaza "organele"? Acolo sunt si banii statului. Si statul suntem noi totzi!

    1. Cine mai este si Sfiriiala? PSDul mai impinge un alt prostanac?

    suntem prostii planetei...ne trebuie tot felul de "destepti" sa ne administreze...daca noi nu ne stim avea grija de avutia noastra, nici nu o meritam....peste 20 de ani vom ajunge sclavi in fosta propria tara

    trebuie amanata listarea macar cateva luni pana mai prind si eu cativa batranei nenorociti pe care sa-i fac de actiuni, doamne ce bani frumosi si neimpozitati se pot face din tranzactii in fata la depozitar si va garantez ca nu se listeaza in graba cat timp noi brokeri din asta traim si traim bine

    de ce credeti ca Franklin nu se mai grabeste cu listarea? Ca va fi un DEZASTRUfata de steptarile fostilor proprietari ce inca viseaza ca pretul actiunilor se va dubla. Toti expertii din piata de capital sustin la unison acelasi lucru: ca pretul NU va creste, insa n-o pot spune oficial. de aceea Mobius evita orice predictie pe seama pretului dupa listare. Tot din acelasi motiv Ionut Popescu s-a retras in glorie, ca sa nu dea mai tarziu socoteala fostilor proprietari. Ca speculatorii care au cumparat ca el cu 0.2 roni vor face oricum profit urias. Ei vor vinde primii, mai ales dupa ce au incasat si dividendele grase

    de ce credeti ca Franklin nu se mai grabeste cu listarea? Ca va fi un DEZASTRUfata de steptarile fostilor proprietari ce inca viseaza ca pretul actiunilor se va dubla. Toti expertii din piata de capital sustin la unison acelasi lucru: ca pretul NU va creste, insa n-o pot spune oficial. de aceea Mobius evita orice predictie pe seama pretului dupa listare. Tot din acelasi motiv Ionut Popescu s-a retras in glorie, ca sa nu dea mai tarziu socoteala fostilor proprietari. Ca speculatorii care au cumparat ca el cu 0.2 roni vor face oricum profit urias. Ei vor vinde primii, mai ales dupa ce au incasat si dividendele grase

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb