"Franklin Templeton" va putea administra discreţionar 20% din Fondul Proprietatea

ADINA ARDELEANU, CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 24 noiembrie 2011

Grzegorz Konieczny: "Ideea este să atragem noi investitori şi nu să mutăm lichiditatea".

Grzegorz Konieczny: "Ideea este să atragem noi investitori şi nu să mutăm lichiditatea".

Obiectivul FT - listarea la Varşovia în prima jumătate a anului viitor

Micii acţionari vor să dea statul în judecată, considerând că nu au fost despăgubiţi just

"Franklin Templeton" (FT), managerul Fondului Proprietatea, va putea administra discreţionar 20% din totalul activelor imobilizate mai puţin creanţe, şi nu 5% ca până acum, după ce acţionarii, întruniţi, ieri, în Adunarea Generală, au fost de acord cu această propunere.

De altfel, AGA a aprobat toate puncte de pe ordinea de zi, cu excepţia reducerii capitalului social al FP. Pentru votarea acestui punct era necesar un cvorum de 50%, care nu a fost îndeplinit. Propunerea de diminuare a capitalului social la 13,53 miliarde lei, de la 13,77 miliarde lei, ca urmare a anulării unui număr de 240,3 milioane acţiuni dobândite de către societate, urmează să fie discutată vineri, la a doua convocare a AGA.

Acţionarii au mai aprobat, ieri, şi bugetul pentru anul viitor. FT estimea-ză că Fondul Proprietatea va avea un profit net de 442,5 milioane lei, cu 114% mai mare decât câştigul bugetat pentru acest an. Franklin Templeton estimează venituri din dividende de 509,4 milioane lei pentru 2012.

Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, a declarat: "Am observat că dividendele sunt foarte importante pentru acţionarii noştri. Preconizăm un randament al dividendului de 8% aferent profitului din acest an, care desigur va fi supus aprobării AGA în aprilie".

Konieczny: Ne menţinem recomandarea pntru listarea secundară la Varşovia

Grzegorz Konieczny a spus ieri că pentru Franklin Templeton este o prioritate listarea secundară a Fondului la Bursa din Varşovia, în prima jumătate a anului viitor. Potrivit domniei sale, au fost făcuţi deja câţiva paşi pentru listare, însă mai este nevoie de avizul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare. "Există câteva îngrijorări legate de dubla listare a celui mai mare emitent pe o altă piaţă", a spus domnia sa, adăugând că practica a arătat că pieţele locale beneficiază în cazul unor duble listări. "Ideea este să atragem noi investitori şi nu să mutăm lichiditatea", a spus managerul FP.

Totodată, ieri, a fost aprobată propunerea ca fiecare acţiune deţinută să confere acţionarului dreptul la un vot în adunarea generală a acţionarilor, precum şi introducerea votului electronic.

Până acum, acţionarii care deţineau sub 1% din acţiuni aveau drept la vot pentru fiecare titlu din portofoliu. În cazul participaţiilor între 1% şi 3%, posesorii aveau un vot la două acţiuni, iar pachetele cuprinse între 3% şi 5% asigurau un singur vot la trei acţiuni. Deţinerile peste pragul de 5% din FP nu confereau niciun drept de vot.

Referitor la decizia schimbării modului de vot, Marius Murgu, preşedintele unei asociaţii de proprietari acţionari ai Fondului, a spus că va contesta în instanţă aprobarea acestui punct.

Domnia sa a spus: "Fondurile mari care au intrat în acţionariatul FP sunt speculative, iar de astăzi, practic, Fondul Propritatea este pe mâna lor. Li s-a luat micilor proprietari şi ultimul avantaj pe care îl aveau. Încercăm să blocăm în instanţă acest punct. Dacă, până acum, declaraţiile oficialilor statului erau că doresc evitarea unei preluări ostile a fondului, acum pur şi simplu nu le mai pasă. Nici măcar nu au participat la AGA."

Domnia sa a declarat că doreşte revenirea la conducerea dualistă a fondului. "Franklin Templeton trebuie să administreze portofoliul, iar conducerea companiei să fie asigurată de o altă echipă", a spus domnia sa. Marius Murgu a mai adăugat că solicită tuturor acţionarilor mici să strângă rândurile pentru a-şi apăra interesele.

Unii mici acţionari nu ştiau cum a performat FP anul acesta

Micii acţionari, care au primit acţiuni Fondul Proprietatea drept despăgubire pentru confiscările abuzive din perioada comunistă, se declară nemulţumiţi de evoluţia titlurilor pe bursă. Mulţi dintre ei nu ştiau ieri ce rezultate a avut Fondul şi nici dacă numărul de acţiuni pe care îl deţin este mare sau mic faţă de întreg fondul.

Ioan Maja, un acţionar FP din Cluj, ne-a declarat: "Încă de la listare am fost nemulţumit". Domnia sa ne-a explicat: "Am fost despăgubiţi cu acţiuni în valoare de 1 leu, iar la intrarea pe Bursă valoarea a fost de 0,6 lei. Mai mulţi acţionari am strâns bani să angajăm un avocat să dăm statul în judecată.

Sunt discriminat acum faţă de noii acţionari care primesc despăgubirea la valoarea media a acţiunilor pe bursă în decurs de două luni, care este acum cu mult sub un leu. Nimeni nu-ţi explică de ce acum este 0,4 lei o acţiune care a fost evaluată la 1 leu. Am şi vândut o parte dintre acţiunile FP, măcar să iau o parte din banii cuveniţi".

Un alt acţionar de la Fondul Proprietatea şi-a declarat nemulţumirea faţă de modul în care statul a acordat despăgubirile. Acţionarul ne-a declarat: "Fondul este o clacă mizeră. Doar marii acţionari au motive să voteze, dar noi cei mărunţi, nu avem ce căuta acolo. Fondul Proprietatea a fost o bătaie de joc încă de la început".

Acţionarul ne-a declarat că nu este interesat de modificările propuse actului constitutiv sau de diminuarea capitalului social ci doar de banii ce i se cuvin.

Un avocat îi îndeamnă pe acţionari să dea statul în judecată

În cadrul Adunării Generale de ieri a luat cuvântul avocatul Iulian Lepa, care a câştigat un proces intentat împotriva statului privind despăgubirea prin Fondul Proprietatea. Domnia sa i-a îndemnat pe acţionari să dea statul în judecată pentru recuperarea diferenţei dintre evaluarea despăgubirii şi preţul acţiunilor FP la bursă.

"Legea spune foarte clar că orice creanţă se stinge la momentul plăţii integrale. Nicidecum la achitarea a doar 45% din această valoare", a spus domnia sa.

Avocatul citat spune că a dat statul în judecată şi că există o decizie definitivă, conform căreia statul a fost obigat să-şi onoreze titlul de despăgubire la valoarea nominală.

Pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist, statul a înfiinţat, în 2005, Fondul Proprietatea, care are în portofoliu deţineri la companiile de stat, printre care cele energetice. Sectorul energiei electrice, al petrolului şi gazelor naturale ocupă un procent de 86% din activele FP.

Fondul a fost listat, în ianuarie, la Bursă, după ce statul a selectat firma americană "Franklin Templeton" drept administrator.

Statul, prin Ministerul Finanţelor Publice, mai deţinea circa 2,74% din capitalul social subscris şi vărsat al Fondului Proprietatea (FP), la data de 11 noiembrie, respectiv 3,25% din drepturile de vot, potrivit unui comunicat FP transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Acţionarii instituţionali străini deţineau, la aceeaşi dată, 40,03% din capitalul social subscris şi vărsat, persoanele fizice române aveau 36,26% din capitalul social subscris, acţionarii instituţionali români deţineau 11,14%, iar persoanele fizice nerezidente aveau 9,83%.

"Manchester Securities" Corp. deţinea, la 11 noiembrie, 8,65% din capitalul social subscris şi vărsat al FP, iar Georgia Palade van Dusen, nepoata lui Nicolae Malaxa, avea o participaţie de 6,57%.

Avocatul Iulian Lepa spune că a câştigat un proces intentat împotriva statului privind despăgubirea prin Fondul Proprietatea.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Daca veti urmarii evolutia, halucinanta a achizitiilor facute de Konieczny si sefula sau Mobius, veti intelege de ce pentru ei e putin importanata valoarea activelor FP.Pentru ca ei scot banii cumparind la preturi aiuritoare, la diverse banci.Si cred ca ei sunr singurii care nu au auzit ca abacile nu se simt bine.Iar daca vedeti ce actiuni au cumparat la bancile austriece o sa intelegeti si cine e in spatele convocarii AGA de la BVB. Eu as propune sa fie organizata la standul ulea, din padure de la focsani.Si ceilalti lachei ai lui tepes sa mature prin fata standului.Condusi de mamamachichichi...don.

    IIncep sa cred ca domnul din poza de mai sus este ruda cu V.Downescu. Imi da asa o senzatie de liniste interioara fata liui.Parca vad ca intr-o zi o sa il dea mortius afara. Si o sa dea vina pe el pentru rezultatele submediocre ale FP. ...As vrea sa nu am dreptate...

    avand in vedere ca, de fapt, avem de-a face cu singurul fond deschis "cu decapitalizare" din Lume care da de pamant cu avutia nationala, inca e bine!

    in afara de faptul ca dl avocat Lepa a venit la aceasta AGA doar pentru a castiga clienti, dansul nefiind actionar, domnia sa a OMIS sa precizeze mici amanunte, cum ar fi acelea ca:

    - sentinta sa este dfinitiva dar NU si irevocabila 

    - s-a suspendat executarea Statului pe perioada judecarii recursului  

    -are temen de judcata a recursului pe data de 30 noiembrie deci ar trebui sa explice, in cazul in care castiga recursul, abia dupa pronuntarea sentintei cum a executat dansul Statul

    - INSTITUIA PRECEDENTULUI pe care a batut monea jumatate din timp, NU FUNCTIONEAZA IN ROMANIA. Ceea ce inseamna ca si in cazul in care va castiga in recurs, ACEST LUCRU NU ESTE O GARANTIE a faptului ca cei pe care ii chema sa i fie clienti vor castiga la randul lor. Institutia precedentului judiciar etse specifica dreptului anglo saxon... 

    Daca cineva isi inchipuie ca admistratorii acestia de fonduri uriase sunt niste supraoameni se insala. Au mai multe informatii dar fac la fel de multe greseli ca un om obisnuit. Cat plateste chirie pentru sediu FP ?

    sant actionar la fp siam incercat sa ma loghez la mailul fp si reusesc

    sant c 

    actionar la fp  

    sant actionar la fp ,am incercat sa loghez la mailul fp si nu reusesc vreau sa le trasmit sa schimbe market makeri ca pe bursa e vizibila evolutia preturilor si transparenta vanzarilor deal , daca nu o fac am sa incerc sa convoc o noua agea. 

     

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb