Mă simt tot mai mult ca în copilărie. Copilăria trăită în anii 80, în estul Europei, mai exact în sud-estul României.
În casă e frig.
Din când în când cade şi curenul electric.
Colindatul e aproape interzis, ce nu au reuşit, încă, autorităţile şi criza sanitară este golirea frigiderului, dar nu aş vrea să cobesc, viaţa m-a învăţat că orice se poate, mai ales în sens negativ.
Pentru mulţi tineri, frigul actual reprezintă o noutate în faţa căreia se simt dezarmaţi, pentru cei trecuţi de 35 de ani acesta aduce un soi de nostalgie, cu tot cu mândria oferirii soluţiilor de avarie: sticlele cu apă caldă puse pe sub pătura, ciorapii din lână, vestele de la bunica, plite electrice. Un întreg arsenal menit să suplinească neputinţa autorităţilor de atunci şi de acum. Atunci era o socoteală, făcută pe spinarea noastră, cu acoperirea unor datorii externe şi alte obiective utopice, acum este alta, cu multă ticăloşie, inclusiv electorală, dar şi cu nişte datorii externe, dar în sens invers acoperirii. Ani de zile, ori de câte ori povesteam celor mai tineri din familie despre condiţiile de trai din perioada mai sus pomenintă, invariabil eram întrebat de ce noi, cei care înduram, nu făceam ceva. Mai aştept puţin, până învaţă şi ei ce e frigul cu adevărat, pe termen lung, şi am să lansez aceeaşi întrebare. Noi am făcut ceva, dar tot mai multe voci, era să zic voturi, susţin că nu a fost chiar ce trebuie.
Curentul electric cade mai rar, "gestul" contează, dar preventiv am decis să scot din ladă lampa pe gaz, să montez nişte baterii noi la cele două lanterne şi să refac stocul de lumânări, acum parfumate. Aparatul de radio are de asemenea baterii, iar o "Europă liberă" se mai găseşte. Doar pentru gust am să fac nişte şniţele cu parizer, o ciorbă din tacâmuri şi un tort din biscuiţi populari. Eugenii oricum mănânc, iar cafea "amestec", cu nişte năut şi cicoare, se poate procura uşor.
Nicuşor Dan, actualul primar al Capitalei, susţine că Gabriela Firea, fostul primar, este sursa frigului din apartamente. E modest, nu îşi asumă toate meritele. Au şi autorităţile limitele lor şi înţeleg asta, doar îmi oferă şansa să mă simt ca în copilărie, nu mă pot face şi copil.
Cât o fi amenda dacă eşti prins că mergi cu colindul?
Plătesc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2020, 06:32)
Foarte bun.
1.1. functionari psd-isti (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2020, 13:02)
acum este momentul sa actionam uniti,
sa sabotam maxim tot ce vrea sa faca nicusor,
pnl-eul usr-ul
2. Parizer
(mesaj trimis de Iconograful în data de 15.12.2020, 06:32)
Merg azi să îmi iau niste parizer țărănesc că mi-ai făcut poftă.
2.1. Ia și niște (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Cristian în data de 15.12.2020, 08:06)
Ia și niște gaz de lampă, sa fie in casă...
3. Frigul și foamea
(mesaj trimis de Cristian în data de 15.12.2020, 08:07)
Frigul și foamea din apartamente pregătesc venirea neomarxistilor la putere
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2020, 09:18)
Cred ca te vei descurca de minune!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2020, 08:18)
Articol hazliu (de tipul " haz de necaz"), dar superficial; ii lipseste profunzimea analizei.A nu putea deosebi "ce a fost de ceea ce este" nu-i nicio problema, cu conditia sa nu o asterni pe hartie.
Imi vine sa-l invidiez pe autor pentru ca a rams copil.
4.1. Nu ai inteles nimic (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2020, 09:50)
"Atunci era o socoteală, făcută pe spinarea noastră, cu acoperirea unor datorii externe şi alte obiective utopice, acum este alta, cu multă ticăloşie, inclusiv electorală, dar şi cu nişte datorii externe, dar în sens invers acoperirii".
Din fraza de mai sus, desprinsa din text, mie imi reiese clar ca autorul este perfect constient atat de situatia de dinainte, cat si de cea de astazi. Cu maiestria pe care o are, reuseste, cum putini o fac, sa le cuprinda pe ambele intr-o singura fraza.
Asadar, superficial nu este textul, ci tu. Poate ar trebui sa il mai citesti o data...parerea mea...
4.2. Esti destept nevoie mare (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Cristian în data de 15.12.2020, 11:36)
Esti destept nevoie mare. Acum nu e tot pe spinarea ta, tot circul? Pe spinarea cui crezi ca este? Cine crezi ca va deconta venirea neomarxistilor la putere, Green Deal si toate alea?
4.3. Nevoie mare esti tu! (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2020, 18:14)
Ai luat-o razna, sau mai exact, o continui razna. Autorul spune chestii de bun simt economic, pe care tu le repeti, ca si cand l-ai contrazice.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2020, 09:17)
Problema e ca in fiecare criza economica Bucurestiul ramane fara caldura si cu gunoaie pana in gat!
Sunt mai multe cauzalitati:
1. Se fura pe contracte paguboase banii inainte de criza (acest fenomen este ciclic cu tainuirea supraveghetorului)
2. Cand incepe sa se propage criza economica in piata dispar firme multe ce interactionau cu statul sau privatul (firme mici ce interactionau cu firme mari)
3. Creste numarul de firme falimentare (expresie procentula mai mare cu 25-40% fata de media din ciclu economic)
4. Cresterea falimentelor propaga demisii
5. Demisii propaga somaj in crestere sau migratie forta de munca
6. Punctul 5 genereaza pe moment un vid de schimb valori pe contrapartida productivitatii
7. O greseala MARE pe care nici astazi Legislativul nu a corectat-o prin sentinta judecatoreasca este:
A permis Monopolizarea Firmelor de Primarie (firme mici din banul public stiti voi) ce etc denumiri ce nu erau construite concurential cu mediul de afaceri.
Balantele financiare a tuturor firmelor respective nu arata cresterea veniturilor pe seama cresterii productivitatii, inovatiei, concurentei loiale in piata (gen mai multe contracte cu alti jucatori; nu ele aveau doar cu statul contracte capusate).
Intotdeauna... dar INTOTDEAUNA cand exista MONOPOL REAL in piata => serviciile, bunurile, randamentele, ofertele, etc valori tranzactionate SCAD in CALITATE => de unde sufera consumatorul final prin preturi scumpe si imposibilitate da a cauta produse asemanatoare la preturi concurentiale.
8. Caldura, apa si energia electrica sunt cele mai valoroase ACTIVE ale statului dupa OAMENI (da si oamenii sunt active pentru stat; unde productivitatea lor este valorificata in fel si chip).
Statul Pe ciclul economic care tocmai se inchide (si se deschide altul din 2021-2022 financiar) nu a jucat corect in piata!
A dominat multe canale de tranzactionare prin firme capusate pe care leguitorul nu le-a executat din scurt!
Banii europeni se dau / si nu se pot accesa prin firme monopol cu statul!
Din acest motiv pe ciclul economic trecut mai toate primariile au furat din banii cetatenilor / a statului si nu s-au atins de banii europeni!
Banii europeni au politici clare pe ce canale financiare tre sa curga (cat si concurentiale), banii statului se fura mult prea usor atunci cand cloaca de hoti este formata pana in legislativ si guvernator!
Sa nu va mire de ce multe primarii sunt falimentare, de ce multe institutii de stat cat si firme aciuate cu statul se vor restructura!
Sectorul 5 vinde “gunoiul la turci” in timp ce sute de angajati la maturat de trotuare tocmai au zburat din posturi.
In fiecare criza economica se vor observa situatii de degradare, gunoaie acumulate, falimente, somaj, cereri din partea firmelor monopol a statului de alte “granturi” sau forme de lichiditati ca sa le regleze hotia si cotizatiile la rutele hoti guvernamentali.
Istoric Romania a avut, relativ, in 81-89 retea noua; dar in perioada 85-98 (in marea depresie economica) curentul si caldura era oprita ca forma de plata datoriile statului catre extern!
In perioada 90-98 marea stagflatie economica caldura se dadea cu portia, in 2008-2009 o mare parte din bucuresti a trecut prin iarna fara caldura (exemplu cartier 13 septembrie str baltagului 4 luni fara caldura-si dat caldura a prosti in primavara pana in vara doar ca sa taxeze a prosti; + alte cartiere gen iancului, titan, rahova, lujerului... etc); va recomand sa cercetati istoricul de furnizare agent termic si sa corelati cu istoricul din presa scrisa!
Problema cu aceasta retea de termoficare este urmatoarea: guvernul fura banii cand cu trebuie; si scump; si prost!
Cel mai bun prilej economic este exact cand se apropie criza economica (sfarsitul ciclului economic) sa se finalizeze lucrarile de calitate la retelele de interes national; dar se pare ca istoria ne contrazice!
Furam mult, prost si fara rost iar cand vine criza ne prinde cu chilotii in vine!
Cu ari fi sa iti faci casa, stiind ca vine rana iar tu sa te apuci sa faci casa la gata si acoperisul in iarna?
Asa si cu reteaua asta!!!
Banii de asfalt turnat inlocuia de mult toata reteaua de apa; dar cine sa puna calculele corect pe foaie?
Cand auzi guvernant ce zic ca nu se poate ca e veche reteaua va rog sa nu ii mai votati!
Exista tehnologie in piata ce poate schimba retele de canalizare la foc automat fara sa chinuie si cetatenii!
Vara 3-4 luni pe an se poate ataca periodic (anual) si simultan (mai multe zone) tronsoane lungi (nu doar nervuri si intersectii de tevi cum se repara acum).
In America nu ridici satul sau orasul pana nu tragi canalizarea, curentu si cel mai important faci proiectul zonal !
La noi pun astia casele si asfaltul pe urma sparg!
Asta e romania si ne ocupa tot timpul!
Astept DNA sa se sesizeze!
PS: in crize economice asfaltul, reteaua, infrastructura, liniile de tranvai, transport comun, trotuare, etc decad in paragina; cu cat arata ma degradat orasul (sau tinde sa se uzeze) cu atat vei stii ca esti in criza si stagflatie economica; cu cat vezi agitatei ca se da la gata parculete, scuaruri, borduri, iarba si floricele cu atat ala e varful economic; cu cat vezi agitatie la vanzari de locuinete cu atat oamenii fac credite iar guvernul cheltuie banii ce recircula in sistemul financiar!
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2020, 15:12)
Tot poporul este de vina pentru ca suporta frigul si mizeria..Oameni lasi si fricosi merita sa stea in frig si sa plateasca caldura la greu...
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2020, 18:16)
Spurci neamul din care faci parte, de parca nu am fi facut Revolutia.
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2020, 18:26)
Revoluția = lovitură de stat atent coordonată de grupuri externe în colaborare cu unele interne.
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.12.2020, 10:12)
Lovitura de stat / Revolutia => schimbare alt ciclu economic / ideologic / tehnologic / monetar de lunga durata.
Ciclurile economice de lunga durata tin intre 50-70 de ani daca valuta interna nu este rezerva internationala si 90-100 de ani daca valuta interna este rezerva internationala.
Fiecare ciclu lung economic se termina cu o deflatie tehnologica de lunga durata (5-7ani), cu o uzura a productivitatii ca forma de plata datoti statale, cu o scadere masiva a bunurilor tranzactionate in piata, cu un monopol de varf a statului in piata financiara (in functie de piete poate fi si monopol al bancii centrale rin paravanul corporatiilor / bancilor comerciale ce detin in radacina activele reale pe seama indatorarii din trecut iar respectivele active -cine le detine- este prin in joc pana la achitarea lor), se va observa mereu ca pondere o supraproductie de active din partea statului doar ca sa atenueze caderea si sa amane criza, o supraproductie ce ofera iluzia de acumulare “bani populatiei” dar fara valori multiple tranzactionate in piata.
Fiecare ciclu lung incepe cu: o stagflatie in depresiv de lunga durata (7-10 ani) gen romania 90-99, cu acumulare de active statale uzate si cu valori potentiale reale in scadere in raport cu internationalul (uzine, fabrici, etc cu au pierderi exagerate iar bunurile si serviciile lor nu ai ai cerere la fel ca in trecut pe piata internationala si o cota pe cea interna), se va observa un somaj exagerat in piata pentru persoanele 15-25 ani ( da stiu 15 ani in sens de productivitate in piata; cand ponderea populatiei se afla in acest interval balanta externa a tarii se inverseaza caci populatia consuma mai mult decat produce); cand somajul in piata persist la cote inalte (15-20% real nu ala declarat) este stagflatie si in functie de trendul piramidei populatie se poate anticipa o alta crestere sau o alta cadere (adica daca populatia tinde de la 15-25 in sus = productivitate daca tinde de la 50-65 in sus tinde anticipatie somaj, consum, migratie interna forta de munca ieftina din extern).
La fiecare resetare de ciclu lung economic vor exista international “pradatori” si “salvatori” gata sa isi ofere serviciile noi statului abea format (cum ar fii o alta forma de SDLC “constitutie” care sa cada in rezonanta corecta si cu participantii internationali la jocul economic, o alta forma “monetara” prin directive fiscale - IMF, BEC,etc, o alta forma economica “descentralizari - restructurari”, o alta forma teritorial-economica “deplasari din rural -> urban, schimbare canale productivitate fizica in pondere productivitate intelectuala, financiarizari in trend ascendent, etc”
Sunt mai multi factori....
Ce trebuie sa retineti!
Fiecare generatie de oameni ca pondera a unei natii prezenta in momentul formarii altei ideologi economice este parte la alt ciclu economi de lunga durata; si tot ea (populatia) poate fii martora la finalul ciclului (in general copii lor sunt martorii ca pondere sau copii copiilor lor- din acest moriv oamenii uita trecutul).
Va ofer ca istoricul schimbarilor in romania: .... 1866 -> 1918(varf maxim), 1918-> 1927 (deflatia de 7 ani, 1927-1945 ( stagflatia din depresivul economic, razboaie, deflatie active, incinerari bilete de ordin ipotecat, decese productivitate veche -> natalitate productivitate noua ca pondere procentuala in piramida populatiei), 1945 -> 1981 (trend ascendent economic maxim pe contrapartida productivitatii reale + generare de datorie guvernamentala pe dezvoltarea natiei si noii ideologi economice), 1981-1989 (ca pondere procentuala marea deflatie in active circulate si tranzactionate extern, supraproductia fara desfacere, uzura fizica de suportabilitate a oamenilor, lipsa resurse de pe lantul de distributie intern ca forma de plata exter- achitare datorii), 1989 -> 1999 (marea stagflatie din depresiv economic; dizolvari active, vanzari de active de pe balantele guvernamentale, somaj ridicat, hotie ridicata, camatareala, restrictionare creditare in piata, se vand active pe bani de nimic, deflarie in imobiliare -1991-3, inflatie in masa monetara circulata ca sa mascheze depresivul economic de lunga durata (1990-1999), sa mascheze cotatia cea mai de jos a aurului (chiar daca in nominal parea scump- faceti conversia din lei de azi + zerourile si vedeti raport pret intre o carte si gram aur), din 2000 incepe alt ciclu lung de crestere cu ciclitatile aferente (2007 2008-9, 2019 Fed coboar putin dobanda, 2020 Q1 piata geme Fed vede si mai coboara inca odata dobanda), iar acum ne aflam in cadere...
Fiecare criza interciclica (din ciclurile scurte ce formeaza ciclul lung economic; care el este format la randul lui din 2 trenduri de lunga durata “ascendent si descendent” din cauza piramidei populatiei + rata migratiei sau emigratiei mormelor de productivitate + cerere + echilibru consum).
Eu sunt personajul cu comenturile “cretine” de pe bursa, sper ca am reusit sa aduc putina lumina caci observ ca presa nu vorbeste corect despre istoria economica a romaniei.
Presa se va supune mereu ideologic si economic noului sistem ce guverneaza alt ciclu, din acest motiv oamenii nu isi cunosc “real” istoria ci doar in forma de “fond” si umplutura istorica sematica.
Avem dreptul sa educam populatia si nu sa o lasam prada manipularii!
PS: si cat despre pradatorii financiari => ei exista => asta e jocul economic, al banilor (care nu sunt bani sunt credit-> deriva din alta forma de ious-> ce deriva din alta-> pana la o radacina principala la care se subordoneaza in plat yeld (dobanda datorata).
Exista IOUs ce platesc yelduri de 5-6% de peste 400 de ani!
Cititi istoria monetara, studiati natiile, imperiile economice, relatii de cauzalitati, etc, ca sa intelegeti jocul supre si ca sa nu mai plangeti cand sunte-ti mutati ca pionii pe tabla de joc a lumii.
Viata e prea frumoasa ca sa nu o studiati si sa o povestiti!
Sarbatori fericite (in avans)!
PSS: avema mult mai multe relatii de explicat dar devine greu de inteles pentru persoanele ce nu au putere de transpune, de a face salturi contextuale, a intelege si lega cauzalitati nonliniare, de a cuprinde sistemele si retelele de interconectare, etc... ma opresc.
Cu respect cel cu comenturi “cretine”.
6.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.12.2020, 10:24)
Tot eu, completare:
Va recomand sa studiat si caracterele economice ale altor tari ce tocmai au trecut sau trec prin schimbari!
Se va observa migratia si descentralizarea ca pondere in piata (plus populatie foarte tanara cu impuls ascendent in productivitate > productivitate ce va fi valorificat in alta forma economica de ciclul lung economic).
Africa, Irak, Siria, Liban, Iran (urmeaza), India, Moldova (a facut resetarea de mult dar incompleta in legislativ), Bulgaria (a facut resetarea), Belarus (are cadere si principii vechi ce trebuiesc schimbate), Rusia (pe cat de mare pe atat se apropie de un final idologic - se observa in piata schimbari de conceptii si natalitate pe ascendent in tim ce vechile doctrine(batrani) se ingroapa; observati migratia rusillor in alte piete; observati migratia altora in alt piete-> migratia se intampla cand nu este stabilitate economica iar pana la formarea alei structuri stabile oamenii sunt folositi ca bunuri tranzactionate sa poata mentine defazarea tehnologica din piete - oamenii sunt active)...
6.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.12.2020, 11:30)
Completare la calitolul FED 2019 -> observ ca lipseste text din coment:
In Septembrie 18-19 anul 2019 in p i a t a r e p o (repo markt -> swap) sar in procente exagerate dobanda -> anticipatie clara de lipsa lichiditati in bani in raport cu creditarea oferita in piata-> coborare dobanda FED ca sa nu plesneasca balantele bancare ce sunt supra indatorate.
Aceasta lichiditate intre tip a fost reglata (putin) cu costurile aferente in soc economic, falimente, demisii, scumpiri in pietele indatorare, cresteri de valori nominale artificiale, popitici de restrangere reditare viitoare (doar interciclic depresiv).
Aceasta rezerva international incepe sa schmbe trendul cu o alta rezerva internationala de tip “cos valutar international” SDR; daca nu va exista intre timp o alta putere militara sa destabilizeze conexiunile existente intre participantii la jocul economic.
Deci criza international pornita din Septembrie 2019 - financiara, ca e impaturita real sau de fond asta sanitara e alta mancare de peste!
Verificati M-urile in mai multe piete economice si salturile exponentiale cat si caderea velocitatii masei monetare in mai multe economii.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.12.2020, 12:56)
desigur ca pot exista oameni corupti in institutii sanatoase, dar atunci cand institutiile ii corup pe multi dintre cei care traiesc si muncesc in ele, acestea sunt in mod necesar corupte.
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.12.2020, 13:04)
In lumile corporatiste ale afacerilor, ale razboiului si ale politicii, constiinta privata e atenuata - iar imoralitatea superioara e institutionalizata.
Aceasta a fost o observare a lui Philip Zimbardo, si anume ca oameni perfect normali si altminteri buni fac adesea lucruri rele ca rezultat al situatiilor si sistemelor in care se intampla sa fie integrati.
Ruptura texte din cartile citite de cel cu comenturi “cretine” pe bursa!