Bugetul Educaţiei pe 2010 este de 32,3 miliarde de lei, ceea ce înseamnă atingerea nivelului necesar de 6% din PIB, integralitatea plăţii salariilor şi majorarea bugetului cercetării, a precizat pentru NewsIn noul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, care este contrazis însă de sindicalişti.
"Ne-a fost aprobat integral bugetul pe care le-am cerut, asta înseamnă că avem 6% din PIB, respectiv 32,3 miliarde de lei, faţă de 31 de miliarde anul trecut. Altfel spus avem trei veşti bune, atingerea pragului de 6% din PIB pentru educaţie, integralitatea salariilor, aş vrea să precizez că nu s-a pus problema unor alte zile de concediu obligatoriu fără plată, şi creşterea bugetului cercetării. Eu sunt un om al cifrelor, prin urmare pentru a intra în detalii despre structura bugetului educaţiei, ponderea fondurilor din veniturile proprii şi celelalte le voi putea discuta după o analiză mai minuţioasă", a explicat Funeriu.
Pe de altă parte, sindicaliştii din învăţământ acuză o scădere drastică a bugetului şi, implicit, a fondului de salarii. "Bugetul este insuficient şi preconizăm convulsii sociale puternice în 2010. Fondul de salarii a scăzut cu 20%, iar cel de investiţii cu 69%, ceea ce înseamnă că vom avea concedieri, zile de concediu fără plată şi şantierele deschise vor rămâne nefinalizate", spune pentru NewsIn liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.