FURNIZARE DE GAZE ÎN ROMÂNIA "Gazprom" - licenţă pe încă cinci ani

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 iulie 2011

"Gazprom" - licenţă pe încă cinci ani
  • document ataşat Structura importului de gaze naturale în luna mai 2011
    apasă aici pentru a descărca.

    Compania vine la discuţii în această toamnă

    Gigantul rus "Gazpom" intenţionează să desfăşoare activităţi pe piaţa gazelor din ţara noastră, ne-a declarat, ieri, Petru Buzescu, avocatul companiei în România.

    Reprezentanţii "Gazprom" se vor întâlni cu autorităţile române chiar în această toamnă, când vor veni în ţara noastră pentru discuţii, după cum ne-a declarat Mircea Hodîrnău, reprezentantul "Romgaz" Mediaş.

    "Gazprom Marketing & Trading Limited", deţinută integral de grupul "Gazprom", a primit licenţă de furnizare a gazelor naturale pe piaţa autohtonă, potrivit informaţiilor publicate în Monitorul Oficial. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a acordat această licenţă pe o perioadă de cinci ani. Societatea a deţinut şi până în prezent o licenţă pentru furnizarea de gaze (valabilă un an), care tocmai a expirat, după cum ne-a spus Petru Buzescu. Domnia sa ne-a precizat că, iniţial, firma a obţinut licenţă pentru a face comerţ cu electricitate în România.

    "Gazprom Marketing & Trading Limited" a fost admisă, în luna februarie 2010, să tranzacţioneze pe pieţele administrate de OPCOM, alături de "RE Power Generation", "Obedineni Energiini Targovtsi" şi "Grenerg".

    Avocatul companiei ne-a subliniat că, până în prezent, societatea nu a fost foarte activă pe piaţa autohtonă din domeniu.

    Înfiinţată în anul 2009, "Gazprom Marketing & Trading" este înregistrată în Londra, fiind specializată pe comerţul cu energie, gaze, petrol şi GPL.

    În prezent, "Gazprom" furnizează gaze naturale pentru ţara noastră, prin intermediul a două firme: WIEE (un joint venture între "Gazprom" şi concernul german BASF, via "Wintershall") şi "IMEX Oil", firmă controlată de "Conef".

    Fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, declara, la începutul anului trecut, că gigantul "Gazprom" şi-a manifestat disponibilitatea să înceapă negocierile cu autorităţile române pentru importul direct de gaze din 2012.

    Domnia sa sublinia că, anul viitor, expiră contractele încheiate de ţara noastră cu cele două firme intermediare: "Nu mă interesează acordurile dintre intermediari şi < Gazprom >. Odată cu expirarea contractelor, în 2012, cu intermediarii WIEE şi < Imex Oil >, România va importa direct gaze din Rusia. Cu siguranţă, se vor face importante economii".

    Ideea importului de gaze direct de la "Gazprom" a apărut, în ultimii ani, şi în discursurile câtorva dintre oficialii ruşi. Spre exemplu, însuşi fos-tul preşedinte Vladimir Putin a adresat ţării noastre, la începutul anului 2009, oferta de a cumpăra gaze direct de la "Gazprom", menţionând că problema firmelor intermediare de pe piaţă noastră a fost abordată şi de preşedintele Traian Băsescu, într-o discuţie anterioară pe care o avusese cu liderul rus.

    De asemenea, preşedintele Consiliului Director al "Gazprom", Alexei Miller, a discutat, în toamna anului trecut, cu premierul Emil Boc posibilitatea încheierii unui contract între "Romgaz" şi "Gazprom", pentru livrarea directă a gazelor naturale.

    Pe de altă parte, un raport al "Gazprom" de la finele lui 2010, citat de agenţia Interfax, preciza că "schema existentă pentru exporturile de gaze naturale este cea optimă" şi că "orice schimbare este periculoasă". Sursa citată concluziona: "Excluderea companiilor din lanţurile de distribuţie existente, precum şi schimbarea lor, ar putea fi folosită de consumatorii europeni pentru a modifica în avantajul lor echilibrul intereselor vânzător-cumpărător".

    Cu toate acestea, compania a obţinut o nouă licenţă pentru furnizarea de gaze pe piaţa noastră, în vederea derulării de activităţi comerciale pe acest segment. Rămâne de văzut ce fel de activităţi, întrucât reprezentanţii Ministerului Economiei nu ne-au răspuns, ieri, până la închiderea ediţiei, la întrebările adresate de noi, care făceau referire la o posibilă livrare directă de gaze între "Gazprom" şi România.

    Potrivit raportului ANRE pe luna mai a anului în curs (ultimul postat pe site-ul instituţiei), producţia internă de gaze naturale care a intrat în consum în prima lună a acestui an a reprezentat 82,48% din total. Primii doi producători ("Romgaz" şi "Petrom") au acoperit 96,19% din această sursă.

    Importul intrat în consum în luna ianuarie - import curent şi extras din înmagazinare - reprezintă 17,52% din total. Primii trei importatori - furnizori interni - au realizat împreună 77,37% (vezi grafic).

    De la începutul lunii iulie, consumatorii industriali (non-casnici), cu excepţia producătorilor de energie termică, plătesc cu 10% mai mult la factura de gaze, potrivit unei hotărâri adoptate de ANRE.

    Modificarea preţului la consumatorii non-casnici a fost motivată de creşterea preţului gazului din import de la 290 dolari/mmc, luat în calcul la ultima modificare a preţurilor, la 460 dolari/mmc, în prezent; de modificarea structurii amestecului de gaze care intră în componenţa costului unitar al gazului şi de asigurarea constituirii stocurilor de gaze naturale, astfel încât să se realizeze siguranţa şi continuitatea în furnizarea gazelor naturale la toţi consumatorii în iarna 2011-2012, potrivit ANRE.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb