Ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Andrei Gerea, s-a aflat astăzi la Galaţi pentru a anunţa, alături de reprezentanţi ai primăriei şi consiliului local Galaţi, Arcelor Mittal SA, Electrocentrale SA şi Calorgal SA, repornirea sistemului centralizat de alimentare cu apă caldă a oraşului.
"Se marchează astfel succesul unui demers comun al autorităţilor centrale şi locale, precum şi al societăţilor anterior amintite în sensul rezolvării unei probleme care afectează de mai bine de trei luni de zile locuitorii oraşului Galaţi", se arată într-un comunicat al ministerului remis redacţiei.
"Căutăm cea mai eficientă soluţie de reorganizare a sistemului de termoficare în municipiul Galaţi. Este nevoie de o asociere din care să facă parte Consiliul local Galaţi, Electrocentral eGalaţi şi, posibil, Romgaz. Municipalitatea trebuie să devină acţionar majoritar în noua societate şi să vină atât cu un aport de capital asigurat din fonduri obţinute de la BEI, cât şi cu aport în natură, reprezentat de bunuri aflate în proprietate care în prezent sunt concesionate distribuitorului Calorgal. Datoriile nu se pot şterge pur şi simplu. Nici o entitate nu poate exista dacă se perpetuează neplata serviciilor, iar asocierea nou creată nu trebuie să plece la drum cu un handicap. Pentru ca lucrurile să intre în normal pe viitor, populaţia trebuie să achite către municipalitate ceea ce consumă", a afirmat Andrei Gerea.
"Cu problema neplăţii serviciilor prestate ne confruntăm şi la nivelul Bucureştiului. Aşa cum s-a întâmplat la Galaţi, şi în Capitală ne dorim să găsim căi de negociere şi să aplicăm soluţii. Ministerul Energiei a găsit o posibilă rezolvare legală în cazul Capitalei, iar aceasta va fi prezentată Primarului General şi Guvernului pentru a fi luată în dezbatere. Nu vrem să existe întreruperi în furnizarea apei calde sau a căldurii către populaţie, mai cu seamă că în cazul Bucureştiului gradul de colectare de la cetăţeni este unul foarte bun", a ţinut să precizeze ministrul Gerea.
Andrei Gerea s-a deplasat la Galaţi şi în data de 3 iulie, pentru a discuta cu reprezentanţii Arcelor Mittal, ai Electrocentrale Galaţi şi ai autorităţilor locale posibile soluţii de deblocare a situaţiei furnizării apei calde şi a căldurii în municipiu, ministrul - împreună cu alţi reprezentanţi ai MEIMMMA asigurând medierea între părţile implicate. Ca urmare a acestei vizite de lucru, Arcelor Mittal a acceptat continuarea negocierilor legate de preţul aburului furnizat Electrocentrale Galaţi până la o valoare care să nu producă pierderi suplimentare Elcen-ului. Astfel s-a reuşit o scădere a preţului de la 24 euro/Gcal/h la 16.3 euro/Gcal/h.
Practic, soluţia găsită pentru reluarea furnizării agentului termic este aceea ca Arcelor Mittal să livreze Electrocentrale Galaţi (societate aflată în proprietatea MEIMMMA) aburul necesar producerii apei calde, aceasta urmând a fi distribuită de societatea Calorgal către oraş. Operaţiune în sine este una excepţională şi poate fi implementată doar pentru o perioadă de maxim trei luni (iulie-septembrie). De asemenea, repornirea sistemului centralizat este condiţionată de plata în avans de către Electrocentrale a aburului industrial produs de Arcelor Mittal SA şi de plata în avans a apei calde de către distribuitorul local Calorgal SA.
Pentru a asigura furnizarea pe termen lung a apei calde către cetăţeni, Electrocentrale Galaţi SA urmează să cumpere în cel mai scurt timp un cazan de apă fierbinte (CAF) second-hand de la CET Brăila, valoarea acestuia fiind de aproximativ 2 milioane de lei, achiziţia fiind deja aprobată de Adunarea creditorilor societăţii. CAF-ul urmează să asigure producerea apei calde în sezonul de vară, condiţia impusă de creditorii Electrocentrale Galaţi SA fiind aceea ca autorităţile locale să se angajeze că vor contracta servicii cel puţin până la amortizarea integrală a investiţiei şi să depună o scrisoare de garanţie bancară în favoarea societăţii.
În ceea ce priveşte asigurarea agentului termic necesar încălzirii populaţiei din municipiul Galaţi în sezonul de iarnă, aceasta este strict condiţionată de achitarea/reeşalonarea/garantarea de către Electrocentrale Galaţi a serviciilor de furnizare şi transport de gaz metan către Romgaz SA Mediaş şi Transgaz SA, suma datorată ridicându-se la 57,8 milioane lei. Aceste datorii au fost acumulate de Electrocentrale Galaţi SA în iarna 2014-2015 când a fost asigurată livrarea agentului termic municipiului Galaţi fără a fi însă încasată contravaloarea serviciului de la distribuitorul local Apaterm, aflat în prezent în procedură de faliment.