Furturile de certificate de emisii au blocat tranzacţiile europene

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 21 ianuarie 2011

Hackerii au dat lovitura prima oară în România

Tranzacţionarea certificatelor de emisii în Uniunea Europeană s-a prăbuşit, ieri, iar bursa BlueNext a propus înfiinţarea de conturi izolate ("isolation accounts") după ce un presupus atac informatic a pus la îndoială securitatea celei mai mari pieţe pe care se tranzacţionează certificatele de emisii. Comisia Europeană a suspendat, în urmă cu două zile, aproape toate operaţiunile celor 30 de registre cu certificate verzi şi de emisii după ce o firmă din Cehia a raportat furtul a 6,8 milioane certificate de emisii în urma unui atac informatic.

Maria Kokkonen, purtător de cuvânt pe probleme de mediu al Uniunii Europene, a declarat, ieri, citată de Bloomberg: "Securitatea este problema statelor membre pentru registrele lor. Dar noi, în calitate de reglementatori ai pieţei, trebuie să intervenim şi să amintim statelor membre să ia măsurile care se impun".

Tranzacţiile futures cu termen în decembrie au căzut, ieri, la un ritm de 475.000 tone pe oră la ICE Futures Europe Exchange Londra, în timp ce cu o zi înainte acestea se situau la 1,2 milioane tone pe oră. De asemenea, preţurile pentru tranzacţiile futures europene, care au cunos-cut marţi cel mai coborât nivel al săptămânii, nu s-au schimbat prea mult ieri, fiind la un nivel de 14,43 euro pe tonă.

Piaţa BlueNext şi membrii săi cer reglementatorilor să fie curajoşi şi dedicaţi astfel încât cei care au cumpărat fără să ştie certificatele furate să înfiinţeze conturi izolate. Acestea vor reţine certificatele şi vor împiedica tranzacţionarea lor până când se va stabili proprietarul de drept. BlueNext cere registrelor, poliţiei şi guvernelor să distribuie liste oficiale cu certificatele furate.

Primul atac informatic ce a dus la furtul de certificate a avut loc în noiembrie, în ţara noastră.

Atunci, "Holcim România" a anunţat că persoane necunoscute au sustras 1,6 milioane certificate CO2, dintre care 600.000 au fost recuperate şi returnate companiei. Valoarea certificatelor sustrase se ridică la aproximativ 15 milioane de euro. Un milion de certificate CO2 au fost transferate într-un cont din Liechtenstein. Alte 600.000 de certificate au fost transferate către o companie din Italia, care are conturi de certificate CO2 în Registrele din Italia şi Marea Britanie. Se pare că o parte dintre certificate au fost ulterior transferate către alte conturi din Cehia, Marea Britanie şi Franţa.

Ieri, oficialii Holcim ne-au declarat: "Furtul certificatelor de emisii se află în continuare sub investigaţia autorităţilor locale competente, în acelaşi timp fiind deschisă şi o anchetă la nivel internaţional. Nu au fost identificate recent noi certificate furate de la Holcim".

Săptămâna trecută, şi registrul aus-triac a blocat accesul la conturi în urma unui atac informatic ce a survenit pe data de 10 ianuarie.

Laszlo Borbely: Negocierile pentru vânzarea certificatelor de emisii ale statului, în faza finală

Negocierile pentru vânzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon deţinute de stat (AAU) sunt în faza finală, iar în aproximativ două luni s-ar putea finaliza, a declarat, ieri, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, citat de Agerpres. Domnia sa a declarat: "Până la începutul anului 2010 nu s-a făcut nimic. Noi din 2008 puteam să vindem, până în 1 ianuarie 2010 nu s-a făcut nimic. Nu comentez. Când am venit la minister, am luat legătura cu ministrul Economiei. Avem finalizată legislaţia în mai-iunie. Am început negocierile cu două firme din Japonia, se pare că şi din Spania sunt interesaţi. Suntem într-o fază finală de negocieri, sunt dificile aceste negocieri. Eu sper că în vreo două luni vom putea veni şi cu cantităţi concrete, din păcate piaţa nu este foarte sus, noi am pierdut mulţi paşi în aceşti ani"". Ţara noastră are, în momentul de faţă, de vândut circa 300 de milioane de certificate, care valorează aproximativ 1,8 miliarde de euro.

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb