GABRIEL DUMITRAŞCU: "Aş sugera autorităţilor să cumpere 2-3% din Electrica cu banii de la ENEL"

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 februarie 2017

"Aş sugera autorităţilor să cumpere 2-3% din Electrica cu banii de la ENEL"

Interviu cu Gabriel Dumitraşcu, fostul şef al direcţiei de privatizare din Departamentul pentru Energie, în perioada când statul român a transmis dosarul cu ENEL la Paris

Reporter: Cum comentaţi decizia Curţii de Arbitraj de la Paris în dosarul în care ENEL este obligată să dea 401 milioane de euro statului român?

Gabriel Dumitraşcu: Personal, mă declar mulţumit de decizia instanţei, o consider corectă sub toate aspectele, şi din punct de vedere al onorabilităţii şi ca valoare acordată pachetului de acţiuni deţinut de SAPE.

Acum vă spun, în premieră, că unele clauze din contract erau discutabile pentru că introduceau nişte variabile greu de determinat, în condiţiile unei economii de piaţă. Motiv pentru care şi Enel a avut obiecţii şi nu accepta preţul format în baza contractului de privatizare, în care erau stabilite mecanismele de formare a preţului în cazul opţiunii Put (Put Option Clause).

Acel contract de privatizare a fost aprobat prin hotărâre de Guvern, în 2007, când premier era Călin Popescu Tăriceanu. Prin urmare, era obligatoriu să urmăm mecanismul de formare a preţului stabilit în contract, chiar dacă şi noi aveam anumite dubii şi anumite semne de întrebare, cu privire la aplicabilitatea unor prevederi din acel document.

Întreaga procedură în această speţă a fost derulată în cadrul Direcţiei de Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului pe care o conduceam la acea vreme.

Nu am avut nicio teamă pentru că, de fiecare dată, am urmărit legalitatea şi oportunitatea actelor pe care le-am încheiat şi în această speţă.

În plus, pregătisem extrem de minuţios poziţia noastră, ştiam exact procedurile, hibele contractului, ştiam exact care sunt acele clauze discutabile şi de ce sunt discutabile.

În ceea ce priveşte refuzul de a accepta suma avansată de HSBC de 250 de milioane de euro, atâta timp cât aveam convingerea profesională că ceea ce facem este corect şi în temei legal, nu am avut niciodată această temere.

Până la urmă era o problemă de responsabilitate şi de atitudine. Am argumentat refuzul acestei oferte care a fost din convingerea profesională că ceea ce susţineam avea temei. Trebuie să vă mai spun că, reconsiderând acele variabile discutabile în termenii unei economii de piaţă funcţionale şi ai practicilor internaţionale, valoarea corectă a pachetului de acţiuni determinată de partea română era cu puţin mai mare decât valoarea stabilită de Curtea de Arbitraj de la Paris.

Reporter: Care a fost atitudinea ENEL pe parcursul derulării negocierilor şi al procesului?

Gabriel Dumitraşcu: Niciodată nu s-a pus problema unei atitudini în forţă a Enel. În fapt, şi Enel şi partea română au acţionat în spiritul contractului de privatizare, cu bună credinţă, cu deschidere, cu o atitudine corectă, pentru găsirea unei soluţii la dezacord.

Niciodată nu s-a pus problema unui, să-i spunem, şantaj al companiei italiene.

Enel nu a ameninţat, pe parcursul negocierilor, cu o retragere din România în cazul în care nu găsim o soluţie.

Reporter: Dar a anunţat că se retrage din România.

Gabriel Dumitraşcu: A fost doar o coincidenţă, pentru că, la nivelul grupului Enel, au avut loc o serie de schimbări administrative. S-a schimbat inclusiv Preşedintele Consiliului de Administraţie.

Noul Preşedinte al CA a anunţat alt program de dezvoltare a companiei, cu accent pe alte segmente.

Iniţial, în primul program de dezvoltare, pe baza cifrelor şi randamentelor, dar şi a orientărilor pe care le avea grupul Enel, nu mai intrau investiţiile pentru o centrală nucleară din Slovacia şi partea de distribuţie din România.

După reconsiderarea cifrelor şi reaşezarea opţiunilor în cadrul strategiei grupului Enel, chiar noul preşedinte al grupului, Francesco Starace, a anunţat că şi-a reconsiderat poziţia faţă de România şi că ţara noastră se încadrează perfect în strategia de viitor a grupului Enel.

Reporter: Statul a cerut peste 500 de milioane de euro, dar a obţinut 401 milioane de euro. Cum vi se pare această sumă?

Gabriel Dumitraşcu: Statul a cerut, în noiembrie 2012, aplicând ad litteram mecanismul din contractul de privatizare, suma de 513 milioane de euro. După ce ne-am reconsiderat poziţia şi am revizuit acele condiţionalităţi discutabile, am ajuns la o sumă apropiată de 430 milioane de euro.

Eu, personal, sunt mulţumit de rezultat.

Banii vor intra în conturile statului, respectiv la SAPE.

Ca măsură de pregătire a grupului Electrica pentru privatizare, am spus că administrarea participaţiilor minoritare, dar şi sumele venite din diverse litigii, din procedura de post-privatizare, din dividendele curente, vor conduce la formarea unei noi atitudini la nivelul SAPE, astfel încât să devină un precursor al fondului Suveran de dezvoltare.

Dacă bine îmi amintesc, chiar în nota de informare pe care am dat-o atunci Guvernului, spuneam că SAPE va exersa strategii şi opţiuni în vederea formării abilităţilor pentru administrarea unui Fond Suveran de Dezvoltare. M-aş bucura ca acel rol să fie dorit de acum încolo, el a fost abandonat pe parcursul ultimilor ani.

În ceea ce priveşte ce se va întâmpla cu banii, eu aş sugera autorităţilor române responsabile ca, prin intermediul SAPE, cel puţin o parte din cei 400 de milioane de euro să fie folosiţi pentru cumpărarea de pe piaţa de capital a 2-3% din grupul Electrica pentru a da un mesaj clar că statul român are încredere în rolul strategic al grupului Electrica pentru România şi că îşi consolidează poziţia pentru a pune în aplicare viziunea despre grupul Electrica şi rolul grupului Electrica, nu doar în România, probabil şi în zona balcanică.

Statul ar redeveni majoritar.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. e adevarat ca in guv ponta au fost cativa tehnicieni buni, ca Dumitrascu si razvan Nicolescu...exceptii care au intarit regula, pentru ca marea maj a celor din sape sunt pusculite politice. iar Electrica este distributor de energie, n-are vreun rol strategic...mai degraba ar mai trebui privatizat inca 20% din ea. Rezultatele pe 2016 sunt slabe, se vede ca managementul e ca la stat.

    1. Rezultatele electrica pe 2016 sunt slabe in raport de ce? electrica are rezultate mai bune pe 2016 fata de 2015 ,asta se poate vedea din ultimele date prezentate.

      rezultatele Electrica sunt mai bune decat cele ale Eon, Enel, CEZ - comparand nr de abonati/retea/samd.

      Electri ca macar ofera dividende actionarilor (statului roman+ celor de peBVB). Aialalti (EOn, Enel, CEZ) dau teapa statului roman prin preturi de transfer si cheltuieli nejustificate. 

    Se da si el important pe realizarile altora.

    Sa investeasca mai bine in ceva concret, transparent. 

    1. Cu toata modestia, poate-mi aduci aminte care sunt "altora", la care faci referire? Am mai auzit teoria asta si pe subiectul listarilor companiilor din energie. De doi ani de cand am fost determinat sa plec, chiar daca a ramas aceeasi echipa rodata, nu s-au mai facut listari. Electrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz(spo), Compet(listare pe BVB) s-au facut sub coordonarea mea.

      Felicitari, d-le Dumitrasc! Si d-lui Nicolescu.

      Aveti dreptate.

      Scuze inca o data. 

      Nu mai vreau insa ca statul sa cumpere la loc acolo unde a vandut, mai ales la Energetice. 

      Alte tari asa fac insa, este adevarat, e de gandit totusi. 

      Dar vedeti, ramane problema managementului la noi, Ungaria, Polonia au management mai serios.

      Electrica trebuie lasata sa se desfasoare, trebuie ajutata cu management profesionist, curat, - si de fapt e bine ca statul care are aproape 50% sa sprijine. 

      In actuala structura societara, cu actuala structura de guvernanta corporativa nici componenta privata, un mozaic de profile investitionale cu interese pe termene diferite, dar nici statul( fericit ca are scuza "nu suntem majoritari") nu-si asuma viziunea si practica de anvergura si consistenta in realizari. Eu cred ca Electrica, la fel si Hidro, au vocatia si conditiile de a crea economii circulare in jurul lor. Noi romanii, actionari sau nu, suntem primi care am avea acest interes.

      despre ce Compet e vb? Poate CONPET - adica vine de la condcte de petrol

      Pe fond aveti dreptat, inclusiv cu EL.

      Statul asa trebuie sa gandeasca, si noi la fel. 

      Practica ne omoara,  

      Politicul trebuie sa aiba niste fire fire rosii, nu multe , dar sa se tina de ele. 

      E o problema si de securitate nationala pana la urma.

      Altfel ne mananca altii. 

    Asta cu "statul sa cumpere 2-3% din EL" suna a teapa.

    Adica statul vinde la 11 lei si cumpara la 13.5 (hai 13 ca fiind block order e negociat).

    Sau poate statul sa cumpere de la FP? Asta da ar fi o MEGA teapa, facilitand escrocilor FP o lichidare si mai rapida :))))))) 

    Din câte știu,statul mai deține 48℅ din acțiuni,ar trebui răscumpărate până la 51℅ și urgent management privat cu remunerații pe bază de performanță.. Părerea mea.. Cât despre d.ul Dumitrașcu m.i se pare ok in ceea ce spune

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb