Gaz de France ţinteşte achiziţii pe pieţele de gaze, energie electrică şi termică

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 mai 2007

Gaz de France, care şi-a deschis în aprilie un birou în România, este interesată de achiziţia Romgaz, a producătorilor şi distribuitorilor de energie, a reţelelor de termoficare, dar şi de regenerabile, a declarat, agenţiei NewsIn, vicepreşedintele pentru Europa Centrală, Jean-François Carrire.

"Ne interesează Romgaz, distribuţiile de electricitate, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord şi Electrica Transilvania Sud, centralele termoelectrice, oportunităţi în domeniul înmagazinării de gaze, reţelele de termoficare, inclusiv RADET-ul şi investiţii în energii regenerabile", a spus vicepreşedintele pentru Europa Centrală al Gaz de France.

Carrire a adăugat că "nu putem spune că avem ţinte deosebite de ale celorlaţi investitori străini, dar totul depinde de cum vor fi privatizate în anii următori toate aceste companii". Întrebat dacă Gaz de France are un buget de achiziţii pentru piaţa românească, acesta a răspuns negativ, spunând că va fi analizat fiecare caz în parte de către oficialii ai societăţilor din Franţa şi România.

Vicepreşedintele a mai arătat că Gaz de France este foarte interesată de intrarea pe piaţa de electricitate din România, atât pe sectorul distribuţie, cât şi pe sectorul producţie.

Potrivit oficialului companiei, toate cele trei distribuţii de energie electrică, rămase în proprietatea statului, sunt interesante pentru societatea sa. "Probabil vom participa la privatizarea fiecăreia dintre ele şi cum suntem încăpăţânaţi vom reuşi să obţinem măcar una", a punctat Jean-François Carrire.

El a adăugat că Gaz de France ar putea intra în parteneriat cu o altă companie pentru finanţarea construcţiei unei centrale de producţie electricitate pe gaze naturale.

"Nu cred că sunt rentabile investiţiile în centrale pe gaze acum. România exportă energie electrică şi nu cred că e cazul să mai fie construite şi alte centrale, dar dacă am analiza mai bine piaţa şi am decide să construim o astfel de centrală, am merge pe un parteneriat cu o altă firmă, prin care să ne împărţim riscurile", a subliniat responsabilul companiei franceze.

În opinia acestuia, "este mult mai rentabilă modernizarea termocentralelor, dacă le preiei la privatizare".

Jean-François Carrire a mai arătat că Gaz de France are experienţă internaţională pe domeniul regenerabile în energie eoliană şi energie din biomasă şi că, în România, va căuta oportunităţi în aceste două direcţii. "Producerea de electricitate din surse regenerabile, din eoliană şi biomasă, este singurul lucru pe care îl analizăm astăzi în acest sector", a afirmat responsabilul.

Carrire a mai spus că prezenţa directă a Gaz de France pe piaţa din România nu va opri Distrigaz Sud să mai achiziţioneze în nume propriu mici distribuitori de gaze naturale, aşa cum a fost cazul Vital Gaz.

Gaz de France va monitoriza, de la Bucureşti, oportunităţile de achiziţii din România, Bulgaria, Turcia şi Grecia, prin intermediul unei reprezentanţe, pe care a înfiinţat-o în luna aprilie.

Gaz de France deţine în România controlul asupra distribuţiei de gaze Distrigaz Sud, asupra companiei Vital Gaz şi societăţii Gena Rom Gestiune Energetica SRL. Compania franceză a achiziţionat, în februarie 2007, pachetul majoritar de acţiuni la Amgaz Mediaş şi a preluat recent compania Depomureş Târgu-Mureş, tranzacţie analizată în prezent de Consiliul Concurenţei.

Compania Gaz de France România SRL a fost înfiinţată în 16 aprilie 2007 şi are trei angajaţi.

Gaz de France este numărul unu în distribuţia de gaze din Europa şi este numărul doi în materie de înmagazinare de gaze, deţinând prima reţea de transport gaze naturale de pe "bătrânul continent".

Gaz de France a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, o cifră de afaceri de 9,053 miliarde de euro, în scădere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2006, din cauza condiţiilor climaterice extrem de calde din această iarnă, atât din Franţa cât şi din întreaga Europă.

Grupul şi-a continuat dezvoltarea la scară internaţională cu o cifră de afaceri realizată în afara Franţei care a atins, la sfârşitul lunii martie, 3,341 miliarde euro (respectiv 37% din activitatea grupului), în creştere cu 3% faţă de trimestrul I din 2006.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb