Gazprom n-ar vrea să renunţe la intermediari şi spune că România va face oricum parte din South Stream

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 mai 2009

Aleksandr Medvedev afirmă: "Preţurile gazelor pentru România scad destul de repede şi vor atinge valoarea minimă în acest an, în trimestrele III-IV."

Aleksandr Medvedev afirmă: "Preţurile gazelor pentru România scad destul de repede şi vor atinge valoarea minimă în acest an, în trimestrele III-IV."

Vicepreşedintele celui mai mare producător de gaze din lume Gazprom, Aleksandr Medvedev, sugerează, în­tr-un interviu acordat Radio Româ­nia Actualităţi, că nu va renunţa la intermediarii prin care importăm gazele şi mai precizează că ţara noastră va face oricum parte din South Stream. Întrebat care este poziţia companiei despre o relaţie directă a României cu Gazprom şi eliminarea intermediarilor din sche­ma comerţului cu gaze, vicepre­şedintele producătorului de gaze, Aleksandr Medvedev, a spus că Gazprom are un contract excelent pe termen lung cu Wintershall şi lucrează prin întreprinderea sa mixtă, dar că preţurile nu devin, din acest motiv, mai mari: "Este un subiect la modă, în presă, şi nu numai în România. Vreau să clarific, însă, încă o dată: gazele pentru România sunt furnizate prin întreprinderea noastră comună, înfiinţată cu Societatea Wintershall, compania WIEE şi, din câte suntem informaţi, nu au existat niciodată reproşuri la adresa acesteia, în ceea ce priveşte respectarea contractelor. Mai mult, în perioada dificilă, când în România lucrurile nu stăteau prea bine în ceea ce priveşte capacitatea de plată, ea a găsit posibilităţile necesare pentru a livra gaze şi a lucra cu clienţii. Avem un contract excelent pe termen lung cu această companie, avem la ea o participare cât se poate de directă şi ar fi incorect să se creadă că Gazprom nu participă la aceste livrări". Potrivit acestuia, gazele sunt livrate în România la preţuri perfect competitive.

Aleksandr Medvedev a mai declarat, citat de NewsIn: "Referitor la posibilitatea organizării unor livrări directe, noi am declarat mereu părţii române, în legătură cu volumul suplimentare de livrări, haideţi să discutăm posibilitatea de a lucra direct. Acest subiect a fost discutat şi astăzi, dacă vom coopera cu dumnea­voastră în domeniul depozitelor subterane de gaze, tema marketingului gazelor ce se vor păstra în aces­te depozite va fi discutată între Gazprom şi Romgaz".

Vicepreşedintele Gazprom a spus, totodată, că gazoductul South Stream va tranzita zona economică a României de la Marea Neagră şi că acest proiect poate des­chide noi posibilităţi pentru livrări suplimentare, în România: "Proiectul South Stream va analiza posibilitatea de a-şi mări capacitatea proiectată, până la 63 miliarde metri cubi pe an şi traseul preconizat al gazoductului traversează zona economică a României, de la Marea Neagră. Am discutat procedurile de obţinere din partea Româ­niei a aprobărilor, atât pentru lucrările de prospecţiuni, cât şi ulterior pentru cele de construcţie a gazoductului. De la partea română, am auzit că vor fi date aprobările necesare şi cred că o asemenea abordare reflectă înţelegerea, de către partea română, a faptului că proiectul South Stream nu este îndreptat împotriva niciunei ţări, ci, dimpotrivă, creează, pentru toate ţările din regiune, posibilităţi noi, atât în ceea ce priveşte furnizarea gazelor, cât şi optimizarea fluxurilor de gaze, alimentarea ţărilor din regiune, şi nu numai a gazoductelor, ci şi a depozitelor subterane".

Oficialul Gazprom susţine că a avut loc o primă rundă de consultări pe problema South Stream, cu reprezentanţii români. Gazoductul va trece prin zona economică a Româ­niei, prin Marea Neagră. Medvedev susţine că România ştie foarte bine ce avantaje economice are de pe urma acestei cooperări.

Medvedev s-a declarat, totodată, satisfăcut de modul în care s-a des­făşurat întâlnirea pe care a avut-o cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, şi reprezentanţii businessului românesc în domeniul gazelor, de la companiile Romgaz şi Transgaz. "Propunerile care au fost expuse în cursul acestor convorbiri - iar ele au primit susţinerea noastră - ne permit să sperăm că şi cooperarea dintre România şi Rusia, în sfera gazelor, poate atinge un nivel nou, şi este vorba de câteva direcţii. Prima, căreia i s-a acordat mult timp în trecut, dar care nu s-a materializat până în prezent, este cooperarea în domeniul depozitelor subterane de gaze. Propunerea părţii române, de a reveni la discutarea proiectelor pe care le-am analizat preliminar, în urmă cu doi ani, a primit tot sprijinul nostru şi sperăm ca peste foarte puţin timp să reluăm această activitate. Cea de-a doua direcţie potenţială este utilizarea gazelor pentru producerea energiei electrice. Am fost informaţi că există planuri cu privire la construirea, în România, a unei centrale electrice de mare putere, pe gaze, şi am propus să ni se transmită informaţiile necesare pentru analizarea acestui proiect", spune Medvedev.

Gazprom dispune de metodologia necesară pentru evaluarea acestui tip de proiecte şi a diverselor variante de participare a gigantului rusesc la ele, participare ce poate îmbrăca forme diverse, de la simpla furnizare de gaze, pentru centrala electrică, la participarea companiei ruse ca investitor şi vânzător de energie electrică, pe piaţă.

Referitor la prognoza privind preţul gazelor pentru România, Medvedev a spus că preţurile, acum, scad destul de repede şi vor atinge valoarea lor minimă în acest an, în trimestrele III - IV. Oficialul Gazprom a ţinut să menţioneze: "Preţurile pentru România cores­pund întru totul preţurilor pentru alte ţări din regiune. România nu plăteşte în plus, pentru gaze. Sigur, fluctuaţiile preţurilor fac ca, în anumite perioade, preţul pentru o anumită ţară să fie puţin mai mare sau puţin mai mic". Principiul formării preţului pentru România este o formulă, care are dreptul inclusiv să fie revizuită. Preţul mediu anual al livărilor din Rusia, în acest an, va fi de apropximativ 220 dolari pe mia de metri cubi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb