Gazprom, surprins şi dezamăgit de poziţia UE faţă de South Stream

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 decembrie 2013

Gazprom este dezamăgit de recomandarea Comisiei Europene pentru revizuirea acordurilor bilaterale încheiate de Rusia cu ţările partenere ale proiectului gazoductului South Stream, potrivit biroului de presă al grupului rus, după cum relatează Novinite. "Se obişnuieşte ca proiectele transfrontaliere de investiţii să fie susţinute de acorduri interguvernamentale pentru a asigura securitatea şi stabilitatea investitorilor", se arată într-o declaraţie a biroului de presă, citată de Bulgarian Telegraph Agency (BTA).

Potrivit Gazprom, grupul rus nu este parte a acestor acorduri, ale căror texte sunt disponibile de mai mulţi ani. "Iată de ce suntem surprinşi şi dezamăgiţi de temerile exprimate de Comisia Europeană abia acum, când lucrările sunt în curs", potrivit declaraţiei, care subliniază că momentul este nepotrivit, având în vedere că mai multe ţări au declarat că proiectul South Stream este de prioritate naţională.

Potrivit Mediafax, ţările semnatare ale acordurilor cu Rusia pentru South Stream sunt Bulgaria, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croaţia şi Austria, state membre UE, precum şi Serbia, membră a Comunităţii Energiei, un acord internaţional susţinut de UE care include ţări foste comuniste din Europa de Est. Declaraţia reprezintă o reacţie la o recomandare recentă a Comisiei Europene ca acordurile interguvernamentale între Rusia şi statele UE implicate în proiect să fie renegociate, astfel încât să respecte legislaţia comunitară.

Grupul rus a încheiat un acord pentru exceptarea de la legea Third Energy Package a UE a proiectului Nord Stream, şi consideră că South Stream poate să beneficieze la rândul său de o astfel de excepţie.

Third Energy Package reglementează piaţa gazelor şi a electricităţii din UE. Legea prevede, în principal, separarea producţiei de energie de distribuţie şi înfiinţarea unei autorităţi naţionale de reglementare în fiecare stat membru, precum şi a unei agenţii pentru cooperarea autorităţilor de reglementare în energie.

Comisia Europeană (CE) a adresat o scrisoare oficială Ministerului rus al Energiei, în care cere guvernului de la Moscova să revizuiască acordurile încheiate cu statele pe teritoriul cărora va trece gazoductul South Stream, a anunţat, vineri, viceministrul rus al Energiei, Anatoli Ianovski, citat de agenţia Ria Novosti. "Vom iniţia un dialog cu partenerii noştri respectând normele de drept internaţional", a indicat oficialul rus.

Potrivit Agerpres, comisia Europeană a anunţat, joi, că acordurile bilaterale încheiate de Rusia pentru realizarea proiectului South Stream cu Austria, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croaţia şi Serbia încalcă legislaţia comunitară şi a cerut renegocierea acestora. Comisia a sesizat trei probleme: legislaţia europeană nu permite ca utilajele de producţie şi reţeaua de transport să fie deţinute de un singur proprietar, în acest caz Gazprom; trebuie garantat accesul nediscriminatoriu la gazoduct pentru alţi operatori; tarifele au nevoie de clarificări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb