"Gazprom" vrea să reia negocierile cu Ucraina

V. Ribana
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 ianuarie 2009

Conflictul dintre părţi nu reprezintă o premieră

Compania rusă şi-a majorat livrările pe alte rute

Gigantul rus al gazelor naturale "Gazprom" a lansat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un apel în vederea reluării negocierilor cu Ucraina, în condiţiile în care autorităţile de la Kiev au avertizat că actualul conflict pe tema livrărilor de gaze va afecta grav tranzitul gazului rusesc spre Europa.

Vicepreşedintele companiei ruse, Alexander Medvedev, a declarat: "De la 31 decembrie, Ucraina refuză să negocieze cu şi a recurs la furtul gazului destinat consumatorilor europeni, încălcându-şi obligaţiile de ţară de tranzit. Cerem Ucrainei să se abţină de la aceste acţiuni ilegale şi să revină la Moscova pentru a negocia, o dată pentru totdeauna, o tranzacţie asupra livrării de gaze care să fie acceptată de ambele părţi".

Anterior, "Gazprom" ceruse statelor europene să acţioneze în justiţie Ucraina, pe care a acuzat-o că încalcă Tratatul european privind tranzitul de produse energetice.

Aleksander Medvedev i-a acuzat pe ucraineni că fură 35 de milioane metri cubi de gaze pe zi din trans­portul destinat Europei, menţionând că pe lângă datoriile pe care le are în prezent, Ucraina trebuie să plătească şi pentru ceea ce a sustras.

"Tot gazul care a fost luat ilegal va trebui plătit în plus faţă de ceea ce trebuie să plătească deja ucrainenii", a subliniat oficialul "Gazprom".

Un "război al gazului" a avut loc şi în ianuarie 2006, generând perturbări ale livrărilor către Europa, iar în primul trimestru din 2008, Rusia a redus livrările către Ucraina, întrucât aceasta nu-şi plătea datoriile. Totuşi, conducerea "Gazprom" neagă că societatea rusă caută în mod deliberat confruntări cu Ucraina.

V. Ribana

(continuare în pagina 4)

Compania rusă a anunţat că va depune o plângere la Tribunalul internaţional de arbitraj de la Stockholm, anunţ ce a determinat reacţia imediată a companiei ucraiene "Naftogaz", care a precizat că va depune, la rîndul său, o plângere la această instanţă.

Uniunea Europeană a cerut, vineri, reluarea imediată a livrărilor la capacitate completă a gazului rus către statele membre, subliniind că angajamentele asumate privind livrarea şi tranzitul trebuie onorate indiferent de circumstanţe.

La finele săptămânii trecute, "Gazprom" şi-a majorat livrările pe alte rute - Belarus şi Turcia.

"Gazprom" a decis, la 1 ianuarie, să sisteze transportul de gaz destinat Ucrainei, dar continuă livrările către Europa, 80% dintre acestea tranzitând teritoriul ucrainean. "Naftogaz" susţine, însă, că ruşii nu livrează cantităţile prevăzute pentru clienţii europeni.

"Gazprom" a oprit livrările întrucât Kievul nu a rambursat o datorie de două miliarde de dolari pentru gazul primit în noiembrie şi decembrie, precum şi penalizări pentru întârzierea plăţilor.

Pe de altă parte, "Gazprom" vrea ca Ucraina să plătească 418 dolari pe mia de metri cubi de gaz, din 2009, faţă de 179,5 dolari până acum. "Naftogaz" poate, însă, să plătească cel mult 235 de dolari.

În plus, Ucraina doreşte şi o creştere a tarifului de tranzit pentru gazul rus, ceea ce "Gazprom" respinge categoric, afirmând că este o tactică ce ţine de şantaj.

"Gazprom" îşi taxează clienţii europeni cu aproape 500 de dolari pe mia de metri cubi de gaze, însă acest preţ va scădea în 2009, ca urmare a reducerii preţului petrolului.

"România nu are niciun fel de probleme în alimentarea cu gaze naturale", a declarat, sâmbătă, ministrul economiei, Adriean Videanu. La rândul său, directorul Dispeceratului de livrare comercială al "Transgaz", Marius Stroia, a dat asigurări că nu sunt probleme în sectorul românesc al gazelor naturale.

Preşedinţia cehă a UE a convocat, pentru astăzi, o reuniune extraordinară a reprezentanţilor celor 27 de ţări membre UE, pentru analiza crizei ruso-ucrainene. "Considerăm că situaţia a escaladat până într-un punct care justifică această reuniune extraordinară", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei cehe, Radek Honzak.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb