Gazul pentru companii se scumpeşte de 2,5 ori în următorii doi ani

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 decembrie 2012

Gazul pentru companii se scumpeşte de 2,5 ori în următorii doi ani

Ministerul Economiei a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care este aprobată creşterea graduală a preţului gazelor din producţia internă, în baza calendarului agreat cu organismele financiare internaţionale. Proiectul arată că liberalizarea pieţei gazelor aduce o scumpire de 2,5 ori a preţului gazului intern livrat agenţilor economici în următorii doi ani, de la 49 de lei/MWh la 1 ianuarie 2013 la 119 lei/MWh la 1 octombrie 2014. Anul viitor, companiile vor plăti cu circa 50% mai mult pentru gazul din producţia internă.

Pentru populaţie şi CET-uri, gazul va fi mai scump cu circa 19% peste doi ani, preţul urcând de la 45,71 de lei/MWh în prezent la 54,6 lei/MWh la 1 octombrie 2014.

Liberalizarea pieţei gazelor constă în eliminarea preţurilor reglementate până la 31 decembrie 2014 pentru consumatorii finali noncas­nici (cu excepţia cazului în care la această dată se constată existenţa unei diferenţe semnificative între preţul de comercializare a producţiei interne şi preţul european de import care ar putea periclita stabilitatea pieţei, situaţie în care termenul se prelungeşte până la 31 decembrie 2015).

Pentru consumatorii casnici, procesul menţionat se finalizează la 31 decembrie 2018.

În acest an, ANRE a majorat preţul reglementat al gazelor cu 5% pentru populaţie, instituţii publice şi centrale electrice, precum şi cu 10% pentru agenţii economici Majorarea a fost necesară pentru ca furnizorii de gaze naturale din ţara noastră să îşi recupereze, în următorii şase ani, costuri de circa 400 milioane euro, nerecunoscute în tariful reglementat practicat în ultimii trei ani.

La vremea respectivă, Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE (reglementatorul pieţei de energie), a declarat că furnizorii au solicitat recuperarea acestor costuri nerecunoscute printr-o creştere a preţului reglementat cu 15%.

Pentru companii, liberalizarea pieţei gazelor începe chiar din acest an, din luna decembrie, cu o scumpire de 5% a gazului din producţia internă.

Şi piaţa de electricitate trece printr-un proces de liberalizare, care a început în septembrie. Conform Legii energiei electrice şi a gazelor naturale aprobată în 10 iulie 2012, eliminarea treptată a preţurilor reglementate pe piaţa energiei electrice a început din septembrie 2012 pentru clienţii non-casnici şi va fi demarată de la 1 iulie 2013 pentru populaţie. Liberalizarea se va încheia în 2014-2015 pentru companii şi în 2018 pentru consumatorii casnici. Din septembrie, 15% din energia consumată de firme are preţul stabilit de piaţa liberă de energie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb