GD ENERGY: Existenţa unor reţele paralele în distribuţia de energie este ineficientă

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 iunie 2016

Existenţa unor reţele paralele în distribuţia de energie este ineficientă

Existenţa unor reţele paralele de distribuţie a energiei electrice este ineficientă din punct de vedere al costurilor, însă fiecare ţară poate decide în funcţie de propriile interese, a declarat, ieri, Jyri Ylkanen, consilier la Directoratul General pentru Energie (GD Energy) din cadrul Comisiei Europene.

"Problema reţelelor face parte din pachetul 3 legislativ din energie. Statele membre trebuie să-şi organizeze reţelele conform propriilor interese", a afirmat Ylkanen, la Forumul Energetic Regional FOREN 2016, organizat la Costineşti.

Oficialul european a subliniat că fiecare ţară trebuie să gestioneze reţelele aşa cum crede că este mai bine pentru consumatori.

"Reţelele paralele, în opinia mea, sunt ineficiente din punct de vedere al costurilor şi nu ştiu dacă această politică ar putea fi susţinută. Reţeaua trebuie gestionată în mod eficient, astfel încât costurile să scadă. Dar, dacă vreţi să fie mai mulţi jucători şi astfel preţurile să scadă, este la latitudinea voastră", a mai spus reprezentantul GD Energy.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie şi Consiliul Concurenţei analizează ideea de a obliga companiile de distribuţie a energiei electrice să subcontracteze părţi din reţele, pentru a fi manageriate de alte companii, astfel încât, în final, tarifele de distribuţie să scadă, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, pe 23 mai.

"Este ideea Autorităţii de Reglementare în Energie ca, pe o perioadă de reglementare, cei mari care au monopol pe anumite regiuni, precum Electrica, CEZ, Enel, să fie obligaţi ca bucăţi, zone din aria pe care o gestionează ei să fie scoase la licitaţie către alţi operatori. Este o idee pe care o analizăm împreună cu reglementatorul", a precizat Chiriţoiu, citat de Agerpres.

În replică, operatorii de distribuţie spun că nu au cunoştinţă ca ANRE să fi făcut vreun studiu de impact în acest sens.

Companiile de distribuţie au arătat că nu mai există nicio ţară în Europa unde operatorii să fie obligaţi să subcontracteze la licitaţie părţi din reţea.

La începutul lunii aprilie, grupul RCS & RDS a acţionat în instanţă Guvernul, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), Ministerul Energiei, Ministerul Economiei, filialele de distribuţie ale Enel (Muntenia, Banat şi Dobrogea), precum şi filiala de distribuţie Electrica Distribuţie Nord, pentru că legislaţia din prezent nu permite intrarea pe piaţă a altor operatori de distribuţie a energiei decât cei existenţi în prezent.

Grupul RCS & RDS a depus solicitări la ANRE pentru a obţine licenţa de distribuţie a energiei electrice, însă Autoritatea a respins această cerere la mijlocul lunii martie, argumentând că firma nu a îndeplinit condiţiile legale.

Potrivit unui comunicat remis de grupul RCS & RDS în toamna anului trecut, două companii ale grupului au în desfăşurare proiecte de dezvoltare a unor reţele de distribuţie a energiei electrice. În luna septembrie 2015, au fost solicitate licenţele necesare pentru două proiecte pilot situate în municipiul Oradea, respectiv în vecinătatea municipiului Timişoara.

Conform companiei, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu permite însă prestarea acestui serviciu în lipsa aprobării operatorilor de distribuţie care prestează în prezent serviciul în fiecare zonă. În context, companiile din grupul RCS & RDS au demarat procedurile pentru contestarea actelor ANRE care, potrivit grupului, "contravin legii şi Constituţiei". Compania mai preciza că, în măsura în care barierele create de ANRE sunt ridicate, reducerile de preţ pentru consumatori vor fi substanţiale, întrucât va oferi un tarif de distribuţie prin intermediul reţelelor sale de 120 lei/MWh faţă de tarifele de 159,49 până la 188,2 lei/MWh percepute de distribuitorii concesionari.

RCS & RDS este un operator de telecomunicaţii, furnizând servicii în România, Ungaria, Spania şi Italia. Compania deţine mai multe canale de televiziune.

La începutul lunii martie, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, declara că acele companii care au concesionat serviciul de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale vor trebui să scoată la licitaţie activitatea de operare a reţelei.

"Concesionarii sistemelor de distribuţie au luat această activitate prin metoda privatizării. Au primit concesiunile pe 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade. Pentru activitatea de operare a reţelei s-au făcut externalizări către firmele afiliate, însă până acum fără licitaţie", a arătat Havrileţ.

Potrivit acestuia, companiile puteau externaliza aceste activităţi fără licitaţie în baza unei ordonanţe de urgenţă care a fost modificată între timp, iar ANRE a câştigat o serie de procese cu companiile de distribuţie pe această temă. În urma proceselor, companiile trebuie să scoată la licitaţie orice contract.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb