GE ENERGY A CÂŞTIGAT CONTRACTE ÎN VALOARE DE 1,8 MILIARDE USD ÎN ORIENTUL MIJLOCIU

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 31 iulie 2007

Proiectele din Kuweit şi Qatar vor asigură un plus de cinci gigawaţi de energie electrică

Bucureşti, 30 iulie 2007 - GE Energy a câştigat contracte în valoare totală de peste 1,8 miliarde USD pentru furnizarea a 32 de turbine cu gaz şi echipamente suplimentare pentru proiectele de centrale electrice din Kuweit şi Qatar care le va spori capacitatea cu peste cinci giga-waţi putere pentru a face faţă necesarului de energie electrică în continuă creştere din Orientul Mijlociu.

"Pentru a sprijini ritmul dinamic de dezvoltare al regiunii, Orientul Mijlociu trebuie să îşi mărească urgent capacitatea de energie şi apă," a declarat Joseph Anis, directorul executiv regional al GE Energy pentru Orientul Mijlociu. "Având unul dintre cele mai ample portofolii de tehnologie din domeniu, şi date fiind resursele globale şi experienţa de care dispune, GE Energy se află în poziţia potrivită pentru a ajuta regiunea să răspundă acestor cerinţe."

În cadrul primului dintre noile contracte anunţate astăzi, GE va furniza 20 de turbine cu gaz cu Cadru 9E către Kharafi National din Kuweit pentru centrala electrică Sabiya, ceea ce va creşte capacitatea energetică a statului Kuweit cu peste 2,5 gigawaţi. Noua centrală electrică va fi deţinută şi exploatată de Ministerul pentru Energie Electrică şi Apă din Kuweit.

Acesta va fi un proiect axat pe generarea de energie electrică în regim de urgenţă cu un ritm de derulare rapid şi un calendar de livrare agresiv. Turbinele cu gaz vor fi fabricate în unităţile GE din Belfort, Franţa, expedierea acestora către amplasamentul proiectului fiind planificată pentru perioada octombrie 2007 - iunie 2008. Etapa de lansare în funcţiune a noilor unităţi este preconizată să înceapă în mai 2008 şi să se finalizeze în septembrie 2008.

Centrala din Sabiya va funcţiona în regim de încărcătură de bază cu ciclu simplu, folosind iniţial combustibil lichid, însă existând intenţia de a trece la gaze naturale în momentul în care acestea vor fi disponibile, peste aproximativ trei ani.

În cadrul celui de-al doilea proiect, GE va furniza servicii pentru sistemele de centrale electrice, aburi şi gaze către o centrală electrică cu capacitate de doi gigawaţi din Qatar - cea mai mare unitate de acest tip din ţară şi una dintre cele mai mari din Orientul Mijlociu. Deţinută şi exploatată de Mesaieed Power Company Limited din Mesaieed, Qatar, noua centrală electrică este construită de Iberdrola Ingenieria y Construccion S.A.U. din Madrid, Spania.

GE va furniza şase turbine cu gaz cu Cadru 9FA, şase generatoare de tip 330H şi trei turbine cu abur D11 care vor fi folosite pentru încărcătură de bază cu ciclu mixt şi funcţionarea cu încărcătură parţială, precum şi două turbine cu gaz cu Cadru 6B pentru sarcini de pornire în condiţii de pană de curent cu ciclu simplu.

Contractul GE include şi furnizarea de echipamente suplimentare pentru centrale, servicii de consultanţă tehnică, darea în funcţiune, teste de performanţă şi cursuri de formare. Pe baza unui contract separat de furnizare de servicii, GE va furniza servicii de întreţinere timp de 12 ani, incluzând două cicluri majore de verificare.

Din 2001 până în 2005, necesarul de energie electrică din Qatar a crescut în medie cu nouă procente, în timp ce în 2006 a înregistrat o creştere de peste 17 procente, conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

Primul generator-turbină cu gaz cu Cadru 9FA a fost pregătit pentru livrare şi a părăsit uzina GE în luna iunie 2007. Se preconizează că primul generator-turbină cu gaz cu Cadru 6B va fi expediat în luna iulie 2007, iar primul generator-turbină cu abur în luna februarie 2008.

Centrala electrică urmează să înceapă generarea primului gigawat de energie în luna iulie 2008, iar atingerea randamentului de doi gigawaţi putere este planificată pentru luna aprilie 2010.

Turbinele cu gaz cu Cadru 9FA sunt fabricate în unităţile GE din Greenville, S.C., turbinele cu gaz cu Cadru 6B în Belfort, Franţa, iar turbinele cu abur în Schenectady, N.Y. Gazele naturale vor reprezenta principalul combustibil pentru centrala electrică, distilatul fiind combustibilul de rezervă. Emisiile vor fi limitate la 9 ppm în cadrul funcţionării cu ciclu mixt.

Cel de-al treilea proiect, derulat tot în oraşul industrial Mesaieed din Qatar, este un proiect realizat la cheie, în care GE va conduce un consorţiu cu Doosan Heavy Industries şi va furniza patru turbine cu gaz 9FA şi două turbine cu abur către Qatalum pentru o nouă centrală electrică cu ciclu mixt care va produce energie pentru prima instalaţie de topire aluminiu din Qatar. De asemenea, aceasta va fi prima instalaţie de topire care foloseşte tehnologia F din întreaga regiune.

Acest proiect cuprinde atât cursuri de formare, cât şi un contract separat de furnizare servicii privind serviciile de întreţinere. În cadrul acestui proiect, Doosan este responsabil pentru generatorul de aburi cu recuperarea căldurii, precum şi pentru lucrările de inginerie, achiziţii şi construcţia noii centrale electrice. Sursa principală de combustibil este reprezentată de gazele naturale şi capacitatea totală a centralei va fi de aproximativ 1,25 gigawaţi.

Cele patru turbine 9FA urmează să fie livrate la sfârşitul anului 2008 iar testele urmează să fie demarate în septembrie 2009. Procesul de pornire va fi unul treptat, în funcţie de creşterea necesarului de energie pentru instalaţia de topire. Punerea completă în funcţiune este preconizată pentru mijlocul anului 2010.

Turbinele cu gaz vor fi fabricate în unitatea GE Energy din Greenville, S.C., iar turbinele cu abur vor fi construite în Schenectady, N.Y.

"Aceste proiecte noi din Kuweit şi Qatar consolidează prezenţa deja puternică a GE în Orientul Mijlociu, dat fiind că 50% din energia termică instalată din regiune se bazează pe tehnologie GE," a declarat Steve Bolze, preşedinte, generare energie, pentru GE Energy. "De exemplu, în ultimele luni am anunţat angajamente în valoare totală de aproape 2 miliarde USD pentru furnizarea de turbine cu gaz care vor aduce încă 6,3 gigawaţi putere în Arabia Saudită."

Luând în calcul ultima serie de comenzi din Kuweit şi Qatar, în prezent, comenzile şi angajamentele GE Energy pentru proiectele din Orientul Mijlociu se ridică la o valoare totală de peste 3,5 miliarde USD, calculul începând din luna decembrie 2006.

Pe lângă noile comenzi, GE continuă să îşi extindă prezenţa în regiune prin instituirea de noi birouri pentru proiecte de generare de energie în Orientul Mijlociu în vederea coordonării activităţilor de management de proiect în regiune.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi:

GE Energy

Frank Farnel

Director Comunicare pentru Europa şi Afaceri Publice

Tel 33.6.18.42.20.67

frank.farnel@ge.com

Mirona Coropciuc & Cristian Badiu

Tel 021.335.55.70

cristian.badiu@mmdcee.com

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb