Controversatul subiect pe marginea gazelor de şist continuă să fie fierbinte pe masa guvernelor europene şi americane, doar că flacăra aprinsă în numeroase state de tentaţia de a exploata acest tip de gaze pare să ia o nouă turnură.
Tot mai multe ţări din lume intenţionează să renunţe la fracturarea hidraulică, după ce au anunţat că vor să legifereze această procedură sau chiar au autorizat începerea explorării şi/sau exploatării gazelor de şist.
Nu mai demult de vineri a apărut informaţia potrivit căreia guvernul german vrea să interzică exploatarea gazelor de şist, cel puţin până în 2021 şi să reglementeze mai strict recursul la fracturarea hidraulică, potrivit unui proiect legislativ. Cu doar o lună înainte, executivul din Germania propusese autorizarea procedurilor de fracturare hidraulică.
Bulgaria este o altă ţară unde explorarea gazelor de şist a fost blocată de autorităţi, în luna mai compania americană Chevron retrăgându-se de pe piaţa bulgară.
Săptămâna trecută, municipalităţile din New York au obţinut dreptul, în justiţie, să blocheze proiectele de exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze prin fracturare hidraulică, în limita ariei lor teritoriale.
Potrivit activistului George Epurescu, multe state încearcă să blocheze procedurile de explorare şi exploatare a gazelor de şist, cel puţin până când se vor cunoaşte foarte bine, de către toată lumea, efectele acestora.
Domnia sa ne-a spus că, în ultima perioadă, au apărut o serie de studii privind efectele procedurilor de explorare şi exploatare prin fracturare hidraulică a acestui tip de gaze asupra mediului şi sănătăţii.
George Epurescu ne-a precizat: "De la începutul acestui an, au fost publicate mai multe studii decât în perioada 2011-2013. Acestea arată că cele mai afectate de fracturarea hidraulică sunt glandele endocrine şi cele de reproducţie, efectele producându-se indiferent de doza de substanţe care pătrunde în pânza freatică.
Majoritatea cercetărilor au fost efectuate în SUA şi publicate în reviste ştiinţifice, acestea prezentând cazuri reale de poluare a apei, solului, aerului şi de afectare a sănătăţii oamenilor şi animalelor.
Un raport realizat de Academia Ştiinţifică din Canada menţionează că nu mai există niciun fel de dubiu că pânza freatică este afectată de exploatarea gazelor de şist, noile tehnologii permiţând scurgeri de gaze în cantităţi mai mari decât cele vechi.
Unul dintre cele mai importante studii realizate în estul SUA, dat publicităţii în urmă cu doar câteva luni, a fost efectuat pe femeile însărcinate şi indică o moarte infantilă (la naştere sau la câteva zile după naştere), precum şi probleme neurologice sau malformaţii la nou născuţi".
Potrivit activistului, Statele Unite ale Americii au început să exploateze gaze de şist fără niciun studiu de specialitate: "Cu atât mai mult, în 2004, înainte de începerea exploatării gazelor de şist în SUA, au fost aprobate legi speciale potrivit cărora industria petrolului şi gazelor naturale au fost exceptate de la respectarea prevederilor referitoare la protecţia mediului. În 2005, au început lucrările în vestul SUA, unde erau locuinţe puţine şi rare şi oamenii nu ştiau ce se întâmplă. În 2008, când s-a început explorarea în estul Statelor Unite ale Americii, au apărut şi efectele, iar lumea ştiinţifică a demarat cercetările. Doar că întocmirea unor astfel de studii durează câţiva ani, primele concluzii fiind publicate şi revizuite în anul 2011".
George Epurescu opinează că există influenţe la nivel înalt pentru susţinerea fracturării hidraulice, subliniind: "După o întâlnire avută cu şefii companiilor de petrol şi gaze, Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, a spus, într-un cadru oficial în Anglia, că ONG-urile primesc bani de la ruşi pentru a lupta împotriva gazelor de şist. Ulterior, NATO s-a dezis de această declaraţie, afirmând că Rasmussen a făcut afirmaţiile respective în nume propriu şi că acestea nu reprezintă opinia Alianţei Nord Atlantice. Acest lucru nu arată decât nivelul înalt la care, probabil, se iau şpăgile".
La noi, ONG-urile se judecă în instanţă cu marile companii de petrol şi gaze care au obţinut licenţe de explorare a gazelor de şist sau a celor convenţionale din ţara noastră.
Mircea Ţicleanu, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Geologie (IGR), a precizat, recent, că exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice poate contamina toată reţeaua de apă potabilă din ţară. Specialistul afirmă că în ţările unde sunt exploatate gaze de şist au fost înregistrate accidente de manipulare a apelor reziduale, deversări intenţionate în râuri, pulverizări de gaze în atmosferă, poluări cu metale grele şi cu elemente radioactive, dar şi fenomene de distrugere a infrastructurii rutiere şi de poluare fonică.
Directorul IGR susţine că această metodă de exploatare produce microseisme care afectează straturile de nisipuri şi pietrişuri şi conduce la poluarea cu metan a solurilor.
Şi studiile făcute de specialiştii canadieni notează că, în anumite zone, fracturarea hidraulică a provocat microseisme.
În toamna anului trecut, în zona Galaţi s-au produs peste 260 de cutremure de mică intensitate, dintre care peste 30 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter.
Un punct de vedere preliminar al Institutului Geologic Român postat, anul trecut, pe site-ul instituţiei, arăta că exploatarea gazelor şi a petrolului din judeţ se află printre factorii principali care ar fi putut provoca cele aproape 300 de cutremure produse în judeţul Galaţi.
În acelaşi timp, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a publicat un raport al grupului operativ constituit pentru evaluarea situaţiei create de activitatea seismică din judeţul Galaţi care concluziona că seria de cutremure din zona respectivă nu poate fi asociată cu influenţa explorărilor petroliere din zonă, cauza fiind reprezentată de precipitaţiile masive.
Pe lângă Galaţi, şi judeţele Vaslui şi Constanţa reprezintă zone sensibile din punct de vedere geologic, aici compania americană Chevron primind în concesiune mai multe perimetre pentru activităţi de explorare şi, eventual, exploatare a gazelor de şist. În acest context, eventuale alunecări de teren în Vaslui ar putea impune relocarea unor sate întregi, spun specialiştii.
Consiliul Local Puieşti (Vaslui) a votat, în noiembrie 2013, interzicerea lucrărilor de explorare şi exploatare a gazelor de şist pe teritoriul comunei, hotărârea Consiliului fiind declarată ilegală de Tribunalul Vaslui.
Compania Chevron a început, în luna mai, activităţile de foraj la sonda de explorare din apropierea satului Siliştea, comuna Pungeşti, din judeţul Vaslui. Reprezentanţii companiei petroliere afirmă că Chevron va monitoriza calitatea apei înainte, în timpul şi după finalizarea operaţiunilor de foraj. Rezultatele acestor teste vor fi puse la dispoziţia autorităţilor din domeniu.
La finele lunii aprilie, premierul Victor Ponta declara că în România nu vor fi exploatate gaze de şist în următorii cinci ani, adăugând, însă, că este important ca România să-şi asigure independenţa energetică din producţie internă şi cu respectarea celor mai înalte standarde de mediu.
Referitor la posibilitatea de a fi exploatate gaze de şist în Europa, specialiştii susţin că, pe continentul nostru, condiţiile geologice şi geografice nu fac exploatarea gazelor de şist la fel de rentabilă ca în SUA.
Fracturarea hidraulică este singura tehnică disponibilă în acest moment pentru extragerea gazelor de şist. Potrivit activiştilor de mediu, această procedură constă în injectarea, în roci, la înaltă presiune, a unor cantităţi enorme de apă cu nisip şi aditivi, pentru a elibera gazele.
Guvernul german vrea să interzică exploatarea gazelor de şist, cel puţin până în 2021, şi să reglementeze mai strict recursul la fracturarea hidraulică, potrivit unui proiect elaborat de doi miniştri din guvernul condus de Angela Merkel.
"Proiectele de fracturare pentru exploatarea gazelor de şist la adâncimi de peste 3.000 de metri vor fi interzise", explică ministrul german al Economiei şi Energiei, Sigmar Gabriel, şi colega sa de la Mediu, Barbara Hendricks, într-o scrisoare trimisă deputaţilor din Partidul Social Democrat, din care fac parte şi cei doi miniştri.
Oficialii germani, citaţi de AFP şi preluaţi de Mediafax, afirmă că "iau în serios îngrijorările populaţiei cu privire la fracturarea hidraulică", adăugând că "protejarea sănătăţii şi a apelor potabile are o prioritate absolută".
Urmează ca în anul 2021 să fie elaborat un raport cu privire la situaţia cunoştinţelor şi tehnologiile pentru ca autorităţile să se aplece din nou asupra legii.
În urmă cu doar o lună, Guvernul german anunţa că va autoriza fracturarea hidraulică pe 86% din teritoriul său. În Germania nu există nicio reglementare clară privind acest procedeu.
Criza ucraineană a jucat un rol important în decizia guvernului german de a accelera lucrurile în acest domeniu. Germania, principalul client european al gigantului rus Gazprom, este dependentă în proporţie de 35% de importurile de gaz rusesc.
•
Compania americană Chevron a anunţat, la finalul lunii mai, că se retrage din Bulgaria, unde explorarea pentru gaze de şist a fost blocată de autorităţi, noua strategie a companiei pentru regiune vizând ţări precum Polonia, România şi Ucraina, care asigură condiţii favorabile pentru investiţii, potrivit presei locale.
Chevron nu a putut să urmeze "modelul din Bulgaria" şi să implementeze metode eficiente pentru "motivarea" cercurilor politice şi a oficialilor guvernamentali, a scris expertul bulgar în domeniul energiei Ilian Vasilev pe blogul său, potrivit agenţiei Focus, citată de Mediafax.
În ianuarie 2012, Parlamentul bulgar a impus un moratoriu asupra explorării gazelor de şist folosind procesul de fracturare hidraulică, blocând, astfel, activitatea Chevron în Bulgaria.
•
Autorităţile din New York au obţinut dreptul, în justiţie, să blocheze proiectele de exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze prin fracturare hidraulică, în limita ariei lor teritoriale, decizia fiind o lovitură pentru industria care aştepta ridicarea unui moratoriu vechi de şase ani.
Curtea de apel din Albany a confirmat, în urmă cu o săptămână, respingerea de către o instanţă inferioară a unor contestaţii la adresa interdicţiilor impuse de municipalităţile oraşelor Dryden şi Middlefield, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.
Decizia Curţii de Apel ar putea determina companiile de petrol şi gaze să abandoneze proiectele de fracturare hidraulică din statul New York, în timp ce guvernatorul Andrew Cuomo analizează dacă să ridice un moratoriu instituit în 2008, pe care l-a moştenit la preluarea funcţiei.
Exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi prin fracturare hidraulică în SUA a contribuit la creşterea producţiei de gaze naturale în această zonă la niveluri record, în fiecare din ultimii şapte ani, potrivit Administraţiei americane pentru Informaţii în Energie, dar metoda este supusă unei atenţii tot mai mari de către organizaţiile de protecţie a mediului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2014, 08:54)
Germania isi asigura gazul din resurse interne?Germania nu de prosti iau asemenea masuri.Noi am luat asemenea masuri de slugi si de poate de spagari.Nu degeaba il sustin americani pe basescu.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de bec în data de 07.07.2014, 22:26)
dar tu unde ai vazut ma, ca germania isi asigura gaz din resurse interne/ Poate din resursele interne ale rusiei ai vrut sa spui, ca doar de-aia il sustin rusii pe varan, si poate si pe tine, ma, coada de topor ruseasca care-mi esti.
1.2. MOARTEA INFANTILA (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de MOARTEA INFANTILA în data de 10.07.2014, 13:06)
Asta cu "moartea infantila" e cea mai tare din cite am citit in 2000-2014.
2. Cozi de topor .
(mesaj trimis de Gigi în data de 07.07.2014, 15:14)
Orice natiune este indreptatita sa-si caute surse de energie , in speta gaz , acolo unde crede . Indivizi ca Epurescu , daca ar fi luati la intrebari , ar dovedi ca lupta unora pentru mediu este o poveste . Probabil ca , la un moment dat , SRI nu va mai tolera asemenea indeletniciri . Chestia cu poluarea este discutabila chiar si prin existenta actuala a altor surse de poluare , vechi si permanente , mult mai periculoase . Numai daca mentionez platformele de gunoi de grajd de la fiecare gospodarie rurala , este suficient . N-are rost sa spun despre pesticide etc .
2.1. Hotii striga hotii! (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Stoian George-Daniel în data de 07.07.2014, 19:20)
Stimate user Gigi,
In primul rand, daca sunteti atat de convins de dreptatea dvs, de ce simtiti nevoia sa va ascundeti in spatele unui pseudonim? Sunteti in deplin acord cu "maretii" oameni politici care, momentan, detin puterea de decizie in Romania. Asadar, nu vad de ce anume va temeti si de ce nu va asumati in mod public afirmatiile dvs.
Spuneti dvs ca orice natiune este indreptatita sa-si caute surse de energie, ceea ce este perfect adevarat. Dar la fel de adevarat este ca orice natiune are dreptul sa se apere atunci cand o mana de indivizi, cocotati pe niste scaune mult prea mari pt ei, incearca sa impuna cu forta o tehnologie care este extrem de controversata si care, in mai multe state civilizate, este interzisa.
Aveti de asemenea mare dreptate atunci cand spuneti ca "probabil, la un moment dat, SRI nu va mai tolera asemenea indeletniciri", doar ca "uitati" un mic amanunt : cei care nu vor mai fi tolerati, in curand, sunt cei asemenea dvs. Este suficient sa aiba loc o singura catastrofa din cauza exploatarii gazelor de sist (tinand cont de nr din ce in ce mai mare de semnale de alarma trase in special in SUA atat de persoane fizice cat si de institute de cercetare este doar o chestiune de timp pana cand va avea loc o catastrofa) si cei din SRI vor realiza, fara putinta de tagada, ca cei asemenea dvs reprezinta un real pericol la adresa securitatii nationale a Romaniei si la adresa poporului roman.
Indivizii asemenea dvs pun in pericol de moarte generatiile viitoare deoarece, daca ar fi sa ne luam dupa cele afirmate de dvs, generatiile viitoare nu vor mai avea ce resurse energetice sa exploateze si nici nu vor mai avea apa potabila necesara intretinerii vietii si sanatatii lor.
Dar aceasta nu este o problema dpddv, nu-i asa? Generatiile viitoare de romani vor cumpara apa potabila de la germani (care interzic acest gen de exploatare, intr-o prima faza, pana in anul 2021), de la francezi (care au interzis deja printr-o Lege votata in Parlamentul Francez acest tip de exploatare) sau de la austrieci unde nu exista nici o singura asemenea sonda deoarece, conform celor spuse de seful OMV Austria, din pct de vedere economic nu poti fi exploatate gazele de sist in aceasta tara din cauza restrictiilor dure legate de protectia mediului din Austria (cautati pe Internet declaratia sefului OMV daca va indoiti de cele scrise de mine).
Va dati seama cat de “prosti” sunt toti acestia in comparatie cu dvs si cu “maretii” nostri conducatori care stiu ei, sigur-sigur, ca exploatarea gazelor de sist este “sigura”...... Imi cer scuze ca va spun asta, dar imi este greata si scarba vazand asemenea indivizi capabili sa puna in pericol de moarte generatiile viitoare (fara apa potabila nu se poate trai!!!) doar pentru interesul lor personal de natura pecuniara si/sau politica.
Daca lucrurile se vor derula in aceasta tara asa cum ati vrea dvs si “maretii” nostri conducatori, atunci generatiile viitoare de romani vor fi obligati sa cumpere apa potabila de la cei enumerati mai sus (la pretul dictat de acestia!), fara a mai pomeni despre faptul ca copiii si nepotii nostri nu vor mai avea ce gaze de sist sa foloseasca deoarece resursele vor fi fost deja exploatate pana la epuizare.
Dar ei vor fi “mandri” ca in trecut indivizi asemenea dvs “au luptat” pentru “independenta energetica” a Romaniei, nu-i asa? Si fiindca tot a venit vorba despre aceasta sintagma (independenta energetica), va rog frumos sa-mi spuneti si mie ce fel de oameni politici sunt aceia care IMPUN CU FORTA (apeland la jandarmi) exploatarea gazelor de sist in folosul altora (punand intr-un pericol mortal resursele de apa potabila ale generatiilor viitoare de romani) dar totodata VAND Electrica si alte companii din sectorul energetic?
Despre ce “independenta “ ni se vorbeste noua din moment ce Romania nu mai detine controlul asupra companiilor din domeniul energetic (spre deosebire de Germania, Franta, Polonia, Ungaria, etc)? Cat de “naiv” poate fi cineva sa creada in minciuna “independentei energetice” vazand cum Romania, ca urmare a “extraordinarelor” masuri luate de “maretii” ei conducatori, nu mai detine controlul asupra companiilor din sectorul energetic? Cat de NAIV?
Din ce se observa, pe dvs nu va deranjeaza deloc ca, in ciuda hotararilor de respingere a unei asemenea tehnologii poluante, hotarari luate in consiliile locale ale localitatilor afectate de explorarea (si in curand exploatarea) gazelor de sist actualii guvernanti au decis sa impuna CU FORTA explorarea si exploatarea gazelor de sist (contractele de concesiune ale acestor resurse fiind secretizate, ca nu cumva romanul de rand sa afle in ce conditii se vor face aceste exploatari!). Asadar nu conteaza ce vrea poporul roman, dar conteaza ce vor cei care au reusit, pentru scurt timp, sa se cocoate in varful piramidei Puterii?
In incheiere va rog sa-mi permiteti sa va adresez o intrebare : daca generatia noastra (ma refer la cei care intra in prezent in plaja de valori 20-60 de ani) EPUIZEAZA toate resursele energetice si reuseste, prin “grija” celor care au pretentia ca ar fi oameni politici, sa otraveasca resursele subterane de apa potabila si sa epuizeze resursele energetice de petrol si gaze, CE RESURSE LE MAI RAMAN GENERATIILOR VIITOARE DE ROMANI PENTRU A PUTEA TRAI SI ELE PE ACEST PAMANT?
Tare mi-e teama insa ca aceasta intrebare nu va intereseaza deoarece va numarati printre cei care aplica dictonul “dupa mine Potopul!”. Iar o asemenea mentalitate va face sa fiti, stimate user Gigi, un real pericol la adresa securitatii nationale a Romaniei. Si, tinand cont de faptul ca va este teama sa va asumati public ceea ce scrieti, cred ca sunteti constient de acest lucru.
Sper doar ca profesionistii din SRI sa constientizeze cat mai repede acest lucru si sa va trateze pe dvs si pe cei asemenea dvs asa cum merita sa fie tratati indivizii care atenteaza, cu o nepasare criminala, la viata si la siguranta copiilor si nepotilor nostri.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2014, 22:31)
asa camarade, polologhie multa si imbecila in stil neomarxist.
Oricum ai intoarce-o tot o coada de topor ruseasca esti, un biet slugoi ordinar mirosind a cizma sovietica nespalata. Dar banii gazpromului nu miros, asa ca da-i inainte pina faci spume, si tu si george gazpromescu ala.
2.3. Umor serios . (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Gigi în data de 07.07.2014, 22:46)
Pai matale crezi ca te poti ascunde dupa un pseudonim ? Oricine are ceva cunostinte despre internet stie ca poti afla ce si cum . Sa ai asa puncte de vedere inseamna ca ori esti fanatic , ca sa nu spun altceva , ori incasezi bani grasi de la vreo multinationala , ori bati campii , asa , de amorul discursului .
2.4. Din pacate nu este vorba despre unor (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de Stoian George-Daniel în data de 08.07.2014, 09:21)
Stimate anonim,
Rugati pe cineva care are un minim bun simt sa citeasca si, daca este nevoie, sa va traduca ceea ce am scris eu. De asemenea rugati acea persoana sa va spuna, sincer, cine este coada de topor : eu sau dvs?
Poate ca nu stiti acest lucru, dar numai veneticii nu dau 2 bani pe viata generatiilor viitoare de romani. Iar dvs dovediti, prin mizeriile cu care incercati sa improscati, ca nu va pasa absolut deloc de generatiile care vor trai pe acest pamant dupa ce eu sau dvs vom fi de mult timp morti.
Ceea ce este interesant la dvs este ca, incapabil fiind sa aduceti argumente in favoarea acestei tehnologii extrem de controversate, va comportati ca un autentic bolsevic si incercati sa denigrati....ce este mai usor decat sa jignesti atunci cand esti incapabil sa aduci vreun argument in favoarea pozitiei pe care o adopti?
In incercarea dvs jalnica de a-i cataloga pe cei care nu sunt de acord cu exploatarea gazelor de sist in "cozi de topor" sau "slugoi ordinar mirosind a cizma sovietica nespalata" dvs „uitati” un mic amanunt : Franta a interzis exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice pe teritoriul national, Germania interzice acest tip de exploatare (intr-o prima faza) pana in anul 2021, Statul New York (vedeti ca acest stat este parte componenta a SUA) a interzis de asemenea exploatarea gazelor de sist pe teritoriul lor, Bulgaria a interzis de asemenea acest tip de exploatare, iar in Austria seful OMV a recunoscut public, in cadrul unei conferinte, ca in tara lui gazele de sist nu se pot exploata deoarece, din pct de vedere economic, sunt mult prea mari costurile impuse de legislatia austriaca in domeniul protectiei mediului.
Judecand dupa mizeriile cu care dvs incercati sa improscati ar insemna ca francezii, germanii, new-york-ezii (care sunt americani, nu uitati acest lucru), bulgarii si austriecii sunt cu totii „cozi de topor” si „slugoi ordinari mirosind a cizma sovietica nespalata”. Iar daca dvs credeti acest lucru atunci permiteti-mi sa va spun, cat se poate de serios, ca aveti grave probleme de natura medicala si ar fi bine sa mergeti la un consult de specialitate.
In ceea ce ma priveste, din nefericire pt dvs, orice profesionist din SRI ma poate verifica si se va convinge ca nu sunt nici „coada de topor” si nici „slugoi ordinar mirosind a cizma sovietica nespalata” asa cum par a fi tocmai cei care se ocupa cu aruncarea unor asemenea mizerii in spatiul public. Oricine se poate convinge ca nu sunt de acord cu exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice din cauza pericolelor imense pe care acest tip de exploatare le implica la adresa resurselor de apa potabila (resurse VITALE vietii!) indiferent ca firma care vrea sa faca acest tip de exploatare se numeste Gazprom sau Chevron.
Stiti de ce, spre deosebire de dvs, mie imi pasa cu adevarat de viitorul pe care il vor avea copiii si nepotii nostri (inclusiv ai dvs) din cauza actiunilor si faptelor noastre? Pentru ca mie mi-a murit fetita cu zile din cauza starii deplorabile in care a ajuns sistemul medical din Romania ca urmare a tuturor deciziilor criminale luate din 1990 incoace de catre diversi factori de decizie din aceasta tara.
Eu stiu ce inseamna sa pierzi tot ceea ce ai mai scump in viata din cauza faptului ca diversi factori de decizie au distrus, de-a lungul timpului, o parte din infrastructura care sustine si protejeaza viata in Romania si, prin salarizarea de mizerie, au obligat si obliga cadrele medicale competente si cinstite sa plece in alte tari (unde sunt platiti corect si unde pot sa duca o viata demna).
Nu va doresc nici dvs si nici celor asemenea dvs sa traiti durerea pierderii propriului copil stiind ca acel copil ar fi fost in viata daca, de-a lungul timpului, diversi „oameni politici”si factori de decizie nu ar fi distrus o parte din infrastructura care protejeaza viata in aceasta tara. Dar atunci cand treci printr-o asemenea experienta si ai parte de o asemenea durere esti obligat sa constientizezi cat de mare este impactul negativ (asupra noastra, a tuturor celor care traim in aceasta tara) a deciziilor care sunt luate de unii cocotati, temporar, in sferele Puterii. Iar daca ati trece si dvs printr-o asemenea experienta (ceea ce nu doresc absolut nimanui) nu ati mai putea ramane nepasator vazand ca deciziile pe care le iau astazi anumiti factori politici decizionali ar putea avea un impact negativ devastator asupra vietii si viitorului copiilor si nepotilor nostri (inclusiv ai dvs).
Despre asta este vorba, stimate domn. Este vorba despre responsabilitate fata de generatiile viitoare sau despre o nepasare criminala fata de ei. De aceea va rog, atunci cand mai postati, dati dovada de un minim bun simt si incercati sa aduceti argumente in sprijinul celor afimate de dvs deoarece jignirile gratuite nu tin loc de argumente ci dimpotriva, va decredibilizeaza in totalitate.
Multumesc pentru intelegere tuturor celor care citesc aceste randuri si sper ca si dvs veti constientiza ca viitorul copiilor si nepotilor nostri depinde enorm de deciziile care sunt luate de catre cei care, momentan, detin puterea de decizie in Romania. Haideti sa nu ignoram efectele profund negative ale unora dintre aceste decizii asupra generatiilor viitoare de romani si de aceea va rog : fiti responsabili si faceti tot ceea ce depinde de dvs pentru a apara vietile si sanatatea copiilor si nepotilor nostri. In caz contrar vom fi complici la distrugerea vietiii si sanatatii lor, iar aceasta complicitate se va transforma intr-o imensa durere atunci cand efectele negative ale unor asemenea decizii politice vor afecta in mod direct pe cei dragi dvs.
Stimate user Gigi,
Inainte de orice va rog sa cititi raspunsul pe care l-am oferit userului "anonim" (opinia nr 2.2) deoarece vi se adreseaza si dvs acest raspuns.
Legat de observatia dvs, este interesant ca dati dovada de teama in continuare si, asemenea userului "anonim", preferati sa nu va faceti publica identitatea si sa va asumati in mod direct afirmatiile pe care le faceti. Orice ati spune dvs, aceasta ascundere dupa un pseudonim dovedeste ca va temeti de posibilele urmari ale afirmatiilor pe care le faceti. Dar de ce anume va temeti din moment ce "oamenii politici" care detin acum puterea in Romania sunt, asemenea dvs, aprigi sustinatori ai fracturarii hidraulice? Eu ar trebui sa ma tem deoarece eu nu merg in directia pe care ne-o traseaza acesti politicieni, pe cand dvs mergeti fara nici o ezitare in directia trasata de ei.
Daca pentru dvs responsabilitatea fata de generatiile viitoare inseamna "fanatism" atunci trebuie sa recunosc ca dvs sunteti unul dintre "oamenii noi" la care visau bolsevicii atunci cand au ocupat cu tancurile Romania. Prin cele postate de catre dvs dovediti ca sunteti un "om nou" fara nici un Dumnezeu, fara nici cea mai mica responsabilitate fata de generatiile viitoare si fara nici o urma de Demnitate.
Eu mi-am argumentat (asa cum m-am priceput) pozitia de respingere a fracturarii hidraulice. In schimb dvs nu ati adus nici macar un singur argument in favoarea pozitiei dvs de spijinire a fracturarii hidraulice si ati dovedit ca nu va pricepeti decat la denigrat.
Stimate user Gigi, va rog sa explicati tuturor celor care urmaresc acest subiect cat de "fanatici" sunt francezii, austriecii, new-york-ezii, germanii si bulgarii din moment ce ei au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist. Sau explicati-ne dvs cum incaseaza acestia "bani grasi de la vreo multinationala" sau cum "bat campii de amorul discursului".
Stiti ce este "incredibil" in ceea ce va priveste? Oamenii asemenea dvs au aplaudat si cu mainile si cu picioarele bolsevicii atunci cand ne-au invadat pe tancurile sovietice. Tot oamenii asemenea dvs (adica oameni fara nici un Dumnezeu si fara demnitate) s-au pus la dispozitia bolsevicilor si au participat la uciderea a sute de mii de romani in inchisorile comuniste (in special pana in anul 1964) si la Canal. Iar dvs si cei asemenea dvs sunteti acum cei care-i acuzati de „fanatism” si de alte mizerii pe cei care dau dovada de responsabilitate? Dvs, cei care sustineti fracturarea hidraulica cu un adevarat fanatism ii acuzati pe ceilalti de fanatism? Cat de bine vi se potriveste zicala „Hotii striga hotii!”
Oamenii asemenea dvs nu au nici un fel de convingere si se dau de partea celor care, intr-un anumit moment, detin Puterea. Oamenii asemenea dvs au facut mult rau acestui popor si, tinand cont de cele scrise de dvs si de altii asemenea dvs, continua sa faca in mod constient mult rau poporului roman. Din acest motiv am spus ca sper ca cei din SRI sa constientizeze cat mai curand ca dvs si cei asemenea dvs reprezentati un pericol la adresa securitatii nationala a Romaniei si sa va trateze asa cum merita tratati cei care pun in pericol securitatea si viata generatiilor viitoare.
Stimate user Gigi, o tara fara apa potabila este o tara moarta cu un popor care va fi supus genocidului si exodului (daca nu ma credeti uitati-va la ce se intampla in Africa). Eu nu vreau sa ajungem intr-o asemenea situatie si de aceea nu pot sa fiu de acord cu o metoda de exploatare extrem de controversata si care a fost deja refuzata de mai multe tari civilizate.
Dar dvs aveti de respectat o directie trasata de anumiti factori politici si, din pacate, dovediti ca nu va intereseaza absolut deloc generatiile viitoare care vor trai pe acest pamant. „Dupa mine Potopul!” pare a fi dictonul care va guverneaza viata....
Ce as mai putea sa va spun dvs, o persoana care sustine fracturarea hidraulica fara sa aiba nici un argument (tot asa cum factorii politici, in lipsa unor argumente, au apelat la Jandarmerie pentru a impune cu forta o asemenea exploatare)? Sa va fereasca Dumnezeu sa ajungeti in situatia in care sa pierdeti tot ce aveti mai drag ca urmare a efectelor profund negative pe care le-ar implica acest tip de exploatare. Nici macar dvs nu va doresc sa ajungeti sa platiti in acest mod pentru ceea ce faceti deoarece, odata ce am avea resursele subterane de apa potabila distruse, nu ar mai "incalzi" pe nimeni ca unii dintre cei care au pus umarul la acest dezastru au ajuns sa plateasca pt raul pe care ni l-au facut tuturor.
In incheiere va rog sa ne explicati dvs (care nu sunteti un „fanatic”, nu-i asa?) cum ar arata „independenta energetica” a Romaniei din moment ce guvernantii nostri au instrainat majoritatea companiilor din sectorul energetic? Va rog frumos, explicati-ne dvs acest „mic amanunt”.
Multumesc!