• Constantin: "La momentul actual, nu există firme româneşti care să deţină utilaje necesare pentru foararea la peste 150 de metri adâncime"
Companiile petroliere care operează în Marea Neagră trebuie să lucreze cu firme româneşti, care, chiar dacă nu deţin în acest moment instalaţii de foraj la mare adâncime, poate le vor achiziţiona pe viitor, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de profil, Gheorghe Constantin, preşedintele Autorităţii Competente de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO), citat de Agerpres.
Gheorghe Constantin a fost întrebat dacă în forma finală a Legii privind activitatea petrolieră offshore a fost menţinută obligaţia investitorilor de a lucra cu firme româneşti.
Domnia sa a afirmat: "De ce acesta este un lucru rău? Ce este rău în a obliga sau a cere unui investitor să creeze forţă de muncă, să folosească mână de lucru românească? Acest lucru se practică în toată lumea, vă spun că am mers în toată lumea şi peste tot este la fel. Fiecare stat încearcă să-şi protejeze forţa de lucru. De ce să vină altcineva când sunt atâţia oameni fără serviciu?".
Conform domniei sale, aceste proiecte pot atrage înapoi în ţară specialiştii români plecaţi peste hotare să lucreze în industria petrolului offshore.
Reprezentantul ACROPO a avut un răspuns negativ la întrebarea privind existenţa de firme româneşti care să deţină utilajele de care au nevoie petroliştii din Marea Neagră, ca să foreze la mare adâncime, adăugând: "La momentul actual, nu. Mare adâncime înseamnă peste 150 de metri de apă. Nu avem instalaţiile capabile să ajungă la această adâncime. Singurele instalaţii care sunt actualmente în posesia unei companii româneşti, Grup Servicii Petroliere, sunt instalaţii care sunt platforme jack-up (stau pe fundul mării pe piloni - n.r.), care pot fi folosite la o adâncime maximă a apei de 100 de metri. Deci ce este mai departe, din păcate, nu avem. (...). Dacă va începe această zonă să se dezvolte, aşa cum se preconizează, de la anul, pot apărea una-două companii româneşti care să investească în cumpărarea de platforme semi-submersibile sau nave de foraj".
Domnia sa a mai anunţat că Legea privind derularea operaţiunilor petroliere pe mare (offshore) va fi discutată astăzi în plenul Camerei Deputaţilor, afirmând: "Mult discutata lege offshore este pe cale de a ajunge în plen. Am primit asigurări că mâine (astăzi - n.r.) legea va ajunge în plen, deci este ultima redută în calea investitorilor. S-a muncit mult, şi am făcut şi eu parte din comisiile interministeriale. S-a ajuns la un acord de principiu şi, din punctul nostru de vedere, al autorităţilor statului, totul este în regulă".
Conform domnului Gheorghe, foarte importantă este derularea operaţiunilor petroliere offshore în deplin acord cu normele de securitate, pentru a nu se repeta tragedia din Golful Mexic, mai ales având în vedere că Marea Neagră este una închisă, iar orice scurgere de hidrocarburi poate avea consecinţe dezastruoase.