GHIDUL INVESTITORULUI Avantajul investitorului persoană fizică

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 16 aprilie 2009

Furtuna creată în bilanţurile societăţilor care, în trecut, au investit pe bursă şi care şi-au văzut diminuate drastic investiţiile m-a determinat să reflectez asupra chestiunii. Am făcut comparaţia între un investitor persoană fizică şi unul persoană juridică. Din perspectiva şanselor de câştig sau pierdere, aceştia sunt egali în faţa sorţii. Şi unii, şi alţii pot la fel de bine să câştige sau să piardă. Pierderea, însă, este, ipotetic, reversibilă sau definitivă.

Dacă ai luat o acţiune cu 1 leu şi acum pe bursă este cotată la 0,5 lei, ai pierdut virtual 0,5 lei pe acţiune. Dacă ai vândut acţiunea cu acest preţ, pierderea este ireversibilă pe această tranzacţie. Care este atunci diferenţa?

Investitorul persoană fizică are posibilitatea să se protejeze împotriva unei creşteri mai mari printr-o speculaţie pe cădere, mai ales când se instalează un trend descrescător pe termen lung, aşa cum a fost anul trecut.

De exemplu, Biofarm a investit 40 de milioane de lei în acţiuni, cu prioritate SIF-uri, dar şi TLV şi BRD, adică societăţi de calibru şi performante. Scăderea generală a cotaţiilor a făcut ca, la 31 decembrie, să fie obligată să facă provizioane de 31,4 milioane de lei. Deşi, pe parcursul anului, devenise tot mai evident faptul că acţiunile vor continua să scadă, nu au fost vândute. Vânzarea acestora ar fi însemnat consemnarea unei pierderi de milioane, cu atât mai multe cu cât vânzarea s-ar fi făcut mai târziu. Un amic, care a cumpărat acţiuni SIF cam cu acelaşi preţ, văzând că bursa nu numai că nu are de gând să se redreseze, dar are de gând să scadă în continuare, a vândut acţiunile cam la jumătate de preţ. A pus banii în bancă circa 10 luni şi, spre sfârşitul iernii, a cumpărat din nou aceleaşi acţiuni. Numai că pe banii obţinuţi şi majoraţi cu dobânda efectivă de peste 12% a cumpărat aproape de cinci ori mai multe acţiuni. De exemplu, acţiunile SIF5 vândute cu 1,8 lei, după ce le cumpărase cu 3,2 lei, le-a răscumpărat cu o medie de 0,36 lei. Cu dobânda colectată a reuşit să ia de circa 5,2 ori mai multe acţiuni. Între timp, acţiunile SIF5 au ajuns, joi, la 0,745 lei şi, vineri, continuau să crească. Dacă înmulţim 5,2 acţiuni cu 0,745 rezultă că pentru o acţiune cumpărată iniţial cu 3,2 lei şi vândută în pierdere la 1,8 lei, acum poate încasa 3,874 lei, dacă nu ţinem cont de comisionul de vânzare. Cu alte cuvinte, are chiar un câştig faţă de investiţia iniţială. Desigur, dacă în decembrie 2007 punea banii cei mulţi la bancă şi cumpăra acţiuni SIF (oricare) la preţurile minime sau aproa­pe, acum avea de peste două ori mai mulţi bani. Tot la fel, câştiga dacă cumpăra acţiuni TLV cu 0,605 lei sau aproape la fel dacă lua BRD cu 3,73 lei, Biofarm cu 0,0525 lei, ca să nu mai vorbesc despre BRK, ajuns minim la 0,534 şi crescut acum de trei ori. Dar nu despre cât de mulţi bani se pot câştiga (sau pierde) este vorba. Ci despre oportunitatea de a putea valorifica creşterile cotaţiilor. Dacă atunci când bursa a fost la cel mai jos nivel, o persoană fizică şi una juridică, investitori obişnuiţi pe piaţa de capital, aveau în portofoliul de acţiuni câte un milion de acţiuni SIF5 (căci tot am mai vorbit despre ea) luate la acelaşi preţ anterior de 3 lei şi aveau resursa financiară necesară de a mai cumpăra un milion cu 0,4 lei, ar fi ajuns la două milioane acţiuni cu preţul mediu de 1,7 lei.

Când acţiunea SIF 5 ajunge la 0,8 lei, persoana fizică poate vinde 1 milion şi să dubleze banii investiţi în februarie, în schimb, persoana juridică nu poate face acest lucru decât dacă înregistrează o pierdere de 0,9 milioane lei şi rămâne tot cu un portofoliu de un milion de lei, dar înregistrat cu un preţ mediu de 1,7 lei.

La modul ideal absolut, ambii au câştigat din investiţia din februarie 0,4 milioane lei, reducând din pierderea iniţială. Numai că persoana juridică şi-a nenorocit bilanţul contabil, pe când persoana fizică, nu.

Cetăţeanul investitor poate folosi imediat ce consideră necesar câştigul recent realizat, în timp ce persoana juridică nu va putea face acest lucru. Încheierea cu pierderea consemnată ca urmare a vânzării va împiedica acţionarii firmei în cauză să beneficieze de dividende în anul 2010 şi va trebui ca, din profitul anului 2010, dacă îl are, să acopere pierderea de 0,9 milioane consemnată în 2009 şi de-abia după, să repartizeze dividende. Orice individ care a investit la începutul anului pe bursă, acum a câştigat oricum şi este posibil să câştige şi mai mult în viitorul cel puţin apropiat, căci aceste creşteri furibunde din ultimele zile nu sunt speculative, de conjunctură, ci sunt creşteri de corecţie pentru compensarea excesiv de mare şi absolut nemeritată a unor titluri. Persoanele juridice pot câştiga imediat numai dacă vor investi pentru prima dată în acţiuni sau acolo unde au investiţii foarte vechi cu preţuri din perioada copilăriei bursei, ori în cazul SIF-urilor, la societăţi unde au devenit acţionari pe seama moştenirii FPP. Este cazul, de exemplu, al acţiunilor BRD, unde SIF-urile au moştenit câte 5%, rămase după privatizare. Dacă la această bancă un SIF mai investeşte, preţul mediu al portofoliului va fi oricum mai mic şi decât actualul preţ de cumpărare şi orice creştere ulterioară îi va aduce profit. Sau dacă cumpără acum acţiuni Erste Bank şi nu are altele luate mai scump (cum este cazul SIF5)... În schimb, SIF3 şi SIF4, care au în portofoliu acţiuni Erste scumpe, nu ar face decât să-şi ajusteze media, dar câştigul ar fi mult mai îndepărtat şi, evident, mult mai mic. Dar dacă Erste are şanse să crească, este bine să investească oricum.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb