GHIDUL INVESTITORULUI Investitorii aşteaptă instrucţiunea CNVM asupra ofertelor de preluare obligatorie

(A.A.)
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 18 martie 2009

Asociaţia investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) aşteaptă ca autoritatea pieţei de capital (CNVM) să emită o instrucţiune limpede, acoperitoare, care să nu lase locul unor noi divagaţii şi care să clarifice obligaţia de derulare a ofertei publice de preluare obligatorie, după ce Comisia a demarat procedura consultării publice asupra acestui aspect. Această Instrucţiune nu face altceva decât să ofere o clarificare a normelor interne aplicabile în materie şi care sunt în vigoare de o bună perioadă de timp, se arată într-un comunicat al Asociaţiei.

"În interpretarea noastră, instrucţiunea are doar rolul de a celor aflaţi în culpă prin eludarea normelor juridice aplicabile că sunt obligaţi să se conformeze legii şi să deruleze în regim de urgenţă procedurile de OPP pe care ar fi trebuit deja să le demareze în termen de două luni de la dobândirea controlului (direct sau indirect) asupra a mai mult de 33% din acţiunile unui emitent", mai susţin reprezentanţii AIPC.

Materia juridică de reglementare a OPP este reprezentată de Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, Regulamentul CNVM nr. 1/2006, Regulamentul CNVM nr. 31/2006 şi Directiva Europeană 25 EC/2004, toate intrate în vigoare, respectiv, implementate în legislaţia internă, până la 4 ianuarie 2007. Legea nr. 297/2004 stipulează fără echivoc obligativitatea ofertelor publice pentru persoanele care, singure sau împreună cu persoanele cu care acţionează în mod concertat, achiziţionează procentul de 33% dintr-o companie, sau care depăşesc procentul de 50% (pentru deţinătorii de pachete de peste 33% la data intrării în vigoare a Legii nr. 297/2004).

În ceea ce priveşte preluările indirecte, obligativitatea derulării OPP a fost introdusă în lege la data de 4 ianuarie 2007 (data de intrare în vigoare), odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, prin intermediul art.10 din Regulamenul CNVM nr. 31/2006 care armonizează prevederile Regulamentului CNVM nr. 1/2006 cu o serie de Directive Europene în materie. Astfel este completat Regulamentul CNVM nr. 1/2006 care prevede la punctul 5 al art. 66 că "în calculul procentului de 33% prevăzut la art. 203 alin. (1) din Legea nr. 297/ 2004 se iau în considerare atât deţinerile directe, cât şi deţinerile indirecte". Aşadar, toţi cei care au preluat mai mult de 33% din titlurile unei companii listate chiar şi indirect după 4 ianuarie 2007, erau obligaţi să deruleze o OPP. Obligaţia derulării OPP trebuie executată în termen de două luni de la data preluării controlului direct sau indirect a 33% din acţiunile unui emitent (sau a 50% pentru deţinătorii de pachete de peste 33% din capitalul social al unei companii la data intrării în vigoare a Legii nr. 297/2004). Oferta trebuie derulată la preţul determinat conform prevederilor art. 204 din Legea nr. 297/2004.

AIPC consideră că obligaţia CNVM este de a-i amenda cu 0,5%-5% din capitalul social şi de a-i soma să intre în legalitate prin efectuarea ofertelor cu respectarea criteriilor de preţ de la data exigibilităţii obligaţiei pe toţi cei care au eludat prevederile legale incidente.

Scopul Directivei EC 25/2004 este acela de a da posibilitatea acţionarilor minoritari de a se retrage din societate la acelaşi preţ la care s-a făcut preluarea pachetului de 33% din capitalul social al companiei de către alt acţionar, a cărui politică nu o împărtăşesc, nu o văd utilă pentru societate, implicit pentru creşterea deţinerilor proprii, la un preţ echitabil, adică preţul pe fundamentele căruia s-a realizat preluarea, la data respectivă şi nu la câţiva ani de la efectuarea ei. Preţul acesta are o determinare istorică, strict legată de factorul timp şi el evoluează pe masură ce o serie de factori endogeni şi exogeni companiei se modifică (contextul economic, pieţele financiare, managementul, etc.).

Este limpede că în caz contrar, orice acţionar care preia o societate ar aştepta următorul trend descendent pentru a avea un preţ cât mai mic la care să se facă oferta. În fapt, prin neîn­deplinirea în termenul legal a obligaţiei de a derula o OPP, noul acţionar devine debitor al acţionarilor teoretic protejaţi tocmai prin legislaţia menţionată, dorind să-şi creeze un avantaj ilicit în raport cu ei prin aşteptarea schimbării în rău a condiţiilor existente în momentul preluării emitentului. Considerăm că prin tolerarea unei asemenea situaţii, CNVM ar contraveni scopului avut în vedere de legiuitor atunci când a făcut trimitere la aplicarea unui preţ echitabil.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital solicită ferm CNVM ca, la determinarea preţului de Ofertă Publică de Preluare, să ia în considerare elementul cel mai important, respectiv data exigibilităţii obligaţiei derulării ofertei (i.e. două luni de la preluarea controlului) şi nu data la care un acţionar în culpă decide că este oportun financiar pentru el să iniţieze oferta, în dispreţul total al oricărei norme juridice şi prin prejudicierea celorlalţi acţionari. Preţul ponderat de tranzacţionare trebuie să fie cel din ultimele 12 luni anterioa­re scadenţei termenului legal de iniţiere a ofertei (i.e. două luni de la data dobândirii controlului).

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. corect ,sa dea banii urgent ,sa se bucure ca nu sunt obligati sa plateasca si penalitati de 0,1%pe zi !

    1. a sec. XXI ca implementarea si aplicarea acestei reglementari sa se intample anul acesta!Tinand cont de influenta celor aflati in aceasta situatie, am mari indoieli si retineri.Daca s-ar intampla, am asista la un nou inceput,mai corect si mai obiectiv,al pietei de capital romanesti si a institutiei CNVM(s-ar spala de multe pacate).O nedumerire: ce fac SIF-urile care detin pachete peste 33% la multe societati din portofoliu?

    Foarte Bine! Sa dea banii la oameni...

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb